Vylaďte svůj kuchařský um k dokonalosti

Není žádným tajemstvím, že i muži mohou být úžasní kuchaři a nikde není psáno, že do detailu vyladěná jídla jsou výhradní doménou žen. Ostatně jasně o tom mluví také úspěchy světových kuchařů, jež se staly skvělou inspirací i pro ostatní pány. Ať už s vařením začínáte nebo se chcete v přípravě jídel zdokonalit, určitě vám bodne následující článek, který vám poradí, jak na to.

kuchařský um

Ještě před nějakou dobou bylo vaření a kuchařský um neodmyslitelně spojené výhradně s ženami. Role byly jasně rozdělené. Zatímco muži se starali o finance, ženám patřila domácnost a s ní spojená i příprava jídel pro rodinu. Jak ale doba pokročila, do kouzla vaření se postupně dostali i muži, kteří najednou zjistili, že není nic složitého na tom, osvojit si určitá pravidla a vykouzlit si jídlo podle svých představ a chuti.

Pokud se chcete i vy v rámci možností stát mistrem v oboru a pošmáknout si na vámi připravené flákotě, která potěší vaše chuťové pohárky, pak určitě neváhejte a mrkněte na pár tipů, které vám pomohou zdokonalit váš kuchařský um.

Když s vařením teprve začínáte

Žádný učený z nebe nespadl a vše je jednou poprvé. Řada mužů mívá zpravidla tendence vzdát se vaření ve chvíli, kdy poprvé připálí guláš. Jeden neúspěch ale v tomto ohledu nic neznamená, ba naopak, je skvělou inspirací, která vám pomůže zlepšit se pro příště. Nevzdávejte proto vaření po prvním neúspěchu a naopak zkuste hledat příčinu, proč se vám to nepovedlo. Zeptejte se ženy, strejdy googla, a berte to tak, že současná doba dává zelenou vám.

Na každém rohu vždy najdete řadu informací, aniž byste zdlouhavě museli listovat nějakou knížkou. Jakmile získáte dobré rady, pak už jen stačí zapojit představivost, souhru chutí a spojit to s vašimi nápady, které klidně mohou být neotřelé. Protože právě z originálních nápadů se rodí ty nejlepší recepty! Proto zkoušejte, experimentujte, inspirujte se a najděte si nějaké weby plné receptů, které jsou vám chuťově nejblíže. Pak už je to jen krůček k tomu, být v kuchyni jako doma a chopit se vařečky vždy s nadšením.

Když už s vařením máte nějaké zkušenosti

Pokud už jste z hlediska vaření v levelu pokročilých, je na čase zdokonalit svůj um a posunout se zase o kus dál. V takovou chvíli už máte dostatečně osvojené techniky, víte, co a jak, a jen tak něco vás nezaskočí. Jak ale ještě více vylepšit to, co už nyní dost dobře umíte? Máme několik tipů!

Jak povýšit svůj kuchařský um? Navštivte kurzy vaření

Že jsou kurzy vaření určené jen začátečníkům? Ale kdeže. V dnešní době naopak roste počet kurzů vaření, které jsou tu proto, aby rozšířily vaše dosavadní obzory, naučily vás některé věci vidět zase trochu jiným pohledem a staly se vaší novou jiskrou v rámci kuchařského umění. Řada kurzů je koncipovaná pro netradiční typy potravin nebo také zaměřená na světové kuchyně. Zkrátka ideální příležitost, jak poznat něco nového a naučit se být mistrem klidně v asijských pokrmech. Tak směle do toho!

Vyrábějte si vlastní přísady

Není nad to, když si můžete své jídlo vyšperkovat něčím, co jste sami vyrobili. Zkuste si proto příště ke grilované krkovičce namíchat vlastní marinádu nebo si připravit domácí majonézu podle své chuti. Možností je celá řada a proč se právě nyní, kdy umíte vařit na jedničku, spokojit s kupovanými ochucovadly. Vlastní a ještě chutnější alternativu zvládnete přeci vyrobit sami. A rozdíl v chuti bude naprosto markantní!

Pěstujte si vlastní bylinky

Dokonalé jídlo ochucené bylinkami – bez toho by to ani nešlo. Proč ale kupovat už hotové bylinky, když si je můžete na zahradě nebo balkóně vypěstovat a následně usušit sami. Má to navíc několik skvělých výhod. Nejenže se lépe vyznáte v bylinkách, jejich chutích a použití, ale hlavně jejich čerstvý přísun budete mít nejen v době sezóny, ale i po celý rok. 

Vařte pro více osob

Pokud jste si ve vaření jistí, není proč otálet. Pozvěte své známé, rodinu a naservírujte jim jídla, jaká nejlépe umíte. Zkuste si navrhnout zajímavé menu a pusťte se do toho. Pravda, je to sice velká výzva, ale na druhou stranu, kdy jindy se pustit do takového úkolu, než právě teď.

Nejenže si tím ještě lépe osvojíte plánování a časování během vaření, ale hlavně získáte i zpětnou vazbu od ostatních, kterým svá jídla připravíte. A to je opět jen slibný krůček do dalšího levelu. 

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

6 vlastností ideálního chlapa. Máte je také?

Vlastnosti, které ženy na mužích nesnáší: Čím partnerku vytočíte?