Povolání, o nichž jsme ani neměli tušení. Kam se hrabe váš job!

Budík vás vytáhne z postele ještě za tmy, ranní sprcha je ledová, čajem si opaříte jazyk a ospalá cesta metrem do roboty páchne močí. U vstupu zapípáte kartou, převlečete se do modráků. A pak? Přece práce jako každá jiná, přes pauzu na svačinu, vodnaté kafe z automatu, až do konce šichty.

povolání

Přitom kdybyste se ve škole líp učili, mohl z vás být třeba někdo, kdo za peníze sleduje, jak zasychá barva. Tohle povolání skutečně existuje, a spočívá v měření rychlosti a kvality nástřiku různých barev na kartonové podložky. V přepočtu za 1,7 milionu korun ročně. Chybí vám fyzický kontakt s lidmi? Staňte se profesionálním tlačitelem, oshiya. Člověkem, který nejen v tokijském metru namačkává cestující do přeplněných vagónů. Za milion ročně je to vhodný džob i pro důchodce v kondici.

Vdova i družička, placená od hodiny

Povolání s tradicí? V Británii můžete vyzkoušet třeba „dělat čtrnáctého“. Pověra stojí za tím, že když se u hostiny sejde 13 hostů, přináší to smůlu. Proto se inzerátem nabízí post neutrálního čtrnáctého hosta. Tichého a nenáročného společníka, který jen doplní počet. Odměna? Pár desítek liber za večer a k tomu jídlo zdarma. Klasikou je i zaměstnání profesionální plačky. Lkající vdovy, truchlící ženy. Stačí trocha hereckého talentu a kohoutky slzných kanálků otočené na maximální průtok. Za emoce vám zaplatí víc než profi-hercům v divadle. Raději něco veselejšího? Staňte se profesionální družičkou, která nikdy neselže, nic nepokazí a nebude svádět ženicha! 50 000 korun za jeden den!

Koukejte se na filmy a čekejte na výplatu

Práce, které rozhodně fandíme? Porno-branže ještě donedávna zaměstnávala „stavěče bradavek“. Jediný úkol na scéně? Postarat se o to, aby na každém záběru byly ty roztomilé čudlíky správně tvrdé. A oni vám za to ještě platí! Ne, inzerát sem nedáme, schováváme si ho pro sebe. Že už na takovou dřinu nemáte testosteron? Staňte se profesionálním divákem Netflixu! Peníze (2,5 milionu ročně) dostáváte za to, že se celé dny jen válíte a koukáte na prémiové seriály. U toho kontrolujete, zda jsou správně nastavené tagy a popisky, a jestli je nabídkové menu uživatelsky příjemné a srozumitelné.

Spáči, tuliči a Ten cizinec

Přijde vám i koukání na seriály moc velká fuška? Tak raději nevstávejte z postele. Jako profesionální tester matrací vám platí za to, že jen ležíte a vrtíte se. Pořád moc práce? Je tu džob profesionálních spáčů. Co takové povolání obnáší? Poklidný spánek, při němž vám někdo elektrodami snímá průběh vašeho klidového režimu. Pro potřeby výzkumu, za 400 000 měsíčně. NASA na to měla grant od vlády, takže svým spánkem pomáháte k objevování vesmíru. Že byste se ale raději v té posteli k někomu přitulili?

Od toho jsou celé agentury tulících služeb. Začalo to v Japonsku, teď na tom ujíždí v USA. Žádná erekce, fakt jen objetí při usínání. Ano, za těch 10-20 000 na noc je už možná lepší shánět trochu jiné, komplexnější služby. Japonsko je vůbec rájem alternativních profesí. Seznamte se s Shojim Morimotem, mužem, který je cizinec. Ten cizinec. Jeho práce je tam jenom být a nic nedělat. Kde? Prostě tam, kde chcete. Sedíte v restauraci, a on sedí u protějšího stolu. Nebo venku na lavičce. A vy mu za to platíte. Dělá tři akce za den, hodí mu to 50 000 týdně.

Co to tady páchne?

Na druhé straně, mohli jste dopadnout i hůř. Pořád jsou tu totiž práce, které za moc nestojí. Třeba fungovat jako náhradník při čekání ve frontách, specialista – čistič zvratků v zábavním parku, ochutnavač psího krmení, mobilní zakrývač SPZ auta. Nebo tester deodorantů. A tím nemyslíme, že by na vás někdo aplikoval vůně, ale to, že čicháte k cizím zpoceným podpažím. Za milion a půl ročně to nezní tak zle, ale raději zůstaneme u těch bradavek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Všechno, co jste chtěli vědět o zápasnících sumo

Chystáte se na dovolenou do ciziny? Pozor na nevhodná gesta, podivné zvyky i bizarní zákony!