Shazujte kila jedením: 5 potravin pro vyladění životní formy

Jaro je tady, a s ním také blížící se plavková sezóna. Málokdo z nás přitom při návštěvě koupáku asi hrdě odhalí formující se pivní mozol a ochablé svalstvo, je tedy na čase hýbnout zadkem. Vše ovšem začíná u jídla…

Shoďte kila jezením

…přičemž to není tak jednoduché, že abyste zhubli, stačí dosáhnout nižšího příjmu než výdeje (kalorií). Setsakramentsky totiž záleží také na tom, co do sebe cpete. Následující potraviny jsou skvělé pro každého, kdo to s hubnutím či vyrýsováním myslí opravdu vážně. Obsahují vysoký podíl bílkovin, hodně vlákniny i správný podíl (zdravých) tuků. Díky tomu váš organizmus dostane látky k budování a zachování svalstva, budete se cítit sytí a mnohem zdravější:

Avokádo

Toto ovoce nabízí řadu zdravotních výhod a je opravdovou nutriční bombou. Obsahuje značný podíl mononenasycených tuků, které najdete také třeba v olivovém oleji – ty se neukládají ve formě tělesného tuku a navíc prospívají vašemu srdci. Z dalších látek zmiňme draslík, pořádnou nálož vlákniny, vitamíny C a B-6 či magnesium. Vzhledem ke svému složení avokádo dobře zasytí, jako bonus navíc urychluje spalování. Ale pozor, kvůli množství kalorií to s ním nepřehánějte.

Hovězí steak

Pro mnohé (včetně nás) jedna z nejúžasnějších potravin. Kromě skvělé chuti a jedinečného kulinářského zážitku jsou steaky také jedinečným zdrojem bílkovin. Díky tomu vám pomohou se zachováním a budováním svalové hmoty. Zajímavá je i skutečnost, že obsahují malé množství kreatinu, který slouží k dosažení stejného cíle. K tomu připočtěte železo, jež zabraňuje únavě a podporuje imunitní systém. Steak je však také skvělým spouštěčem procesu spalování tuků. Za to vděčíme testosteronu, jehož produkci výrazně napomáhá ve steaku obsažený nasycený tuk. Steaky pak obsahují ještě dva další typy tuků, které rovněž působí pozitivně na hladinu cholesterolu v krvi a zvyšují produkci dalších hormonů prospěšných při budování svalové hmoty.

Špenát

Pepek námořník věděl, co činí. I když se vědci kdysi krapet sekli v množství obsaženého železa, je špenát jedinečnou superpotravinou. Jeden šálek špenátu obsahuje jen 7 kalorií, přes 50 % vlákniny a relativně velké množství bílkovin. Dále tu máme vitamín C, železo, magnesium a vitamín A, který udržuje kvalitní zrak, zlepšuje buněčný růst i celkové zdraví.

Losos

Tahle ryba patří bez debat k jedněm z nejprospěšnějších potravin z hlediska fitness. Je napěchovaná bílkovinami i esenciálními nenasycenými mastnými kyselinami Omega-3, které zajišťují spoustu zdravotních přínosů. Mimo jiné prospívají srdci, snižují hladinu cholesterolu, zlepšují kvalitu i vzhled vlasů, kůže či nehtů, působí pozitivně na mozek a napomáhají spalování tuků.

Kapusta

Zelenina s vysokým obsahem vitamínu A a C, které přispívají k udržování zdravého zraku a silného imunitního systému. Z hlediska fitness a hubnutí je stěžejní množství obsažené vlákniny, které z kapusty činí nízkokalorickou, leč nutričně vydatnou potravinu, jež vás dokáže zasytit na dlouhé hodiny.

Pětice výše zmiňovaných potravin neplní účel kouzelných pilulek, které z vás v mžiku udělají vyrýsovaného playboye, jsou však skvělou volbou pro všechny, kteří to s laděním formy myslí opravdu vážně. Držíme vám palce.

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

4 věci, kvůli kterým se těšíte na jaro

Vynálezy, které zkrátka musíte mít