Jak se správně připravit na grilovačku jako profík. Přátelé vás za to budou milovat

Grilování není tak složité, jak vypadá. Přiznejme si to, většina z nás jsou velcí nadšenci zahradního grilování. Grilování sice vyžaduje určitou dovednost, ale zvládnutí těchto technik vám zaručí zvláštní místo cti mezi přáteli. Zde naleznete nejlepší tipy, vybavení a techniky pro tuto oblíbenou činnost.

zahradní grilování

První základní věc je, že byste měli zvolit zahradní gril na uhlí. Na grilování s plynem není nic špatného, ​​ale nedostanete žádnou extra kouřovou chuť. Důležitá věc je také grilovací poklop, díky němuž můžete dělat kuře, kouřová žebra nebo roztavit sýr na hamburgery.

Používejte správné palivo

Způsobem přípravy můžete docílit obrovských rozdílů, jelikož uhlí, které používáte, vám určí, jak bude jídlo chutnat. Doporučujeme dřevěné uhlí, protože dodává jídlu nejlepší chuť. Je to čisté a přirozené. Pokud jste trochu profesionál, zkuste přidat dřevo na dřevěné uhlí. Dub a ořechové dřevo je skvělé pro práci s rybami a vepřovým masem, zatímco třešeň a jablečné dřevo dodává většině masu sladkost.

Počkejte na správný okamžik

Grilování vyžaduje trpělivost a soustředění. Musíte počkat, až plameny uhasnou, jelikož pro grilování potřebujete šedé a zářící uhlíky. Ty poskytují nejvhodnější teplo. Nezapomeňte, že musíte řídit teplo stejně jako u pečení v troubě. Nejlepší způsob jak teplo otestovat, je pomocí vaší ruky. Umístěte ruku asi 12 cm nad grilem a uvidíte, jak dlouho jste schopni ji v této pozici udržet.

Vytvořte si vlastní hamburgery

Domácí hamburgery jsou nejlepší. I když je uděláte jen z ingrediencí jako je sůl, pepř a kvalitní maso, budou vždy lepší než ty kupované. Používejte mleté ​​maso s velkým množstvím tuku a docílíte tak šťavnatých a chutných hamburgerů uprostřed růžových nebo dobře propečených.

Ryba je skvělá na grilování

Proč lidé zapomínají na ryby? Ryby a kouř jsou velcí přátelé (například uzený nebo grilovaný losos). Vezměte celého pstruha nebo polovinu lososa, vhoďte pár dubových hranolků a grilujte. Až bude ryba správně propečená, nakrájejte celou rybu a dochuťte citronem, koprem a pepřem.

Všichni znáte frázi: nechte marinádu působit pár hodin, ideálně přes noc. To platí pro grilování dvojnásobně. Zajistí se tím, že chuť kouře nepřekoná chuť potravin. Při grilování je nejlepší způsob použití marinády takový, že maso potíráme každých 10 minut. Tímto způsobem se dodá vlhkost, zachytí kouřová příchuť a potravina jemně karamelizuje.

Grilování je doménou masových pokrmů, ale grilovat velmi chutně můžete také zeleninu. Po ugrilování plátků různorodé zeleniny můžete přidat chuť nějakým kvalitním olivovým olejem a trochou octa.

Vedlejší chody budou tvořit dvě třetiny toho, co jíte, pokud se snažíte mít něco, co se podobá vyváženému jídlu. Můžete použít klasický bramborový salát, kukuřici na klasu na grilu nebo některé jednoduché a chutné přílohy typu kuskus.

Je vhodné mít nabídku různých nealkoholických nápojů pro děti a hosty, kteří nepijí alkohol. Nejdůležitějším nápojem, zejména pokud je horký den, je voda. Ujistěte se, že máte k dispozici spoustu vody, takže každý může zůstat hydratovaný. Ovocné nápoje jsou ideální pro letní období a džbán domácí limonády je vždy hit. Můžete také nabídnout další zábavné recepty, jako je např. šumivý brusinkový punč.

Nápoje pro dospělé – ledové pivo je tradicí

Jako nádobí je vhodné použít jednorázové talíře, příbory a šálky. Pokud byste chtěli být šetrnější k životnímu prostředí, zvolte opakovaně použitelné sety na venkovní stůl.

Pokud očekáváte velkou společnost, často bývá problém sezení. Máte-li židle, zvažte jejich rozestavení na celém dvoře, spíše než v jedné velké řadě. Pokud je vaše grilování ležérní, bude postačovat pouze několik židlí k sezení. Můžete také požádat své hosty, aby si přinesli vlastní kempinková křesla. Není potřeba mít dostatek židlí pro každého. Mnoho lidí je spokojených ve stoje nebo pohybu.

Pro malou společnost je často nejlepší držet se jednolitého dlouhého stolu, pokud je to možné, aby se všichni mohli podělit o jídlo společně. Pokud nemáte dostatečně dlouhý stůl, zvažte nákup velkého prkna z tvrdého dřeva. Zakrytím ubrusem si nikdo neuvědomí, že váš extra dlouhý stůl je jen neupravené dřevo. Nastavte židle stejně, jako byste měli jídelní stůl. Nezapomeňte také na slunečník, který vás v horkých dnech uchrání před úpalem a úžehem.

Tipy a triky pro grilování

Aby nedošlo ke ztrátě šťávy během grilování, vždy otočte maso nebo zeleninu pomocí kleští nebo špachtle, nikoli vidlice. Bez ohledu na to, co na grilu připravujete, netlačte na burgery nebo kuře (nebo cokoliv) špachtlí, když jsou grilované. To vytlačuje šťávu z grilovaného masa. Pro velkou kouřovou chuť namočte některé dřevěné štěpky (ořechové dřevo, dub, nebo jiné tvrdé dřevo) na chvíli do vody, pak je hoďte na dřevěné uhlí a zakryjte gril.

Při grilování podávejte grilované potraviny s bylinkovou esencí a také vhoďte bylinky přímo na dřevěné uhlí. Pokud používáte plynový gril, namočte bylinky do vody a ještě před umístěním jídla je položte na rošt.

Autor: red