Malá tajemství velkých zábavních parků

Radost a zábava, pěkně na jednom místě. A taky spousta bakterií, rizikových atrakcí a všeobecná snaha vás oškubat o poslední drobné. Co provozovatelé zábavních parků nechtějí, abyste věděli?

zábavních parků

Pokusíme se nebýt moc konkrétní, protože manažeři zábavních parků mají právníky s bujnou fantazií. I tak začneme zostra, bezpečností. Tou totiž zábavní parky zrovna nevynikají, a rády si tohle špinavé tajemství nechávají pro sebe. Ročně se totiž zábavní parky světa podílí na 3-4 000 (přiznaných) zranění. To je vlastně na místo radosti a zábavy docela dost.

Dobrou zprávou je, že nikdo nestojí o to, aby se to moc rozmazávalo. Proto většinou vyplácí tučná mimosoudní vyrovnání. Navzdory relativně vysokému počtu zranění se v zábavních parcích moc neumírá. Špatnou reputaci a povícero smrťáků ročně má jen Čína a překvapivě, Velká Británie. Nejriskantnější atrakce – napříč 38 státy světa – jsou bezkonkurenčně horské dráhy.

dráha
Nejnebezpečnější jsou samozřejmě horské dráhy. (foto: 123RF)

Nejčastější příčinou úrazů je selhání bezpečnostních prvků a porucha stroje. Pokud se zničehonic vypne vozík ve strašidelném domě, škubne to, ale nestane se vám nic. Když se ale stejně náhle zastaví obří twister nebo jiný pekelný stroj? I proto jsou zranění někdy úsměvná – vyražený nebo zlomený zub – v kontrastu s přetrhanými vazy nebo drasticky ufiknutou hlavou.

Čvachtavé posezení

Dočasné odstávky atrakcí od provozu, protože se hledají ztracené dětské brýle nebo ztracené doklady? Ano, zní to jako lidsky milé vysvětlení. V 99% případů to ale znamená, že se ve skutečnosti uklízí zvratky a jiné tělesné tekutiny, které znečistily dráhu a stroj. A ještě jedna drobnost – každá minuta, kdy atrakce nevydělává, jde v rozpočtu znát. Takže se neuklízí na hygienickou čistotu a kvalitu, ale jen tak, aby se mohlo rychle pokračovat. Přejeme příjemné posezení na sedačce, která je podivně vlhká…

Nejrůznější automaty, robotické ruce, hry a hloupé soutěže, které vypadají nezvládnutelně a k nevyhrání, ve skutečnosti výherní jsou. Vážně. Ne, nejsou úplně férové, ale nejsou tak neporazitelné, jako třeba klasické výherní automaty obležené gamblery. Zábavní parky chtějí, abyste v nich utráceli – a vyhrávali. Jen nechtějí, abyste vyhrávali moc často. Pozor na kvalitu výherních cen. Je to čistě odpisová položka, takže skutečně moc nevydrží.

Voda v jezírcích a nádržích, do nichž se snesete na nějaké kládě nebo skluzavce, rozhodně k pití není. Vlastně, aby ji dokázali udržet průzračně čistou, jsou v ní kvanta chloru. Takže ano – je bez bakterií – ale pokud vám cákne do oka, potíže se zrakem mít můžete.

Peníze na prvním místě

Drobnůstka ze Států: americké vlajky, které tam všude visí, ve skutečnosti nejsou americké vlajky. Obvykle jim chybí pár hvězdiček nebo pruhů. Proč to? Američtí patrioti jsou vlajkami posedlí, a je dost paragrafů, které porušíte tím, že státní vlajku třeba necháte zmoknout, necháte ji viset přes noc nebo ji špatně složíte. Takže Disneyland na sloupy sází vlajky, které ty americké jen připomínají, a nemusí se k nim chovat s takovou úctou.

horská dráha
Nezapomeňte zavřít oči. (foto: 123RF)

Občerstvení – jídlo, pití, pochoutky a cukrovinky – má v zábavních parcích naprosto masivní marži. Vlastně je to ještě větší pálka, než za pivo na fotbalovém stadionu. Výkrm návštěvníků je to, co fakticky vydělává na údržbu atrakcí (nikoliv jízdné, to sotva kryje provoz). A aby byly tržby ještě vyšší, mají většinou nápoje a pokrmy nestandardní porce/gramáže/objemy. Nejen, že platíte víc, ale dostanete za to méně. Legálně, protože tak to stojí na tabuli, kterou jste si nepřečetli.

Zábavní parky jsou z principu své existence ideální semeniště chorob a epidemií. Od žloutenky přes břišní tyfus po legionellu. Jasně, s hygienou se to tam zrovna nepřehání. A přesto sem každý den dorazí masivní vlna návštěvníků, často i zahraničních, aby se tu „promíchali“ a vyměnili si své a stávající bakterie. Z mikrobiologického hlediska je bezpečnější olizovat kliky na infekčním oddělení, než vyrazit do zábavního parku. Přejeme příjemnou zábavu!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Poslední výlet do parku Disneyland. Za co můžete v tomto zábavním areálu dostat celoživotní zákaz?

Mount Everest je zahlcený odpadky a výkaly. Čína zavřela základní tábor na své straně