7 tipů, jak zabezpečit dům v době dovolené

Letní prázdniny jsou nejrizikovějším obdobím roku pro všechny majitele bytů a domů. Čas dovolených a hezké počasí totiž slibují nejen liduprázdné domácnosti, ale také menší riziko, že zloděje při jeho řádění někdo uvidí či uslyší. Ostatně stačí se podívat do policejních statistik. Jen za loňský rok bylo v období letních dovolených vykradeno 1136 bytů a 1110 rodinných domů – u bytů je to 36 % ze všech loňských případů, u domů skoro třetina.

V létě se navíc setkáváme takřka se všemi typy zlodějů s rozdílnými metodami loupení – od tuláků, zlodějů „herců“ po organizované loupežné bandy. I proto se vyplatí osvojit si několik velmi jednoduchých triků, které mohou riziko vloupání právě do vašeho objektu výrazně snížit. Přinášíme vám 7 nejlepších.

1. Zainvestujte do chytrého zabezpečení

V rozpočtu na dovolenou určitě najdete 3000 korun, které můžete jednorázově investovat. A sice do bezpečnostní cylindrické vložky, která bude mít dostatečnou ochranu proti bumpingu a odvrtání, do časového spínače do zásuvky, který dokáže v nastavených intervalech zapínat a vypínat světlo a také do WiFi kamery, která vám pošle do mobilu obrázek pokaždé, když zaznamená nějaký pohyb. Každou z těchto věcí můžete mít skutečně za tisícikorunu, bezpečí vám mohou zvýšit o řád a dodat vám klidu na vaší dovolené.

2. Vyměňte jmenovky

Víte, jak zloděj často zjišťuje, který byt je aktuálně prázdný? Sledováním poštovní schránky a zvoněním na zvonek. Je-li schránka plná a na zvonek brzo ráno ani později večer nikdo neodpovídá, jde v podstatě najisto. Chytrým, ale málo užívaným trikem pro bytové domy je dočasná změna jména na dveřích bytu anebo zvonku, tak aby se od sebe lišily. Zloděj pak nebude schopný dohledat byt, na který zvoní nebo jehož schránka je plná.

3. Nechlubte se na Facebooku

Nepiště veřejně, kam a na jak dlouho odjíždíte. Můžete se divit, ale i takováto informace se snadno dostane k někomu, kdo dává zlodějům tipy za úplatu. Pokud si nemůžete pomoci, rozhodně si změňte na Facebooku nastavení a informace sdílejte pouze v okruhu svých nejvěrnějších přátelPokud by i tato ochrana selhala, mohou vás zachránit již zmiňované vyměněné jmenovky – vaše jméno bude na adrese nedohledatelné.

4. Simulujte svoji přítomnost

Kromě zmíněného spínače světel toho můžete dosáhnout celou řadou nejrůznějších způsobů. Můžete například nechat staré prádlo na šňůře (ale mějte jistotu, že ho vítr neshodí), u rodinného domu nechat misku s granulemi pro psa anebo na stole napsaný vzkaz „přijdu za chvilku“.  Ano, i takovéto drobnosti mohou pomoci.

5. Poproste sousedy

Určitě máte dobré sousedské vztahy. Tak proč jich nevyužít. Ujistěte se, že na vás sousedé mají správné telefonní číslo a poproste je, aby vám dávali vědět, pokud se v domě děje cokoli podezřelého. Ti, kterým věříte, mohou mít zároveň v držení náhradní klíč od domu či bytu. Pokud navíc bydlíte v rodinném domku nebo dobře přístupném bytě, domluvte se, že bude dávat pozor také na to, jestli nejsou například porušené vstupní dveře nebo okno. Samozřejmostí je také vybírání poštovní schránky.

6. Chytře ukryjte cennosti

Zkušenější zloději jsou poměrně zdatní psychologové a jsou schopní hledat cennosti tam, kde by vás to napoprvé nenapadlo. Jakmile projdou ta nejpravděpodobnější místa, zaměří se na matrace postelí, prádlo ve skříni nebo zadní řady knihoven. Pokud nevlastníte zrovna trezor, popřemýšlejte, jaké místo zloděje napadne až v poslední řadě. Zkusit můžete třeba koš se špinavým prádlem nebo odpad pod vanou.

7. Držte se pravidla pěti minut

Věděli jste, že věci, kterých si zloděj do 5 minut nevšimne anebo se k nim do 5 minut nedostane, bývají v bezpečí? Co to v praxi znamená? Zkuste co nejvíce využívat takzvaného sekundárního zabezpečení – uzamykejte majetek uvnitř vašich domácností například visacími zámky nebo zámky s podlahovým kotvením.

A ještě zajímavá charakteristika zlodějů

Charakteristiky přináší Jan Krupíř, autor edukačního webu Zamcenydum.cz

Tulák

Zloděj tulák vyhledává především rekreační objekty (ale nepohrdne ani prázdnými domy či byty), kde hledá něco k jídlu, alkohol, ale také nocleh. Nářadí s sebou většinou nenosí, do objektu vniká pomocí nářadí a nástrojů, které najde kolem.
Pokud na něj narazíte, možná se ani nepokusí o zásadnější odpor – na jednání s Policií je již zvyklý.

Amatér

Volí snadno dostupné domy a byty, průnik do nich zajišťuje jen za pomoci jednoduchých nástrojů a hrubé síly. Krade především snadno zpeněžitelné věci (elektroniku, šperky, hudební nástroje, sportovní vybavení), hotovost a alkohol. Nevyhýbá se ani domácnostem, které na první pohled neslibují hodnotný lup.

Herec

Lstivost a kreativita některých zlodějů je až zarážející. Mohou se převléknout za elektrikáře, plynaře nebo dokonce stěhováky, aby v domě, kde kradou, nevzbudili podezření. Jsou schopní dělat záměrný nepořádek, komunikovat se sousedy a na oko hlasitě telefonovat. Iluze, že se jedná o skutečné řemeslníky je tak silná, že sousedi často nepostřehnou, že se jim podařilo kompletně „vybílit“ sousední domácnost.

Profesionál

Nejnebezpečnější druh zloděje pro běžného majitele domu nebo bytu. Často se jedná o zkušené recidivisty, kteří mají pro strach uděláno a mají nástroje, kterými se dokáží dostat i přes základní zabezpečení. Nejlepší obranou je maximálně zpomalit jejich postup, a sice za pomoci zabezpečení, které nedokáží překonat bez hluku. Kradou v podstatě vše, nejvíce je zajímá hotovost, šperky a elektronika. Při prohlídce bytu postupují systematicky a ukrýt před nimi majetek bývá obtížné.

Organizovaná banda

Proti ní se dá zabezpečit jen velmi obtížně. Loupí za pomoci elektrických nástrojů, umí zaslepit bezpečnostní systémy. Objekty pečlivě vytipovává a primární zabezpečení pro ni nebývá problém. Účinnou metodou je umět využívat sekundárné zabezpečení a cenný majetek dobře skrývat. Bandy se zaměřují především na šperky, starožitnosti a umění, nepohrdnou však ani elektronikou. Většinou loupí v domácnostech „horních 10 tisíc“ a také luxusnějších bytech, rodinných domech v satelitních městečcích, nebo vilách ve velkých městech.

A jak máte zabezpečenou domácnost vy?

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

6 vychytávek, které vám usnadní život – a to velmi

Lidi se na netu chovají jako naivky! Co i vy děláte špatně?