Zásadní důvody, proč jíst maso. Fakta o živočišné stravě, která zaženou veganství zpět do temnot

Jíst maso je přirozené. Jíme ho už tisíce let. Argumentovat tím, že první opice, která byla zárodkem lidí, se živila bobulemi, je hloupost. Jakmile uměl pravěký lovec zlikvidovat cokoli, co se hýbe, kořínky i lusky už pro něj byly vždy jen příloha. A to zůstalo dodnes. Člověk je odnepaměti všežravec. Živit se masem je zkrátka normální, a není třeba na sebe upozorňovat postoji, kterými si sami ubližujeme. Vždyť kdo by se chtěl připravit o lahodné voňavé masíčko?

Všechny důvody, proč jíst maso. Fakta, která zaženou veganství do temnot

Sebemrskačství a exil

Pokud z jídelníčku vyřadíte maso, můžete se živit alternativně a přežijete. Ale co si budeme povídat, kdo by o takový život stál? Vařit s masem je snadné a chutné. Stačí si představit cestu obchodem, kde míjíte chlazené boxy s masem. Co koupit jiného? Čeká vás nekonečné kombinování a náročné přemýšlení nad jídly. Zabere to spoustu času navíc – jakoby už tak vaření nespolykalo svůj příděl drahocenného času. Ztěžuje to i vaše stravování v práci nebo na cestách. Nemůžete si prostě zajet domů uvařit vaše speciální obilí.

Bílkoviny!

Jíst maso má nesporné výhody. Hlavní příjem bílkovin je právě v mase. Nahrazovat ho bude problém, a opět jsme u kombinování a časové tísně. Živočišná strava také obsahuje například vitamin D, železo, omega-3 mastné kyseliny nebo zcela nezbytný vitamin B12. Ten je nepostradatelný pro krvetvorbu a správnou funkci nervového systému. Jinde ho neseženete. Obsahují ho jogurty nebo margarín, ale to byste jich museli mít plnou lednici. Pokud nejíte jen maso, je to bídná alternativa. Pokud odmítáte živočišné produkty vůbec, už teď vás litujeme. Budete muset sáhnou po doplňcích stravy, a to už je trochu v rozporu s vaší „zdravou“ ideologií. Jíst maso také znamená předcházet osteoporóze.

Grilování se vás netýká

Tak jo, přijď na šestou, bude grilovačka. Cože? Aha, vždyť ty nejíš maso… Ano, nejoblíbenější gastronomická zábava na letní večery se vegetariánů netýká. Pokud nejíte maso, můžete se tam s ostatními sejít, dát si něco k pití a poklábosit. Ale ty šťavnaté stejky budou jíst všichni okolo a mlaskat až za ušima. Vy se na ně budete dívat, a nic to nezmění ani fakt, když si nad plameny necháte osmahnout lilek. Nad ním budou ostatní ohrnovat nos a nikoho neoslníte. Jíst maso je důvod, proč vytáhli gril. Voňavá kotleta s příchutí ohně patří k tomu nejlepšímu, ale nejedná se jen o jídlo. Grilování je společenská událost a vy jste dobrovolně vyšachovaní. Jít na grilovačku a nejíst maso je jako zaplatit vstup na Matějskou, ale mezi atrakcemi jen chodit a na žádnou nevlézt. Prostě nesmysl. Vegetariána čeká na grilování jen smutek a osamění.

Všechny důvody, proč jíst maso. Fakta, která zaženou veganství do temnot

Kdo by odolal? I ten nejhůře připravený flák masa bude vždy chutnat lépe než pohanka s kedlubnou.

Být trendy za každou cenu

Nejíst maso je postoj, který často vychází z potřeby se odlišovat. Lidé řeší vegetariánství i vegantví na sociálních sítích, protože prostě potřebují o něčem komunikovat a něco sledovat. Někam patřit. Snaží se z postoje „nejím maso“ udělat něco strašně cool, ale pravda je taková, že kdyby bylo celosvětově rozšířené pravidlo, že se maso nejí, další lidé by založili skupiny, kde by byl předmětem boj za jeho konzumaci. Revolta, boj proti všemu normálnímu, proti konvenčním postojům. Já to vím jinak, lépe než vy ostatní.

Lidé, co jedí bezmasou stravu, se mají potřebu shlukovat, povídat si o tom a hlavně se zviditelňovat. My ostatní, co jíme vše, nic takového neřešíme. A pokud chcete chránit zvířátka a bráníte se masu pro svůj „lepší pocit“, musíme vás zklamat. To kuře stejně zemře, i když ho nebudete jíst vy.

Zaplatíte víc

Nejíst maso je trend, kterého se už chytili prodejci potravin. Nejen, že za bezmasé pokrmy často utratíte mnohem více peněz, než za poctivou flákotu. Navzdory představám navíc na takové stravě není nic zdravého ani výživného. Výrobci se zkrátka klouzají na populární vlně a nezmění to jejich postup šulit, kde se dá.

Víte, kdo je dodnes nejslavnějším vegetariánem na světě? Adolf Hitler. Chápete? Jako on být přece nechcete.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak se správně připravit na grilovačku jako profík. Přátelé vás za to budou milovat

Masový rádce. Jak si správně vybrat a neznehodnotit dobré maso? Kdy byste ho neměli omývat vodou a další tipy řezníků