Jsou superpotraviny skutečně tak super, nebo se jedná o nafouknutou bublinu?

Uvažujete o tom, že začnete jíst zdravě? Chcete být zároveň co nejvíce „trendy“? V tom případě vám doporučujeme sáhnout po superpotravinách, které patří k hitům první čtvrtiny 21. století. Skutečně jsou ale tak báječné, jak se o nich často říká?

Konzumujte „superfoods“, bude z vás „superhuman“!

Pokud hledáte recept na superživot, rozhodně musíte do svého každodenního jídelníčku zařadit minimálně jednu superpotravinu. Pak si totiž během krátké chvíle najdete superbabu a vzhledem ke svému superzdraví zplodíte alespoň tři superpotomky. Jeden bude následně zcela určitě úspěšným sportovcem, druhý vědcem a třetí politikem. Ten poslední se tedy zřejmě příliš nepovede, přesto si úspěchy svých dětí náležitě užijete, neboť se dožijete 100 let, a to ještě v horším případě.

Zadáte-li si anglické slovíčko „superfoods“ do některého z vyhledávačů, získáte miliony a miliony odkazů. To je pouze další důkaz, že 21. století je epochou zdravého životního stylu, tedy alespoň prozatím. Mezi superpotraviny patří každopádně některé zelené potraviny a šťávy, ovocné plody, produkty z různých druhů rostlin, mnohá semínka a ořechy, oleje, houby apod. Jaká to výtečná zpráva. Tuto potravu totiž budete moci konzumovat od rána do večera sedm dní v týdnu a nikdy se vám neomrzí!

Teď ale vážněji. Oxfordský slovník definuje „superfoods“ jako „výživově bohaté potraviny, jež jsou považovány za zvláště pozitivní pro zdraví a fyzickou i psychickou pohodu„. To zní na jednu stranu báječně, na druhou stranu není tak úplně jasné, kdo rozhoduje o tom, které potraviny do této kategorie vlastně spadají, a které již „sítem“ neprojdou. Žádná komise totiž doposud ustanovena nebyla, ačkoli nápad na Radu pro superpotraviny by zřejmě mohl Evropskou unii zaujmout.

Z toho vyplývá, že kolem superpotravin nepanuje tak úplně shoda a zvláště odborníci na výživu jsou poněkud opatrní. Naopak výrobci a dodavatelé některých exotických jídel si mohou mnout ruce. Lehce si lze totiž představit scénář, kdy máte výrobek s cizokrajným názvem, který je vzhledem k nákladům dražší a prodával by se tedy hůře, ale stačí kolem něj vybudujete auru „superpotraviny“. Lidem sice váš produkt nijak nepomůže, některý možná dokonce malinko uškodí, ale byznys je byznys.

Přistupujte k superpotravinám s rozumem

Euforie kolem superpotravin by se mohla vzhledem k výše uvedenému poněkud krotit a možná budou dokonce pozitivní vlivy některých časem přehodnoceny. Můžeme si ostatně připomenout „mýtus Pepka námořníka“, tedy tvrzení, že špenát má desetkrát více železa než ostatní listová zelenina. Ač dnes víme, že to není pravda, v minulosti by mohl být právě špenát klidně označen jako superpotravina. Na druhou stranu omezit buřty s cibulí, knedlo vepřo zelo anebo tři pytlíky čipsů denně a nahradit je něčím zdravějším, není zase tak hloupý nápad, jak by se mohlo zdát.

Superpotraviny zkrátka vyzkoušet můžete, nicméně nesmíte věřit, že po týdnu jejich konzumace budete mít na místo původních pěti dioptrií rázem ostříží zrak, z kardiaka se stanete člověkem se srdcem jako zvon anebo si již brzy podáte přihlášku do Mensy. Pokud ale budete ke zdravější alternativě typické české stravy přistupovat racionálně, pozitivní výsledky se časem určitě mohou dostavit. Tedy pokud „supervečeři“nespláchnete deseti pivy, které občas proložíte nějakým tím panáčkem.

Není superpotravina jako superpotravina

Problém okolo „superfoods“ představuje i fakt, že ne všechny jsou správně pěstovány, převáženy a skladovány. I když by tedy některé potraviny mohly být opatřeny prefixem „super-„, stále to ještě neznamená, že právě ty, které jste si za nekřesťanské peníze koupili, budou opravdu tak úžasné. Nutno ovšem dodat, že toto konstatování se týká veškerých potravin. Nakupujete-li tedy běžnou stravu výhradně v supermarketech, ve většině případů příliš živin obsahovat nebude. Bohužel…

Tip na závěr: nejdůležitější i nadále zůstává pestrá a vyvážená strava, ať už jsou v ní superpotraviny obsaženy, anebo nikoli. Do svého jídelníčku tedy klidně zařaďte kustovnici čínskou, konopné semínko či další hity posledních let, ale to samo o sobě nestačí!

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Manažerský slovník, bez kterého se mezi žraloky utopíte

Desatero Facebookového idiota. Kdo nám pije věčně krev?