Povinná výbava do auta 2021: co vám nesmí na cestách chybět?

Mít vlastní automobil je jedna věc, ale mít ho vybavený tím, co ve svém nitru mít má je věc druhá. Jelikož při silničních kontrolách dochází k nahlédnutí i do povinné výbavy vozidel, je dobré se před další cestou po silničních komunikacích ujistit, zdali vám něco nechybí. Ať se vyvarujete nemalé pokutě, která by vám byla sepsána hned na místě po zjištění problému.  

povinná výbava do auta

Úvodem je třeba zmínit, že povinná výbava do auta se v porovnání s předcházejícím rokem příliš nemění. Nebo takto – změnit se letos měla poměrně výrazně, ale nakonec její stav zůstal stejný. Prvky jízdní asistence, které měly vozy ukrývat nejsou podmínkou, tato novinka se odsouvá na neurčito.  

Pojďme si tedy připomenout to, co váš vůz musí ve svém nitru ukrývat. Jednotlivé prvky povinné výbavy totiž oceníme při naplnění černých scénářů.  

Autolékárnička i reflexní vesta jsou nutnosti 

Povinná výbava do auta toho nezahrnuje mnoho. Nedílnou součástí je autolékárnička, která má platnost čtyři roky. Poté je nutné mít po ruce reflexní vestu, kterou většinou vytahujeme společně s výstražným trojúhelníkem ve chvíli, kdy automobil na silnici vypoví svou službu.  

Kromě zmiňované trojice potřebností nesmíme zapomenout ani na rezervní kolo, s nímž musíme mít po ruce i prostředky na opravu pneumatiky, pokud nemáte sjednané asistenční služby pro výměnu kol po celé České republice.  

Co musí ukrývat autolékárnička? 

V souvislosti s povinnou výbavou do auta se vyplatí vědět a znát, co musí ukrývat autolékárnička. Přece jenom na ni spoléháme a věříme, že nám v případě vzniklé nehody pomůže. Její nedílnou součástí by tak měl být hotový obvaz s polštářkem, také hotový obvaz se dvěma polštářky a cívka hladké náplasti s nůžkami. Dále nesmí chybět: 

  • Izometrická fólie 
  • Pryžové rukavice 
  • Škrtící obinadlo 

Vyplatí se mít v lékárničce i léky první pomoc ulevující od bolesti hlavy, na alergie nebo na nevolnost. A jelikož se stále nacházíme v době panující pandemie, neměli byste postrádat ani teploměr, léky na horečku nebo pár samotestů, jež by odhalily přítomnost nebo naopak nepřítomnost koronaviru v těle.  

Nesmíte postrádat několik konkrétních dokumentů 

Kromě těchto praktických věcí nesmíte postrádat několik konkrétních dokumentů. Samozřejmostí je řidičský průkaz, který s sebou většinou nosíme neustále a dále dokumenty k vozu. Do této kategorie spadá malý technický průkaz a takzvaná zelená karta, která říká, že máte sjednané povinné ručení (což je už pár let povinností).  

Po ruce se vyplatí mít i formuláře o dopravní nehodě pro případ, že by k takovému incidentu na silniční komunikaci přece jenom došlo. Formulář tak na místě ihned sepíšete i bez asistence policie.  

Co dalšího se vyplatí ve vozidle mít? 

Tím bychom ukončili povinnou výbavu do auta. Na výše uvedený seznam však navazuje ještě jeden, který zahrnuje doporučenou výbavu. Kromě hasícího přístroje a reflexních vest pro spolujezdce bychom měli mít také po ruce: 

  • Startovací kabely 
  • Tažné lano 
  • Kanystr s pohotovostní naftou nebo benzinem 
  • Sněhové řetězy na zimu 
  • Škrabku a smetáček na zimu 
  • Alkohol tester 
  • Baterku 

Pokud trvale užíváte nějaké konkrétní léky, vyplatí se mít po ruce také je. Nejednou se vám jistě stalo, že jste si je nechali na stole v jídelně a do auta nasedli bez jejich společnosti, že ano? 

Povinná výbava do auta se může lišit v závislosti na státu

Žádný řidič by ale neměl zapomínat na to, že povinná výbava do auta se může po překročení hranic mírně lišit. Stejně jako se liší předpisy v daných zemích, mohou policisté vyžadovat trochu jiný obsah autolékárničky nebo jinou výbavu ve voze.  

Například takové Německo vyžaduje mít v zimních měsících sněhové řetězy vždy po ruce. Jejich přítomnost není pouze doporučením, ale naopak povinností. V Polsku zase musíte mít hasící přístroj ve vozidle po celý rok, opět nemluvíme jen o doporučení. 

Jistých změn se dočkáte i v sousedním Slovensku, kde se vyžaduje vesta pro všechny spolujezdce, nikoliv jen pro řidiče jako takového. Navíc nesmíte mít umístěnou GPS, telefon či podobné zařízení na předním skle.  

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Co byste měli vědět a jaké věci znát o autopojištění

Stále více automobilů jezdí na CNG. O co se vlastně jedná?