Proč je sušené maso v současné době takovým fenoménem?

Sušené maso se stalo v posledních několika letech obrovským trendem, kterému propadly stovky tisíc lidí. Možná se vám může zdát zvláštní jíst vysušené kousky masa, ovšem jakmile jej jednou ochutnáte, prostě a jednoduše si ho zamilujete.

sušené maso

Jeho popularita bezpochyby vzrostla i s rozšířením fenoménu zdravého životního stylu. V současné době si čím dál tím větší množství lidí hlídá složení konzumovaných potravin, což dává sušenému masu výhradní pozici ve vašem jídelníčku. Nejen to je důvod, proč sušené maso konzumovat.

Co je vlastně sušené maso?

Technika sušení masa je stará asi jako lidstvo samo, a přesto v minulosti nepatřilo sušené maso k nikterak oblíbeným potravinám. Mnoho lidí si pochopitelně dalo maso čerstvé, avšak v posledních letech si sušená pochoutka našla nový účel. Sušené maso totiž není nic jiného než konzervované hovězí, drůbeží nebo vepřové maso určené pro dlouhodobé skladování.

V minulosti totiž neexistovaly ledničky a mrazničky, takže bylo prakticky nemožné uchovat potraviny čerstvé po delší dobu. Mezi nejpoužívanější druhy sušeného masa patří jerky – pojmenované podle výrazu amerických indiánů a africký biltong.

Jak se připravuje jerky?

Pokud byste chtěli sušené maso ochutnat, pravděpodobně narazíte spíše na jerky. To je připravované podle tradiční severoamerické receptury původních obyvatel, ovšem současnou podobu mu dali až španělští kolonizátoři.

1.       Jerky se běžně připravuje z hovězího, drůbežího nebo vepřového masa, které je nakrájeno na tenké plátky.

2.       Následuje marinování a dostatečné okořenění i osolení.

3.       Maso by se mělo sušit při teplotě přibližně 70 °C, což je podstatný rozdíl proti africkému biltongu.

Tradiční jerky se v minulosti spíše udilo, aby získalo zajímavější chuť a prodloužila se jeho trvanlivost.

Jak se připravuje biltong?

Druhým oblíbeným typem sušeného masa je africký biltong. Výraz pochází z holandštiny a v doslovném překladu znamená masopruhy nebo pruhy z masa. Nejčastěji se vyrábí z hovězího, pštrosího nebo antilopího masa.

V současné době se však upustilo od zabíjení zvířat v savaně, a proto se spíše používá maso vepřové. Biltong se oproti jerky liší hlavně postupem přípravy, kdy africká varianta sušené pochoutky není nikdy sladká, za což může přidaný ocet.

Díky této úpravě přijde maso během procesu sušení o velké množství vody, a to se pozitivně podepíše na trvanlivosti. Biltong se suší při nižší teplotě a mnohem delší dobu než jerky.

Proč je tento typ masa tak oblíbený?

Hlavní výhodou sušeného masa je jeho lehkost, vynikající jedinečná chuť, a především se řadí mezi zdravé potraviny. I když se s ním budete ládovat večer u televize, neměli byste přibrat ani gram.

Je ideální volbou pro všechny z vás, kteří se rozhodli skoncovat s marnotratným životem a přejít na zdraví životní styl. Někdy je sušené maso hojně doporučované i jako skvělý prostředek na hubnutí, protože neobsahuje nic, co by způsobilo přibírání na váze. Naopak nízká energetická hodnota a vysoký obsah bílkovin předurčuje sušené maso jako skvělou pochoutku pro každou příležitost.

Kdy můžu sušené maso jíst?

Pokud byste se opravdu rozhodli přejít na zdravý životní styl a konzumaci sušeného masa, můžete jej jíst prakticky pořád. Největší uplatnění ale najde v okamžiku, kdy vás honí mlsná. Určitě ten pocit znáte. Večer koukáte na fotbal a máte na něco chuť.

Místo brambůrek nebo čokolády si ovšem dejte sušené maso. Určitě si na něm pochutnáte a druhý den nebudete mít výčitky z obávaného tloustnutí. Sušené maso je ovšem ideální i jako svačinka na dlouhé turistické výlety nebo do práce či do školy.

Zmiňovaná pochoutka jde aktuálně ruku v ruce s trendem zdravého životního stylu. Jakmile jej jednou ochutnáte, už jej ze svého jídelníčku jen tak nedostanete. Na tom však není nic špatného, protože jerky obsahuje vyváženou kombinaci tuků, bílkovin i cukrů. 

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zásadní důvody, proč jíst maso. Fakta o živočišné stravě, která zaženou veganství zpět do temnot

Masový rádce. Jak si správně vybrat a neznehodnotit dobré maso? Kdy byste ho neměli omývat vodou a další tipy řezníků