Poslední výlet do parku Disneyland. Za co můžete v tomto zábavním areálu dostat celoživotní zákaz?

Za co všechno můžete dostat doživotní zákaz vstupu do zábavních parků? Třeba za to, že jste až moc skalní fanouškové, taháte sem nesprávnou politiku anebo se jen dostanete do zázemí pohádkového světa, které nikdo vidět nemá.

disneyland

Zábavní parky jsou super. Už to slovo „zábavní“ v jejich názvu evokuje radost a veselí, rozesmáté děti a vůbec, sympaticky strávený čas. Nebo ne? Jasně, většina ze zdejších statistů tu dře za otrockou mzdu, odbory tu nefungují, teror značky tu vládne všem a fronty jsou vážně depresivní… ale tím si ten hezký obrázek Disneyland-u kazit nebudeme.

Protože jinak vás odtud můžou klidně vyrazit, bez vrácení vstupného, ale se slzákem v očích navíc. A někdy to ani nemusí být proto, že jste to na sluníčku přehnali s nízkoalkoholickým pivkem a pak zmlátili kostýmovaného psa Goofyho.

Disneyland: Vítejte na Hvězdě smrti

Máte rádi Hvězdné války? Tedy aspoň tu původní trilogii, nebo její o drobet sračkovitější rozšíření? Jasně, díly 1,2,3 prostě nebyly úplně v cajku, ale pořád lepší, než to, co se z nich stalo potom. Potom, co k nim práva koupil Disney. A od té doby nemůžete dělat nic.

Dokonce ani vyrazit to tematicky laděného zábavního Star Wars  parku v Kalifornii, převlečení za stormtroopery, mistry Jedi nebo sípajícího Dartha Vadera. Na premiéru do kina se světelným mečem jo, na sraz fanoušků oblečený jako wookie ano; ale sem, do epicentra všech kulis a vesmírných lodí ne.

Protože kámo, tohle není divoký vesmír. Tohle je Disney.  A tvůj převlek tu neznamená nelegální a neregistrovanou exploataci jejich produktu. Zletilým fanouškům cosplay se to možná nějak vysvětlit dá, ale vyhodit odtud malé děti za to, že se oblékají jako svoji hrdinové? To prostě zabolí.

Žádné fotky odpadkových košů prosím

Walt Disney World ve floridské Orlandu pokrývá plochu 27 000 akrů. Je obrovský, a patří k němu i celé městečko s ubytováním pro zaměstnance. Zatímco přímo v parku jste vybízeni k tomu fotit se s veselými tancujícími figurkami, u atrakcí i v bufetu, máte přísně zapovězeno pořizovat snímky toho, co je za scénou.

Protože to rozhodně není pohádkový svět. Vlogger Adam the Woo je teda možná o něco vlezlejší, než by byl běžný průměr, ale do zázemí parku se dostal v podstatě náhodou. Skončil bez kamery, fotek, se zrušeným profilem na sociálních sítích a se soudním zákazem vstupu. Protože v Orlandu je Disney zákon, kámo. A plný kontejnery bordelu nikdo vidět v říši animovaných myší nesmí.

Neříkejte lidem, jak to bude jednou vypadat

Jen hezký obrázek se Disney snaží udržet i u zábavních parků, které momentálně neprovozuje. Třeba v sekcích Blizzard Beach a pirátské Laguny tajfunů, které byly součástí zábavního komplexu vodního parku. Jo, i v Kalifornii to byl propadák, takže to tu v roce 1999.

A malebné ostrůvky s atrakcemi zarostly džunglí, zdejší jezírka si oblíbili skuteční, ne kašírovaní aligátoři. Shane Perez má tyhle opuštěné lokace rád, a tak se sem vydal. Bylo to velké dobrodružství, a jeho akční report si získal velkou pozornost.

Ne, nevloupal se na soukromý pozemek, místo totiž bylo oficiálně opuštěné, bez majitele. Ale když pak Perez chtěl vzít svou kóču a její děti do normálně fungujícího parku Disneyland? Na bráně měli jeho fotku s tím, že dovnitř nesmí.

Nepředstavil totiž ikonu zábavního průmyslu zrovna v pozitivním světle, a to se přeci nedělá, kámo. Nikdo nestojí o to vidět, že jakmile tyhle veselý místa přestanou vydělávat, skončí jako liduprázdná a dost strašidelná divočina.

Stěžujte si, až budete pryč

Vyvarujte se alkoholu, rvaček, rasistických poznámek, močení na veřejnosti. To všechno tak nějak v dětském zábavním parku chápeme. Že se ale musíte vyvarovat kritiky rychlosti obsluhy ve zdejším bistru nebo nelichotivých poznámek o délkách front? Jakmile pár takových postřehů zveřejníte na síti, a jste ještě stále ubytováni ve floridském Disney-resortu, můžete mít problémy s policií.

David Swindler v roce 2015, ač ubytován v Pop Century Resort, tuhle chybu udělal. Řekl vlastně jen, že za dobu než by se na zdejší recepci dočkal smysluplné odpovědi na jednoduchý dotaz, mohl klidně postavit laborku na výrobu pervitinu. Po půlnoci jim do pokoje vtrhla rychlá rota zakuklenců, protože prý říkal něco o drogách… jistě nešlo o to, že by haněl Disneyho a dával mu v hodnocení málo hvězdiček. To drogy, ty jsou moc špatný, kámo.

Disneyland a politika

Co je ale v celém Disney-světě nejhorší? Vlajky. Teda … ty špatné vlajky. Uznáváme, že na vyvěšování plachty s nápisem Trump 2020 z parníku v Disneyland-u není dobře půlka Ameriky zvědavá, a že politika by se do dětského ráje tahat neměla. Jde ale o to, že v korporaci Disney vážně nemusí čistě a jen Republikány a jejich vlajky. Demokrati jsou pro ně v cajku. Těm nasypou 50 milionů dolarů na volební kampaň, zorganizují jim průvod a vlajkový pochod otevřeným zábavním parkem, nabídnou k jejich schůzi hotelový resort zdarma. Protože kámo, Disney, to je demokracie.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

GALERIE: Když tátové vyrazí do Disneyland-u s malými dcerami (30 fotek)