Mistři originálních útěků z vězení aneb bizarní způsoby, jak prchnout z kriminálu

Vězeň odsouzený na doživotí má opravdu spoustu času na to, aby přemýšlel o tom, jak se dostat na svobodu. Originalitou nicméně vynikají i útěky vězňů, kterým by stačilo jen pár měsíců počkat.

útěk

Dánská vězení jsou legendární. Vězni tam obvykle mají tolik volnosti, že je až s podivem, když se jim odtud zachce zmizet. Brian Bo Larsen, odsouzený na 7 let za loupežné přepadení, ale o pohostinství nestál. A tak mezi lety 1995 – 2014 uprchl celkem 22x. A protože po každém útěku si trochu rozšířil trestní rejstřík, součet dní jeho pobytu za mřížemi narůstal. Jak se dostával ven? Přelezl zeď, odešel ve zmatku na vrátnici dveřmi, nechal se vyvést se shrabaným listím, a jednou tradičně přepiloval mříže.

Poštou na svobodu

Mistrem podivuhodných úniků se stal i Američan Richard Lee McNair. Žádné neviňátko, do cely byl za vraždu odkázán na doživotí. Hned po verdiktu, během čekání na transport do věznice, použil jelení lůj na rty k tomu, aby si namazal zápěstí a doslova vyklouzl z pout. Daleko ale neutekl. Znovu to zkusil až z vězení v Severní Dakotě. Prolezl na svobodu ventilací a ta mu vydržela 9 měsíců. Zavřeli ho do Pollocku v Louisianě, kriminálu pro útěkáře. V roce 2006 se odtud dostal docela jednoduše. Na svobodu se poslal spolu s paletou plnou vězeňské pošty.

Už mi to letí!

Ani Pascal Payet není žádné neviňátko. Musí se ale nechat, že svoje útěky z vězení podává v exkluzivním duchu. Je totiž fandou pilotáže helikoptér. Takže jej jednou kamarádi vyzvedli přímo ze dvora věznice. Do té samé věznice se pak – znovu helikoptérou – vrátil pro další kamarády. Po dopadení se nechal znovu letecky vyzvednout, tentokrát ze střechy kriminálu. To bylo v roce 2007. Interpol jej nachytal o pár měsíců později na dovolené ve Španělsku. Nyní sedí, a nejspíš přemýšlí o tom, kdy se zase proletí.  

Čtyřikrát a dost

Když jste odsouzení na 144 let za mřížemi, dá vám to docela silnou motivaci k touze po svobodě. Steven Jay Russel takovou motivaci měl, a proto za prvních 5 let utekl čtyřikrát. Jak? Jeho specialitou byly převleky. Jednou se převlékl za ženu, a odešel hlavními dveřmi. Napodruhé to zkusil jako zaměstnanec údržby. Dokonce měl falešnou vysílačku. Třetí akce? S pomocí zelených temperek z vězeňského uměleckého kroužku (který sám zorganizoval) si obarvil mundúr a vyrobený plášť.

Vypadal jako vězeňský doktor, takže mu nikdo nebránil v odchodu. Znalost rutiny mu ale nepomohla při čtvrtém útěku, kdy musel improvizovat. Předstíral závažnou chorobu, aby se dostal do nemocnice. Tady dokázal zfalšovat své lékařské záznamy, uprchl a následně – předstíraje, že je ošetřující lékař – sám sebe úředně prohlásil za mrtvého.  Pořádně tím policii a FBI zamotal hlavu.

Hanba let minulých

Ostudou spolehlivosti amerických kriminálů jsou i dva starší populární případy útěků. Hvězdný gangster Dillinger utekl dohromady 2x, ale nejvíc potupy se pro vězeňskou službu pojí s akcí, při níž unikl z vězení tím, že pohrozil dozorci pistolí. Pistolí, kterou si vyrobil ze dřeva a nabarvil do kovového lesku krémem na boty.

A pak je tu ještě Willie Sutton, bankovní lupič. Ten přelezl vysokou zeď vězení po dvou žebřících. Zeď byla spolehlivě vyšší než jeden, ale nikoho nenapadlo, že by se daly spojit dva dohromady. Sutton si je normálně nabral při práci v kůlně, a nikdo ho při tom nezastavil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Amatérské chyby sériových vrahů. Na čem ztroskotaly jejich ďábelské činy?

Privilegia pro sériové vrahy? Někteří trestanci požívali za mřížemi neobvyklých výhod. Proč na ně byli ve vězení tak hodní?