Ethereum: Vše, co potřebujete vědět o další z populárních kryptoměn

Světu pomalu, ale jistě začínají vládnout kryptoměny. Digitální měny, které se pyšní nepřítomností centrální autority. Mezi nejznámějšího zástupce považujeme Bitcoin – první kryptoměnu, díky které vznikají stále další jako například Ethereum, jemuž se dokonce přezdívá Bitcoin 2.0.

Ethereum

Kryptoměna nové generace

Ethereum je vlastně open-source platforma založená na blockchainu, což je decentralizovaná databáze. Za tuto virtuální měnu můžeme poděkovat Vitalikovi Buterinovi, který se taktéž podílel na vývoji samotného Bitcoinu. Ethereum tedy není přímou konkurencí Bitcoinu, i když to tak na první pohled vypadá. Jeho pozornost se upíná na snahu o to být jakýmsi světovým superpočítačem, na kterém v budoucnu poběží veškeré finanční služby až po aplikace sociálních sítí.

Co je Blockchain?

Blockchain platforma chrání před neoprávněným zásahem z vnější a vnitřní strany. Umožňuje tak lidem, kteří se vzájemně neznají a tudíž si nedůvěřují, vyměňovat citlivé informace skrze internet zcela bezpečnou cestou bez potřeby prostředníka, jako je banka anebo notář.

Blockchain můžeme chápat jako specifickou formu databáze, něco jako excel tabulku. Tato databáze nemá centrálního správce, číst v ní může takřka každý, ale zapisovat a provádět změny v ní můžete pouze na základě konsenzu. Sally Davies uvádí, že: „Blockchain je pro Bitcoin to stejné, co je internet pro e-mail, velký elektronický systém, nad kterým můžete budovat aplikace. Měna je jen jednou z těchto aplikací.”

Ethereum
Mezi Bitcoiny a Ethereem jsou rozdíly. (foto: 123RF)

Hlavní smysl decentralizace

Decentralizace je velmi důležitá především v tom, že nemá žádnou centrálu, tudíž je schopná samosprávy. Ve světě kryptoměn je to velmi podstatné, jelikož decentralizovaný systém je takový, který funguje bez zásahů a ovlivňování ze strany úřadů, organizací, vlád nebo svého tvůrce. Tyto orgány pak nemají možnost manipulovat s množstvím, tedy navyšovat měnu nebo měnit záznamy. 

Rozdíl Bitcoinu a Etherea

Pravdou je, že se tyto dvě kryptoměny v mnoha ohledech podobají, a to především díky tomu, že se jedná o open-source sítě založené na decentralizované databázi. Jejich rozdíly ale najdeme především v primárním účelu, schopnostech a technologických a ekonomických odlišnostech.

  1. Ethereum pracuje s dlouhodobě inflačním a ekonomickým modelem, kde nenajdeme pevně stanovený maximální počet mincí, kdežto u Bitcoinu je stanoveno maximálně 21 milionů. 
  2. Rozdíly v rychlosti základní vrstvy sítě. Blockchain Etherea zvládne za sekundu zpracovat větší množství dat než ten bitcoinový.
  3. Výrazný rozdíl pak nalezneme v průběhu vývoje a pružnosti sítě. Bitcoin je od začátku pevně stanovený (decentralizovaný) a prosazování jakýchkoliv změn u něj zabere dlouhou dobu a ve většině případů jde pouze o opatrné úpravy, Ethereum je mnohem více v rukou svých vývojářů a jádra celé komunity projektu a změny na něm probíhají radikálněji. To umožňuje síti efektivně rozšiřovat své možnosti a postupně zdokonalovat její základní parametry.
  4. Bitcoin sice byla první technologie, která podporovala základní chytré kontrakty například při převodu hodnoty z jedné osoby na druhou, ale nalezneme zde velká omezení, co se týče případu prostředku směny, dokonce i všechny další smart kontrakty jsou předem nedefinované.

Ethereum zastupuje tzv. blockchainový turingový stroj, který zde představuje EVM (Ethereum Virtual Machine). Chytré kontrakty v ethereové síti jsou vlastně programy, které provádějí přesně to, co nastaví jejich tvůrci. Pomohou vám transparentně a nekonfliktně směňovat hodnotu mezi jednotlivci, ale navíc zvládnou i velmi pokročilé finanční operace s tokenizovanými aktivy apod. To vše bez zásahů třetích stran (právník, notář).

Budoucí využití Etherea

Ethereum se chystá transformovat z proof-of-work do proof-of-stake. Jde o systém, který už nezahrnuje těžbu, ale kde jsou transakce potvrzovány peněženkami větších akcionářů. Bude tedy možné sjednat si hypotéku nebo jakoukoliv půjčku bez spoléhání se na banku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak prodávat nebo kupovat Bitcoin anonymně

Američanovi přistály v peněžence kryptoměny za 5,5 mil. Co s nimi udělal?