11 nejnebezpečnějších minerálů. Které vás postupně zabíjejí?

Alkohol a cigarety patří mezi tiché zabijáky, o kterých se „to“ ví… Víte ale, že po vás jdou i další nájemní vrazi, kteří zkracují váš život? Z tohohle vám spadne brada!

Slovo minerál (lat., z minera, důl) zní tak pěkně. Encyklopedie ho popisuje jako nerost, prvek či chemickou sloučeninu, která je za normálních podmínek krystalická a která vznikla jako výsledek geologických procesů. V přírodě jich je známo přes 5 200 a každým rokem bývají objeveny další. Super, zase o pár pastí víc. Některé minerály vás totiž mohou klidně zabít. Které? Doktor Gordon Brown z univerzity Stanford tvrdí, že takových miláčků je jedenáct. Pište si…

1. Krokydolit (modrý azbest)

Krokydolit, také známý jako modrý azbest, způsobuje smrtelné choroby, včetně onemocnění plic a rakoviny. Kde na něj pravidelně narážíte? Stejně jako u jiných typů azbestu je protihořlavým materiálem a zároveň pilířem stavebního průmyslu. Třeba takové stropní, cementové a izolační desky patří k tomu, co každý den útočí na vaše zdraví.

Nenechte si namluvit, že po zjištění jeho karcinogenních vlastností ze světa zcela zmizel. To je stejná pravda, asi jako když naše republika už nikdy nebude mít státní schodek.

2. Hydroxyapatit

Hydroxyapatit? Jedna ze skupin apatitu z fosfátových minerálů a hlavní složka zubní skloviny a kostního minerálu. No jasně, že představuje přímé ohrožení zdraví vytvořením usazenin v srdečních chlopních a tepen. Prostě „se ucpete“. Apatit se totiž většinou používá při výrobě fosforečných minerálních hnojiv, tedy v chemickém a dokonce i farmaceutickém průmyslu. Jako nic.

3. Erionit

Vystavení erionitu, přirozeně se vyskytující vláknité minerální látky, způsobuje vzácnou formu rakoviny. Tento karcinogenní minerál se vyskytuje v sopečném popelu. Buďme proto rádi, že v Česku jsou pouze vyhaslé sopky. Jestli se na ně chcete podívat, vyrazte třeba do pásu lemujícím Krušné hory. Tam je pozůstatků sopečné činnosti až až.

4. Beryllium

Beryllium, toxický prvek obsažený v kovu nazvaném phenacite (také phenakit) může vyvolat rakovinu plic a způsobit vážná plicní onemocnění. Berylium se tradičně používá jako základní materiál v keramice, pak ho taky najdete ve speciálních druzích skel a zářivek. Udává se, že jeho použití je v současné době omezeno na výrobu kovů a slitin pro použití počítačového hardwaru a telekomunikačních zařízení. No, takže vlastně prašť, nebo uhoď…

5. Draselný živec

Skupina hliníkových a draselných křemičitanů, včetně ortoklasu, mikroklinu a adularia, obsahuje malé množství radioaktivního uranu. Je třeba něco dodávat? Určitě ne. Rakovina plic. Nazdar. Ale dáte si pozor na skleněné a keramické výrobky, umělé zuby a čisticí prášky? Dobrá otázka. Jestli byste se jim chtěli vyhnout, museli byste bydlet v pralese.

6. Chrysotil (bílý azbest)

Vede k postupnému plicnímu onemocnění způsobujícím vyztužení plicní tkáně. Těžba bílého azbestu je zakázána ve více než 50 zemích světa, nicméně stále se najdou tací, kteří ho využívají. Například v Americe se dál těží kvůli výrobě brzdových systémů vozidel a těsnění. No a v Indii je bílý azbest klíďo píďo i střešní krytinou. No stres.

7. Křemen

Že by něco tak nevinného mohlo ublížit lidskému zdraví? Že váháte! Křemen se vyskytuje v různých formách, včetně křemičitých písků, krystalu a kamení. Má komerční využití v hydraulickém štěpení v ropném průmyslu a při výrobě elektroniky a optických přístrojů. Tak si je užijte, dokud můžete. Křemen podle výše zmíněného odborníka způsobuje rakovinu plic, onemocnění ledvin a imunologické problémy. Nekupte to….

8. Fluorit

Fluorit, česky kazivec, je krychlový minerál skládající se z fluoridu vápenatého, CaF2. (Autorem jeho českého a slovenského názvu je Jan Svatopluk Presl.) Taky žádné neviňátko. Více než 10 milionů lidí v provincii Kuej-čou v Číně jsou postiženi fluorózou v důsledku těžby uhlí. Vy si dejte pozor na některé brýle, mikroskopické a teleskopické čočky. Jinak mezi projevy fluorózy patří remodelace kostí, známky osteosklerózy a vystupňování novotvarů a resorpce kostí.

9. Pyrit

Velmi hojný minerál pyrit patří mezi hlavní znečišťovatele podzemních vod a potoků. Oxidace pyritu uvolňuje toxické kovy a metaloidy, jako je arsen. Ten je pro člověka jedovatý. Způsobuje rakovinu a je mutagenní. Jedná se o nervový jed, který se usazuje ve vlasech.

10. Galenit

Galenit (leštěnec olověný, sulfid olovnatý) je hojný minerál, jehož si pamětníci vybavují spíš pod starším (a prima) názvem blejno olověné. Při uvolnění do životního prostředí ochromuje vývoj nervové soustavy u plodů a dětí a způsobuje kardiovaskulární onemocnění u dospělých. Kde „ho potkat“?

Sloužil a stále slouží jako ruda olova, z nějž byly kdysi vyráběny vodovodní trubky a nejrůznější předměty, a také jako ruda stříbra, z něhož byly vyráběny mince a stříbrné šperky. „Miláčku, nechceš dáreček?“

11. Cinnabar

Rumělka, nebo také rtuť sulfidu, přirozeně se vyskytující forma rtuti, je velmi nerozpustná a produkuje toxické sloučeniny, které způsobují poruchy vývojového a nervového systému u plodů a dětí.

Věřte nebo ne, rumělka se kdysi používala k výrobě oranžového barviva na keramiku, dále na nástěnné malby. V současnosti se od jejího využívání opustilo, těžba se omezuje pouze na pár míst. Ale to je jedno. Seznam zabijáků stačí i tak.

Takže, nejíst, nepít, nedýchat, nedívat se, na nic nesahat a hlavně se nedivit. Jedině tak ještě tři, čtyři roky budete žít.

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Podle Facebooku jsme všichni mrtví! Kritická chyba. Jak ale vyřešit skutečnou smrt?

5 šílených světových rituálů, na které nebudete mít odvahu.