Chystáte se na dovolenou do ciziny? Pozor na nevhodná gesta, podivné zvyky i bizarní zákony!

Vyrazit na dovolenou do ciziny je super. Jenže některé věci fungují v zahraničí jinak než u nás. Pokud tedy plánujete strávit léto mimo ČR, radši si přečtěte, co všechno na vás může čekat.

Gesta a zvyky, po kterých budete přinejlepším za blbce

Samozřejmě, že drbat se na zadku na veřejnosti asi nebude kvitováno nikde na světě. Jenže existují gesta a zvyky, které u nás děláme naprosto běžně, ale v cizině byste mohli narazit. Čeho se tedy určitě vyvarovat?

Obrácené „véčko“

  • nehodí se v anglicky mluvících zemí jako Velká Británie, Austrálie či na Nový Zéland

Vztyčený ukazováček a prostředníček může znamenat „vítězství“, anebo to, že si dáte ještě dvě. Jenže pokud to uděláte s dlaní čelem k sobě, ve výše uvedených zemích to má stejný význam jako u nás populární „fakáč“. Takže bacha!

Všechno je OK

  • nenaznačujte ve Španělsku, Turecku a Brazílii

Spojení palce a ukazováčku do kruhu, přičemž další prsty jsou vztyčené, u nás znamená, že je vše v pohodě. Nikoli však v některých dalších zemích, kde si tvar kruhu jistě sami jednoduše spojíte s určitým tělesným otvorem.

Vztyčený palec

  • vadí Rusům, Řekům, Západoafričanům, Jihoameričanům či obyvatelům Blízkého východu

Ukázat někomu, že je vše super za pomoci vztyčeného palce, je v mnoha zemích naprosto normální. Jenže mnohé kultury takové gesta chápou znovu stejně jako vztyčený prostředníček.

Pojď ke mně

  • neukazujte na Filipínách a radši ani jinde v Asii

Pokud v Čechách chcete někoho přivolat, někdy to naznačíte i ukazováčkem. Jenže na některých místech Asie se to zrovna moc nehodí. Proč? Protože takhle se tu ukazuje maximálně na nejlepšího přítele člověka.

Lusknutí prsty

  • vyvarujte se toho ve Francii

Jistě, ani u nás se nedoporučuje lusknout prsty na číšníka v restauraci. Jenže ve Francii byste to neměli dělat nikde. Pro místní to je totiž signál, že jimi opovrhujete a navíc se chcete rvát.

Když ano znamená ne

  • platí v Bulharsku a Řecku

Pokud se vás během dovolené rozzlobený dvoumetrový Bulhar či Řek zeptá, zda náhodou nechcete dostat přes hubu, nezapomeňte, že v těchto zemích se ukazuje souhlas a nesouhlas hlavou opačně, než je tomu u nás. Mohli byste tedy skutečně dostat!

Kýchaní na veřejnosti

  • nečiňte v Bulharsku a v Asii

Zatímco u nás není kýchání na veřejnosti žádné faux pas, tedy pokud zrovna hleny nenahodíte kolemjdoucí, v Bulharsku a mnoha asijských zemích to považují za neslušné -zejména při jídle. A pokud tak učiní místní, nijak to nekomentujte, jako např. u nás populárním „na zdraví“.

Dávání „dýška“

  • nedělejte v některých zemích východní Asie, zejména v Jižní Koreji a Japonsku

Dát spropitné je v našich luzích a hájích běžné. A pokud ho nedáte, můžete se příště v restauraci těšit na plivanec v jídle. Jenže v Jižní Koreji a Japonsku jsou na svou práci pyšní a věří, že i dobře placení, takže „dýško“ tady není slušností.

Jíst levou rukou?

  • nedoporučuje se v Indii, na Středním východě a v některých státech Afriky

Což o to, najíst se rukama může být příjemné. Ač je to v některých částech světa běžné, zejména v Indii byste neměli používat levou ruku. Ta totiž slouží k očistě otvoru, který se jinde označuje výše zmíněným gestem pro to, že je vše OK.

Mlaskání, srkání a krkání při jídle

  • DĚLEJTE to v některých asijských zemích

Mlaskat, srkat a krkat při jídle? Rozhodně ano! Tedy minimálně v některých státech Asie. Tak např. v Japonsku dokážete mlaskáním a srkáním kuchaři, že vám chutná, a to stejné platí v Číně o krkání. Za co jste tedy v Čechách považováni za prase, je tady znakem slušného chování.

Některé zákony jsou opravdu postavené na hlavu

Za hranicemi se můžete prohřešit nejen proti společenskému bontonu, ale také proti legislativě. Vražda, loupež či znásilnění vám asi neprojde nikde, ale některá nařízení jsou natolik bizarní, že je pro jistotu musíme zmínit, abyste věděli, co čeho jdete.

  • V Singapuru se enormně dbá na pořádek. Nemůžete tu dokonce ani žvýkat žvýkačku, protože byste ji pak mohli vyplivnout na zem, čímž se dostanete do křížku s policií.
  • V Kanadě byste neměli v obchodech platit jen mincemi, je-li cena zboží vyšší. Pokud totiž bude počet mincí „nerozumný“, prodavač se na vás může ze zákona vykašlat.
  • Některá města ve Švýcarsku mají nařízení, že byste neměli splachovat záchod po šesté hodině večerní.
  • Americké město Baltimore zakazuje brát s sebou do kina lva. Sice je myšlen živý tvor, ale kdo ví, možná vám neprojde ani český státní znak na oblečení.
  • USA všeobecně vyniká podivnými nařízeními. V Pensylvánii si např. nemůžete koupit alkohol bez písemného souhlasu manželky. Většina chlapů zde tedy zřejmě nedobrovolně abstinuje.
  • A do třetice USA. Budete-li si chtít v Georgii pořídit vibrátor pro zpestření dovolené s partnerkou (anebo s partnerem?), seženete ho jen těžko. Sexuální hračky tu jsou totiž zakázané! Místní dokonce uvádí, že daleko snadněji koupíte zbraň. Inu, priority…
  • Sicilské Palermo zakazuje opalování nahých mužů. Zajímavé je, že pro ženy to neplatí. Takže turistický ráj pro heterosexuální šmíráky?
  • V Thajsku je zakázáno opustit domov (či hotel) bez spodního prádla. Jen by nás zajímalo, kdo a jak toto nařízení kontroluje.
  • Velká Británie postavilo mimo zákon nukleární exploze. Pokud jste tedy chtěli přes kanál La Manche vyrazit s „atomovkou“, radši to nedělejte.
  • Chystáte-li se na svatební cestu do kolumbijského Cali a vaše manželka je panna, musíte s sebou vzít tchýni. Ta totiž musí být svědkem, že první styk proběhl tak, jak má. Uf…

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dovolená nemusí být super. Co může nastat a jak se bránit?

Dovolená snů? Zkuste nejděsivější místa na Zemi