Případ stévie sladká aneb jak funguje potravinový průmysl?

Stévie sladká se jako sladidlo používá na různých místech planety Země již drahně let. Jsou ovšem místa, kde má tato rostlina nemalé potíže. Někomu se totiž její existence nehodí do krámu.

Skandální odhalení na úvod: stévie sladká je sladká

Stévie sladká je rostlina, která chutná sladce, což je vzhledem k jejímu druhovému názvu dosti „překvapující“. I když si je ovšem dnes můžete bez problémů pořídit, přičemž se v průběhu let stala sladidlem v některých potravinách a nápojích, její cesta na výsluní nebyla vůbec jednoduchá. Co na tom, že ji dlouhodobě používali američtí indiáni a ve 20. století také mnoho zemí světa, přes všechny proklamované pozitivní účinky nebyla pro některé sektory potravinářského průmyslu na západě tak docela pohodlná. Mohl tedy začít boj o stévii, ale pěkně popořádku.

Stévii sladkou objevil na konci 19. století švýcarský botanik s italskými předky Mosè Giacomo Bertoni v Jižní Americe. Tato rostlina se následně začala pěstovat v mnoha asijských zemích, ale také v Evropě. Bylo totiž zjištěno, že je stévie mnohonásobně sladší než cukr, ovšem oproti této pochutině postrádala mnoho z jejích negativních vlastností. Zdálo se tedy, že je vhodná i pro diabetiky. Jenže co je komu po zdraví, když se v potravinářském průmyslu „hraje“ o takové peníze, že byste si za ně mohli koupit pozemek, který by jen tak nepřejelo ani nadupané Ferrari.

Věděli jste? Jednotlivé složky stévie mohou být až 300× sladší než sacharóza. A to, prosím, rostlina neobsahuje žádné sacharidy!

Pozor na mutanty, stévie obsahuje mutageny!

Ačkoli je např. na japonském trhu stévie používána od 70. let, v západních zemích bylo zle. V roce 1985 kupříkladu vyšla studie, která látku steviol označila za mutagen. Studie ovšem byla později kritizována, přičemž na japonských ostrovech se také toho času neobjevilo více godzill a dalších mutantů, než je obvykle běžné. Studie Světová zdravotnické organizace z roku 2006 navíc nejenže vyhodnotily stévii sladkou jako zdravotně nezávadnou, ale dokonce prý může mít kladný vliv na lidi trpící diabetem 2. typu, stejně jako hypertenzí, tedy vysokým tlakem. V roce 2011 také Evropská unie umožnila používat steviol-glykosidy pod názvem E960 jako přísadu v potravinách.

Stévie sladká v USA aneb zničte tu hrozbu!

Spojené státy americké zastávají v „kauze“ stévie sladké zvláštní roli, což je v této zemi neomezených možností poměrně běžné. Za vším přitom stojí vládní agentura FDA, tedy Úřad pro kontrolu potravin a léčiv. Ten byl přitom kritizován odbornou veřejností za řadu rozhodnutí. Jaká to byla? Znáte to, manipulace s daty, korupce či nezohledňování rizik pro zdraví amerického lidu. Proč by se měl také úřad zabývající se potravinami a léčivy zajímat o zdravotní aspekty svých rozhodnutí, že?

Abychom však neodbíhali od tématu. Agentura FDA byla kritizována i za to, že v roce 1983 schválila jako umělé sladidlo jistý aspartam, který dodnes patří k nejznámějších náhražkám cukru. Úřad ovšem zároveň zveřejnil desítky a desítky rizik, které jsou s ním spojené, a to včetně rakoviny mozku. Jako bychom ovšem my pitomci nevěděli, že mozkový nádor je vlastně dobrá věc. Buď jak buď se dokonce objevil názor, že byl aspartam původně vyvíjen jako bojová neurotoxická látka, která měla ovlivňovat myšlenky nepřátel. Zkrátka ideální umělé sladidlo!

Vraťme se ale přímo k stévii. Ta byla tím stejným úřadem zakázána, a to na popud anonymní stížnosti. Jejím zdroje přitom byly podle přesvědčení mnoha lidí výrobci umělých sladidel či cukru, jimž by ta zlá, odporná stévie kazila „kšefty“. Po různých peripetiích sice časem mohla být prodávána pro léčebné účely, ale ne jako potravinový doplněk. Dodnes také nesmí být označována jako sladidlo. Peníze jsou zkrátka i v oblasti lidského zdraví až na prvním místě.

Jaké z toho vyvodit důsledky? Nežerte jim to!

Co je zdravé a nezdravé se v dnešním světě mění ze dne na den. A že to s námi lidé z potravinářského průmyslu, jehož zástupci lobbují u politiků jako diví, myslí pouze a jen dobře, si snad nemyslí ani ten největší optimista. Buďte ale obezřetní i z opačného hlediska a zjistěte si dostatek informací také o tom, co propagují zastánci zdravé stravy. Při stravování dnes zkrátka platí dvakrát měř a jednou žer. Tímto přístupem sice možná nesplníte roli konzumenta (čti popelnice na všechno, co vydělává), ale možná budete o něco zdravější.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jsou superpotraviny skutečně tak super, nebo se jedná o nafouknutou bublinu?

11 nejnebezpečnějších minerálů. Které vás postupně zabíjejí?