Donald Trump pod drobnohledem. Co je zač jeho rodina?

Alespoň na moment to vypadá, že se o diskuze a hádky v hospodách konečně stará i někdo jiný než jenom samotný náš pan prezident. Vedle Miloše Zemana se, co se týče globálního dopadu jakkoliv minoritního rozhodnutí nebo exkluzivity, rýsuje nepoměrně důležitější osobnost – nedávno čerstvě inaugurovaný prezident Spojených státu amerických, Donald Trump. My vám nyní nabízíme náhled za napnutou oponu jeho politiky, proto se také zdržíme veškerých politických komentářů. Pojďme se na něj podívat jako na syna, manžela a také otce veliké a zajímavé rodiny.

Začínal v otcově firmě, kterou převzal a pak už směřoval jenom výš

První milion dolarů mu půjčil otec Fred Trump již v době, kdy se jeho syn Donald uchytil a prosadil v rodinné firmě. Jednalo se o první investice a výdělky, na začátku 70. let se však Donald Trump stal prezidentem otcovi společnosti, kterou následovně pojmenoval The Trump Organization. S tímto počátečním kapitálem, zkušenostmi a schopnostmi se Trump sám prosadil v podnikání a během své kariéry dosáhl až na dnešní odhadované finanční vlastnictví 4,5 miliard dolarů. Samo sebou ve svých ambicích pokračoval na půdu americké politiky, ve které se po většinu času, stejně jako dnes, stavěl na Republikánskou stranu, s níž svoji politickou kariéru také úspěšně dovedl k nejvyššímu bodu, a dnes ho tak celý svět zná jako prezidenta Spojených států amerických.

Při tomto pomyslném stoupání na vrchol hory ale stále myslel také na rodinu. Po vzoru svého otce má nyní pět dětí, dvě dcery a tři syny. Jelikož je tento počet i co se týče dcer a synů naprosto identický s vlastní generací Donalda Trumpa, nebudeme sledovat osudy jeho sourozenců. Za poznámku ovšem stojí fakt, že jeho starší sestra Maryanne je soudkyní Oblastního soudu pro stát New Jersey.

A jaké to tedy je, vdát se anebo se narodit do rodiny Donalda Trumpa?

Na Ivaně Trump ho upoutaly lyže. Nakonec si zanotovali i v byznysu

Jeho první manželkou se stala bývalá česká lyžařka a modelka, v současné době česko-americká podnikatelka Ivana Marie Trump. Potkali se prý v luxusním horském středisku v Aspenu, kde Trumpovi učarovaly její lyžařské schopnosti, které Ivana od útlého věku pilovala na českých kopcích nedaleko Zlína. Jejich společným zájmem bylo také podnikání. On skupoval nemovitosti, ona je upravovala, zařizovala… byla manažerkou a produkční, která si za čas sama vydělala dost peněz, aby mohla podnikat v oblasti hotelových realit. Nedá se říct, že jí Donald Trump nuceně prosadil do byznysu. Manželství mezi nimi však Ivaně Trump, rozené Zelníčkové, rozhodně přálo. I dnes spolu mají skvělé vztahy, často se vídají kvůli svým dětem, narodili se jim synové Donald ml., Eric a dcera Ivanka.

https://www.youtube.com/watch?v=GBboUWzoqXw

Obchod i čeština v rodině pokračuje. Trump je štědrý

Ze všech tří dětí, které spolu měli, nejlépe český jazyk ovládá nejstarší, devětatřicetiletý Donald Trump ml. Prarodiče z České republiky se totiž velmi rychle naučili anglicky, takže jeho dvěma mladším sourozencům již vycházeli vstříc v jazyce země, ve které je čekala jejich poměrně úspěšná budoucnost. Při volební kampani jejich otce se totiž Donald ml., Eric i Ivanka stali výkonnými viceprezidenty společnosti The Trump Organization. Oba bratři budou v této práci v centru New Yorku také nadále pokračovat, dcera Ivanka se ovšem se svým manželem Jaredem Kushnerem přestěhuje do Washingtonu. Ten totiž ve svých šestatřiceti letech dostal vynikající post vyššího poradce prezidenta přímo v Bílém domě. 

Druhá a třetí manželka – základ rozsáhlé rodiny

Zhruba dva roky po rozvodu s Ivanou Trump se Donald Trump oženil s americkou herečkou a televizní osobností Marlou Maples. Spolu mají dceru Tiffany, která se proslavila především svojí písní z roku 2014 s názvem Like a Bird. Dále se věnuje také modelingu, a je často probíraným tématem na internetu.

Největší pozornost však v současné době poutá třetí a současná manželka Donalda Trumpa – první dáma Spojených států amerických, Melania Trump. Původem je ze Slovinska, v Americe se živila jako modelka a návrhářka šperků a hodinek. Světově se popularizovala a s Donaldem Trumpem spojila při focení „na kožešině v Trumpově soukromém letadle“ z roku 2000. Tentýž rok se objevila po jeho boku při snaze o získání nominace v prezidentských volbách za Reformní stranu. O pět let později už byli svoji a v roce 2006 se jim narodil syn Barron William. V otcově mrakodrapu Trump Tower na Manhatttanu má vyčleněné vlastní patro a prý hovoří až šesti jazyky včetně rodné slovinštiny.

S tchýní z Česka se stále vídají a jsou pro sebe nejzlatější

Jako poslední zajímavost bychom mohli uvést bývalou tchýni Donalda Trumpa, Marii Zelníčkovou z Velkých Pavlovic. Stejně jako její dcera Ivanka, i ona udržuje s nynějším americkým prezidentem stálý a dobrý vztah. Co měsíc se ve Spojených státech otočí na návštěvu, kde na ní čeká luxusní ubytování a rodina rozrostlá již o osm pravnoučat. Donald Trump ml. Má po vzoru svého otce a dědečka dvě dcery a tři syny, Ivanka Trump zatím dva syny a dceru.

V grafech a datech

Manželství:

Ivana Trumpová (1977–1991)

Marla Maplesová (1993–1999)

Melania Trumpová (od 2005)

Rodokmen:

Tak co říkáte na rodinu nového amerického prezidenta?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

16 celebrit, které po výhře Trumpa chtějí opustit USA

Výstřední Donald Trump jako hlava státu. Co ho dokáže vytočit?