Američanovi přistály v peněžence kryptoměny za 5,5 mil. Co s nimi udělal?

Někteří lidé vidí v kryptoměnách cestu k rychlému zbohatnutí, nebo je alespoň vnímají jako důchodovou jistotu, kterou jinak v České republice jen těžko získají. Pro jiné jde jen o hazard a nekonečné nafukování investiční bubliny, která musí zákonitě jednoho dne splasknout.

kryptoměny

Američan Steve Brooks se řadí mezi optimisty. V poslední době proto začal do kryptoměn investovat, přestože nejde o žádné velké částky. Když se však koncem května podíval do své peněženky, nevěřil svým očím. Kryptoměny se nějak rozrostly.

Stačila jedna chybná transakce

Hodnota kryptoměn, které měl Brooks k dispozici, překročila 260 tisíc amerických dolarů, tedy zhruba 5,5 milionů korun. Nezbohatl však vlastním přičiněním ani prudkým nárůstem ceny kryptoměn, který není v tomto světě žádnou raritou. Brooks patřil mezi zhruba stovku investorů, kterým kryptoměny nedopatřením rozeslala obchodní a investiční platforma BlockFi.

Na rozdíl od klasických bankovních převodů, u nichž může za určitých okolností zasáhnout banka, případně policie či soudy, a chybnou transakci zmrazit, případně rovnou vrátit, u kryptoměn nic podobného neexistuje. Jedním z jejich charakteristických rysů je právě absence jakékoli autority. A tak bylo jen na Brooksovi, jak se k situaci postaví. Teoreticky si mohl všechny digitální peníze ponechat.

Kryptoměny vrátil, přesto si vydělal

Brooks se však rozhodl čestně a celou sumu vrátil. Společnost BlockFi mu sice v e-mailu pohrozila možnými právními kroky, ale zdaleka není jasné, že by byla úspěšná. Její zástupci se proto pokusili s Brooksem domluvit na oboustranně výhodném řešení.

Za navrácené miliony tak Američan dostal odměnu ve výši 3 000 dolarů, tedy asi 65 tisíc korun. Tyto prostředky se Brooks rozhodl obratem investovat. Navíc se nemusí bát případných soudních tahanic s firmou, která patří mezi důležitým hráčům na trhu.

FOTO: thesun.co.uk

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pochopte konečně kryptoměny a začněte obchodovat s bitcoinem

Kam investovat peníze v roce 2021