Přešlapy Donalda Trumpa aneb co se bývalému prezidentovi nepovedlo?

Donald Trump patří bezpochyby k nejvíce kontroverzním osobám posledních let. Dříve byl znám jako velice úspěšný podnikatel a byznysmen, jenomže v roce 2017 se stal prezidentem Spojených států amerických. Už tím Trump způsobil obrovskou kontroverzi, která byla ještě umocněna jeho velice těsným vítězstvím nad Hillary Clintonovou.

přešlapy donalda trumpa

Mnozí Američané se přes volby v roce 2017 dosud nepřenesli, a to už Trumpa vystřídal nový prezident. Pojďme se ale podívat na největší přešlapy Donalda Trumpa, protože jich nebylo úplně málo.

Aerolinky Donalda Trumpa

Donald Trump vydělal své první peníze společně se svým otcem v nemovitostech. Na konci 80. let platila společnost Trump Organization za jednoho z největších magnátů na poli realit v USA a Donald si v tuto dobu myslel, že může všechno. Po úspěšné kampani na přestavbu stadionu v newyorském Central Parku vydělal celkem slušné peníze, které se rozhodl dále investovat.

Nenapadlo jej nic jiného než založit společnost Trump Shuttle, která bude působit v letecké dopravě. V roce 1989 si půjčil 245 milionů dolarů a nakoupil první letadla i trasy od Eastern Air Lines. Jenomže letecký byznys Donaldovi zrovna nekvetl, neboť nebyl schopný splácet milionové úroky. Už v roce 1992 musel celou leteckou společnost přenechat svým věřitelům.

Trump The Game – pokažená verze hry Monopoly

Stolní hru Monopoly znáte asi všichni. Kdo ji jednou vyzkoušel, bezmezně se zamiloval do adrenalinového kupování nemovitostí, nádraží nebo hotelů. V roce 1989 si Donald Trump řekl, že když je tak úspěšným realitním magnátem, může svůj úspěch nabídnout všem. Po zakoupení hry Trump The Game si mohl každý vyzkoušet, jaké je obchodování s nemovitostmi. Ovšem i to patří mezi přešlapy Donalda Trumpa.

Rodák z New Yorku si naivně představoval přes 2 miliony prodaných kusů, jenomže jeho hra se tolik neujala. Celkem se jí prodalo asi 800 tisíc kusů, což byl na poli deskových her na přelomu 80. a 90. let spíše výkřik do tmy.

Vydávat časopis v době začínající krize není moudré

Donald Trump o sobě rád říká, že své bohatství získal svou genialitou, perfektně načasovanými investicemi a absolutně bez pomoci. Pravda je ovšem taková, že za svůj život nesčetněkrát zbankrotoval a nebýt jeho otce, který mu půjčil 413 milionů dolarů, dávno už by spal někde pod mostem.

Dalším velkým přešlapem v Trumpově kariéře byla reforma jeho časopisu Trump Style a Trump World. První myšlenka přitom nezněla špatně. Časopis měl být od základu změněn a měl být perfektní reklamou na luxusní životní styl, jachty a hezké slečny. Jenomže Donald Trump se rozhodl tuto radikální změnu realizovat v roce 2007, kdy světem začala hýbat obrovská ekonomická krize.

Opravdu je Trump skvělý investor?

O Trumpově úspěšnosti, respektive neúspěšnosti na trhu s nemovitostmi asi nejlépe svědčí prohlášení z roku 2006. Tehdy řekl, že je ten nejlepší okamžik na založení hypoteční společnosti, protože trh s nemovitostmi je profitabilní a velmi stabilní.

Rodák z New Yorku tedy založil další firmu, nicméně o pár měsíců později se trh s nemovitostmi v USA zhroutil pod vlivem ekonomické krize. Americký list Washington Post dokonce po čase zjistil, že zkrachovalá společnost Trump Mortgages nikdy nezaplatila dluh svému bývalému zaměstnanci ve výši necelých 300 tisíc dolarů, a navíc stále dluží americkým úřadům více než 3 tisíce dolarů na daních. To není dobrá vizitka, nemyslíte?

I když je Donald Trump rád prezentován jako úspěšný byznysmen, měl za svého života víc štěstí než rozumu. Nebýt obrovské kliky a pomoci svého otce, pravděpodobně by dnes nepatřil mezi 500 nejbohatších lidí na zemi a možná by se nestal ani prezidentem USA.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Donald Trump a Melania: Jaký je jejich příběh lásky?

Donald Trump na Twitteru aneb účet, který nelze přestat sledovat!? Jak to?