Podlahová krytina: jaká je nejvhodnější do rodinného domu?

Při celkové rekonstrukci nebo stavbě příbytku se snažíme promyslet každý detail. A vedle svítidel a domácích spotřebičů uvažujeme také nad jednotlivými podlahovými krytinami. Ohledně nich se vedou skutečně dlouhé diskuze. I když nelze přesně říct, co je trefou do černého, stojí za zmínku jejich výhody a nevýhody. Pojďme se jimi probrat. 

podlahová krytina

Masivní dřevo jako věčná podlaha? 

Podlahová krytina je velkou kategorií, do které spadá i masivní dřevo. I když nemluvíme o levné investici, říká se o ní, že je věčná. Co je na tom pravdy, to jsme se zeptali odborníků.  

Ti jsou toho názoru, že se skutečně může jednat o věčnou podlahu, pokud je řádně opečovávána. Je pro ni typické vytmelení a povrchová úprava (nejčastěji se lakuje). Díky tomu umí dřevo vydržet i patnáct až dvacet let. Poté dojde k jejímu opětovanému natření a můžete se z ní radovat další dlouhé roky.  

Je ale zapotřebí, aby měla ideální podmínky. Neměla by být umístěna do místností, kde se vlhkost pohybuje nad šedesáti procenty. Stejně tak teplota by neměla překročit dvacet stupňů Celsia. I proto se hodí nejvíce do obýváku, ložnice nebo dětského pokoje.  

Výhody masivní podlahy 

+ skvělé zvukoizolační schopnosti 
+ dlouhá životnost 
+ snadné zabudování tepelné izolace 

Nevýhody masivní podlahy 

– drahé řešení 
– nutnost přelakovat po nějaké době 
– nutnost udržovat potřebné klima v interiéru 

podlahová krytina masivní dřevo

Masivní podlaha je sice drahá, za to kvalitní. (Foto: 123RF)

Laminátové podlahy jsou starou známou klasikou 

Zatímco masiv nenajdeme všude, lamino už ano. Takzvané laminátové podlahy jsou jakousi variací plovoucí podlahy a pyšní se třívrstvou konstrukcí. Nosnou vrstvu tvoří kvalitní lisovaná deska, samotný povrch je pak chráněn průhledným povlakem, který zamezuje poškození.  

Výhody laminátové podlahy 

+ snadná montáž 
+ nízká cena 
+ stálobarevnost 

Nevýhody laminátové podlahy 

– není možnost podlahu v případě poškození renovovat 
– tvrdý, drsný povrch 
– vysoká citlivost na vlhkost 

lamino

Lamino je nejoblíbenější mezi uživateli. (foto: 123RF)

Dlažba nejen do koupelen 

Renovujete koupelnu nebo přemýšlíte nad tím, jakou podlahovou krytinu umístit do svého nového kuchyňského koutu? Nabízí se dlažba, která už dávno nesídlí jenom v koupelnách. I v kuchyních nachází své místo díky snadné údržbě i vysoké odolnosti. V posledních letech se však pokládá i do chodeb, kde je zapotřebí také podlahová krytina, kterou je možné prakticky ihned umýt, pokud to bude zapotřebí.  

Z dostupných průzkumů vyplývá, že keramická podlaha je jednou z nejjednodušších podlahových krytin vůbec. Jelikož mluvíme o ekologickém materiálu, nemůžeme se divit tomu, že je o ni stále takový zájem jako před lety. Ovšem i ona má své stinné stránky.  

Výhody keramické dlažby 

+ ekologická 
+ snadná údržba 
+ neomezená životnost 

Nevýhody keramické dlažby 

– tvrdá a kluzká 
– studená (pokud pod ní nevede podlahové vytápění) 
– nákladné pokládání 

dlažba

Dlažba se hodí do koupelny, chodby i kuchyně. (Foto: 123RF)

Nosí se ještě koberce? 

V mnoha interiérech stále narazíte na koberce. Ovšem nemluvíme o kusových, velmi moderních verzích, ale o celoplošných podlahových krytinách, které většinou sídlí v obývacím pokoji nebo v ložnici. A i když jsou pohodlné, když se po nich procházíte, bytoví architekti se shodnou na tom, že se už nenosí.  

Dříve se jednalo o opravdu stylovou záležitost, dnes se ale jedná spíše o klasiku, kterou volíme jako poslední možnost. To má tolik nevýhod? Ptáte se. Ve skutečnosti není špatnou volbou, spíše bývá rozhodujícím kritériem údržba, která je v tomto případě složitějšího, těžšího charakteru. 

Výhody celoplošného koberce 

+ vynikající tepelné i zvukoizolační vlastnosti 
+ snadné a rychlé kladení 
+ vysoké pohodlí  

Nevýhody celoplošného koberce 

– krátká životnost 
– složitá údržba 
– usazování prachu 

koberec

Koberec se v některých místnostech stále ještě nosí. (foto: 123RF)

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Uvažujete o instalaci tepelného čerpadla? Přečtěte si, jaký typ bude nejvhodnější právě pro vaši nemovitost

7 tipů, jak zabezpečit dům v době dovolené