6 vychytávek, které vám usnadní život – a to velmi

Máte život tak těžký, že by mohl konkurovat bitevní lodi? Tak si ho ulehčete! Jak a čím? Těchto šest vychytávek prostě musíte mít – počínaje „vymazávací“ aplikací a nesmrtelnou baterií!

Kniha, která filtruje vodu? Tak to tu ještě nebylo. A na co dalšího se vám bude hodit? Na čelo si připíchněte tenhle seznam….

1. Vymazání esemesky před přečtením

Není to jenom o milenkách… V některých barech a hospodách je prostě krásně, takže se lehce stává, že najednou se člověk vylije jako váza, chytne slinu a napíše šéfovi, že končí. Nebo ho přirovná ke skotu, nazve ho vydřiduchem, otrokářem či genitáliemi. Jenže po vystřízlivění už to taková zábava není. Co teď? Pokud vlastníte Apple a pokud máte nainstalovanou aplikaci Private, dá se situace ještě zachránit.

Tahle šikovná pomůcka má tři úrovně zabezpečení. Střední, vysoké a extrémně vysoké. Díky tomu může u příjemce vymazat nepohodlné důkazy po třech, dvanácti a čtyřiadvaceti hodinách. Reakce uživatelů jsou, aspoň prozatím, z velké většiny kladné. Někteří do recenzí uvádí, že „konečně někoho napadlo něco užitečného“. No tak jo. Aplikace je bezplatná, jablíčkáři vědí, kam si pro ni „skočit“. Kdyby vás ještě něco zajímalo, mrkněte na video. A z čeho dalšího kouká užitek?

2. Nesmrtelná baterie

Roboti, autonomní vozidla, virtuální osobní asistenti, inteligentní stroje. Bezpochyby je právě tohle oblast, která přitahuje velkou pozornost a která vykazuje velké pokroky. Zatímco někteří se snaží inovace vymýšlet cíleně, vědci z Kalifornské univerzity, úplnou náhodou, taky přišli na něco, co by se vám mohlo líbit. Říkají tomu nesmrtelná baterie, která přežije svou životností notebook nebo snad i celou vesmírnou loď.

Dokonce se spekuluje i o tom, že když se nic nepokazí, mohla by tahle věcička se zlatými nanovlákny nahradit dosud nejvyužívanější litinové baterie, které napájí elektromobily. (Její výdrž se v porovnání se stávajícími bateriemi dá vyčíslit. Je až 400 násobně vyšší. Vědci zároveň uvádí, že její následné nabití a vybití pět tisíckrát za sebou na ní nenechalo stopy opotřebení.) „Aha, tady je něco moc dobře,“ řekli si….

„Bylo to šílené,“ řekl vedoucí týmu Reginald Penner. „Těch cyklů nakonec bylo v řádech desítek tisíc, ale s baterií se vůbec nic nestalo. Její kapacita zůstala stejná,“ dodal pro server Popular Science.

Za všechno prý mohou ona vlákna obalená oxidem manganu a vrstvou elektrolytického gelu. Reakce, která se mezi těmito dvěma složkami spustila, vytvořila ochranný obal, který eliminuje následky užívání. Jestli už jásáte, tak zpátky na značky. Určitě potrvá měsíce, než se něco takového dostane mezi lidi. A druhá věc je taková, že zlato obsažené ve vláknech je drahé…. Budeme na to vůbec mít?

3. Aplikace na ochranu dat

Ze zprávy americké společnosti Symantec, která uveřejnila, jak na tom rok 2015 byl s internetovou kriminalitou, mrazí. Podle jejích záznamů bylo narušeno 429 milionů osobních záznamů! Co s tím? Zvyšte úroveň zabezpečení. Buď zcela zdarma, nebo za nějaké drobné, které se v tomto případě snad ani nedají počítat jako investice. Mimochodem, na výběr toho je docela dost…

Aplikace Kryptos šifruje hlasovou komunikaci před přenosem pomocí 256bitového AES šifrování (pro výměnu klíčů využívá 256bitový RSA). Poskytuje VoIP připojení pro bezpečné hovory přes 3G, 4G a wi-fi. Je dostupná pro Android i iOS. Aplikace je zdarma, akorát měsíční poplatek za službu vychází na deset dolarů.

