Co udělá dlouhodobý pobyt na vězeňské samotce s vaším tělem a psychikou?

Pobyt v díře, bunkru, krabici, jámě. Zostřený trest pobytem na samotce nazývali vězni různě. Dovnitř se jim ale nechtělo nikdy. Proč vlastně? Samotka vám totiž nabídne soukromé Peklo.

samotce

Až zase někdy pobodáte spoluvězně nabroušeným zubním kartáčkem nebo kamarádům z cely radikálně vysvětlíte, že pro mýdlo už se vážně znovu ohýbat nechcete, můžete se dopracovat k zostření svého trestu pobytem na samotce. Co to obnáší? Dopředu není moc jisté, jak moc velký luxus vás tam čeká.

Není kriminál jako kriminál

Samotky v gestapáckém vězení, sovětském lágru, africkém kriminále nebo vietnamském zajateckém táboře totiž stojí kvalitativně jinde, než co vám nabídne solitérní cela v současných vězeních amerických, britských nebo třeba dánských (zrovna tam je to vyloženě Hilton).

Shodná kritéria platí v tom, že tam budete sami a na menším prostoru. Upgrade, snižující kvalitu pobytu, může být nakládačka, kterou dostanete před tím, než vás tam šoupnou. Nebo výrazně snížený příděl jídla. To, že se z toalety stane kbelík. Že tam bude smrad, tma, zima, zkažený vzduch, švábi a štěnice.

Přísně v závislosti na době pobytu (může to být týden nebo klidně 1000 dní) začne rozbolavění (kosterních) svalů celého těla. Kvůli nedostatku pohybu, neustálému shrbení, osedění, přeležení. K otlačeninám, proleženinám a lézím se pochopitelně přidají nejrůznější kožní vyrážky. Dermatitidy a plísně.

Tělo dostane první zásahy

Hygiena je totiž na samotce na nule a špína okolo na maximu. Připojí se zhoršené dýchání, tlak na plicích, kardiovaskulární problémy. V jedné linii s tím postupuje tragédie podvýživy a výrazný úbytek váhy. Zhubnout můžete o 10 – 50 % své hmotnosti. Tuto odtučňovací kůru umocňuje i to, že pocitově hlad nemáte – energie totiž vydáváte jen málo.

Nekvalitní a monotónní strava vyvolává zažívací problémy, kyblík se plní. Absence denního světla narušuje pravidelné rytmy, a rozbíjí se tím spánkový cyklus. Následují chronické bolesti hlavy, zhoršení zraku, závratě, nadměrné pocení, celková únava a letargie, bušení srdce, močopohlavní problémy, přecitlivělost na světlo a hluk, a nekontrolovatelný třes.

Dorazí vás psychické problémy

Překvapivě to není to nejhorší. Pobyt na samotce vás diskomfortem sice rozebere a zformuje fyzicky, aby se pak skutečná Brána do Pekla totiž začala otevírat ve vaší hlavě. Podněty pro mozek totiž okolní prostředí moc nenabízí, a poté co spočítáte (a sníte) všechny pavouky už není moc co dělat. Postupně tak dochází k deprivaci, snížení komplexity mozkové činnosti.

Pak už je to jako na klouzačce – úzkost a stres, deprese a beznaděj, hněv, podrážděnost a nepřátelství, záchvaty paniky. Tohle je ta fáze, kdy – pokud jste psychické problémy neměli – nějaké získáte. A ty stávající se vám trvale prohloubí. Začnete trpět přecitlivělostí na zvuky a pachy (před kterými nemůžete utéci), přibydou problémy s pozorností, soustředěním a pamětí, paranoia a psychózy.

Někde na konci tohoto cyklu je pak úmyslné nebo neúmyslné sebepoškozování, pokus o sebevraždu a smrt. Pochopitelně, že ve vězení řekněme evropského standardu se vývoj tímhle drastickým směrem neubírá. Ale je dost zemí, kde je přesně tohle cílem samotky. Trvale vás zlomit a dohnat vás na práh smrti.

Debata o tom, na kolik je vlastně pobyt na samotce trestem, a na kolik už jde o formu mučení, se vede neustále. Potřeba separovat v nápravném zařízení agresivní vězně od ostatních je vcelku pochopitelná. Ale to, že někde je samotka přímo prvním nástrojem vašeho zpracování, už asi v pohodě moc nebude.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Mistři originálních útěků z vězení aneb bizarní způsoby, jak prchnout z kriminálu

7 celebrit za mřížemi: Kdo ze slavných měl problémy se zákonem?