Donald Trump na Twitteru aneb účet, který nelze přestat sledovat!? Jak to?

Oficiální twitterový účet amerického prezidenta si nedávno připsal pár podivných přešlapů. Víte, co se stalo? My to víme.

POTUS a FLOTUS. Že jste o těchto zkratkách ještě neslyšeli? Ve Spojených státech jsou mnohem známější, jedná se totiž o titul amerického prezidenta (President of the United States) a první dámy (First Lady of the United States). Taková zkratka pro prezidenta se začala používat už koncem 19. století pro usnadnění telegrafické komunikace, ekvivalent pro první dámu se objevil až skoro o sto let později. Dnes se však jedná o ustálené a pro všechny Američany známé shluky písmen.

Je proto zřejmé, že tyto účty budou na sociálních sítích obzvlášť důležité. A vzhledem k Trumpově oblibě v tweetování je to právě Twitter, který se pod tímto názvem stal prezidentovým hlavním komunikačním kanálem. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby se kolem těchto účtů nezačaly dít podivné věci, které řadu příznivců konspiračních teorií nenechaly v klidu. Co se vlastně stalo?

Sledovat prostě budeš

Ještě nedávno se spoustě uživatelů děla nemilá věc. Pokud twitterový účet POTUS chtěli přestat sledovat, systém je po chvíli zase zařadil mezi sledující. Nebylo tak možné Trumpovy příspěvky ze svého kanálu vůbec dostat. Oficiální podpora Twitteru tenhle incident označila za chybu, na jejímž odstranění pracují. Hodně zvláštní, že? A navíc se mezi Trumpovy sledující dostali i ti, kteří si ho nejen odhlásili, ale i zablokovali

Těžko najít vhodnější důkaz toho, že zdaleka ne všechny účty jsou si rovny a vládnoucí garnitury mohou i nezávislým firmám tak trochu diktovat. Proč by jinak Twitter tak ochotně řešil migrace uživatelů? Řada lidí si taky stěžovala, že aniž by cokoli dělali, automaticky začali Trumpův profil sledovat. Podpora Twitteru se samozřejmě omlouvala, jak to šlo, a údajně dřela na vyřešení problémů. Ale jak k nim vlastně došlo?

Migrujeme, jak se dá

Účty POTUS a FLOTUS jsou dědičné, až do konce funkčního období tedy patřily Barackovi a Michelle Obamovým. Když tyhle oficiální profily převzali Trumpovi, Twitter přesunul všechny starší příspěvky do archivních účtů s označení POTUS44 a FLOTUS44, jelikož Obama byl 44. prezidentem USA. Zároveň ale nově převzatým účtům nechal jejich sledující, takže všichni politicky angažovaní uživatelé, zvědaví na Obamovy příspěvky, začali bez svého souhlasu ze dne na den odebírat Trumpův obsah. Zajímavé, že?

Za zmínku stojí i dost rozdílný přístup obou hlavních postav Trumpovy rodiny. Zatímco Donaldův tým sype nové tweety jako na běžícím pásu (kolem osmi denně), Melanie použila Twitter přesně jedenkrát, a to v den nástupu do funkce první dámy. Snad z toho doma nemá kdovíjak velké peklo!

Sledujete politiky na sociálních sítích? Pocítili jste sami potíže se změnami prezidentského účtu na Twitteru? Napište nám do komentářů.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Donald Trump pod drobnohledem. Co je zač jeho rodina?

Výstřední Donald Trump jako hlava státu. Co ho dokáže vytočit?