V tomhle světě se neztratí ani aplikace SeekDroid, která lokalizuje ztracený či ukradený telefon s Androidem. A to není všechno. Vzdáleně aktivuje alarm, vymaže uložená data a sleduje pohyb přístroje. Aplikace má u uživatelů skvělé hodnocení a stojí necelé tři dolary.

4. Domácí přístroj proti pupínkům v obličeji

Netrápí vás telefony ani bezpečnost? Pořád řešíte jen to, že v obličeji máte něco, co vám brání seznamovat se, flirtovat, žít? Teď máte naději!

Brněnští vědci z Vysokého učení technického ve spolupráci s lékaři a techniky z lékařské fakulty Karlovy univerzity v Plzni a výzkumným týmem brněnské soukromé firmy vyvinuli unikátní přístroj s devadesátiprocentní úspěšností léčby, kterou jim prokázala klinická studie na 190 pacientech s výrazným výskytem akné. Jmenuje se Face-up, je pro domácí použití, stojí čtyři tisíce korun a svět o něm ještě ledacos uslyší… Jak vypadá? Mrkněte na video. Princip spočívá v urychlení metabolismu a tlumení kožního mazu. Že by už žádná zpackaná rande?

5. Kniha, která filtruje vodu na pitnou

Dneska je kde kdo vegetarián, raw, zastánce zdravého životního stylu… Taky vás zajímá, co jíte nebo pijete? Pak se vám bude líbit nápad bostonských vědců, kteří na konferenci Americké chemické společnosti představili knihu s nanočásticemi stříbra a mědi, jejíž stránky filtrují vodu na pitnou, tedy zbavují ji mikroorganismů. A že funguje, dokládají výsledky testovaných vzorků vody například v Ghaně. Kniha bez výjimky vyhubila 99 procent všech bakterií.

„Jediné, co musíte udělat, je vytrhnout list, strčit ho do jednoduchého filtru a přecedit přes něj vodu z řeky, pramene nebo potoka,“ vysvětlila BBC Teri Dankovich, vedoucí výzkumného týmu z univerzity Carnegie Mellon v Pittsburghu.

Kdy se kniha dostane do sériové výroby, se zatím neví, ale snad to bude brzy. Zvlášť když pouhá jedna strana knihy podle dosavadních testů vystačí na přefiltrování až 100 litrů vody, což s ohledem na celý výtisk vystačí jednomu člověku na čtyři roky. Pecka.

6. 3D brýle na PS4

A je to tu! Sony na GDC odhalilo své brýle virtuální reality s názvem Project Morpheus, které mají znamenat nový rozměr zábavy pro PS4. Jedná o zásadní součást platforem Xbox One a PC.

Když se hry mění v realitu. Zdroj: Sony

Když se hry mění v realitu. Zdroj: Sony

3D technologie, rozlišení 1920 x RGB x 1080 (960 x RGB x 1080 na jedno oko), zvuk jako víno, před očima displejový vizor spolupracující s PS kamerou snímající pohyb a další informace. Senzory v reálném čase monitorují, kam se díváte, jak otáčíte hlavou, a pokud máte i pohybový ovladač Move, tak získáváte pocit, že v ruce svíráte cosi skutečného – třeba meč. Navíc kompletní 3D zážitek nabízí i zvuk, který přichází ze všech stran. (Cena podle dostupných informací odpovídá nové herní konzoli.) A co se už teď dá hrát? Třeba Final Fantasy XIV. Mimochocem, tohle je the best 10 games pro PS4. Která je vaše oblíbená?

A který nápad se nejvíc líbí vám?

Autor: John McClane

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nezbytná vychytávka do domácnosti. Tajný monitor!

Technické Grammy a další ceny, o kterých jste neslyšeli!