Vyžeňte plíseň jednou provždy. Pozor si dejte na běžně dostupné přípravky

Objevení plísně bývá jedním z největších strašáků každého pořádkumilovného člověka. Plíseň je často následkem vlhkosti v domácnosti. Proto by větrání mělo být prvotní činností, která zabrání jejímu vzniku.

plíseň

Co to plíseň je?

Plíseň řadíme do kategorie houbovitých, a to z biologického hlediska. Houba ke svému růstu potřebuje určité podloží. To představuje například zeď, dřevo, textil a potraviny. Její rozmnožování lze snadno rozpoznat dle jiného zabarvení určité plochy vašeho bytu nebo domu. Nejčastěji mívá barvu černou nebo oranžovou, mohou to být i různé směsi barev, nicméně i za bílým chmýřím se skrývá plíseň.

Kde se s plísní můžeme setkat?

Plíseň se nejčastěji vyskytuje na těchto místech v bytě či domu:

  • koupelna
  • toaleta
  • kuchyně
  • zdi a stropy
  • okolí ledniček a praček
  • okolí oken
  • květináče
  • podlaha

Plíseň je velice odolná, dokáže se přizpůsobit. Jakmile se objeví, zvládne přežít řadu vlivů a prostředků, co ji mají zahubit. Není to hezký pohled mít zeď pokrytou plísní, především je ale zdraví škodlivá. Trápí vás doma z nevysvětlitelného důvodu rýma a přitom nemáte žádnou běžnou alergii? Pak hledejte viníka na vaší omítce.

Už jsme zmínili, že se jedná o velice přizpůsobivou houbu. Dle umístění bychom měli volit specifický prostředek pro její odstranění.

Zeď

V případě, že se vám plíseň začala rozprostírat po zdech, nejefektivnější je použití dezinfekce a seškrábnutí vrchního nátěru špachtlí ještě za mokra.

Nikdy neodstraňujte plíseň za sucha, jinak nejenže se do syta nadýcháte spor, ale ještě si ji roznesete na další místa v bytě.

Poté tedy musí nastoupit nová malba. Zde bychom již doporučovali vybrat barvu, která dokáže dalšímu vzniku plísně zabránit. Jedná se o termoizolační nátěr, kam se plísně již nevracejí.

Je zároveň na místě zvážit kvalitu tepelné izolace. Pokud se vám plíseň vyskytla, izolace je neadekvátní. Speciální termokamera vám případně pomůže odhalit slabá místa izolace. Zde bychom ještě uvedli užitečný elektrický vysoušeč. Ten se hodí, máte-li vysoce vlhké stěny nebo jste zažili větší zatékání. Elektrický vysoušeč dokáže pojmout vodu do svých sběrných nádob, čímž se zabrání vlhkosti.

Vápno

Výborný pomocník při boji s plísní. Na již očištěnou zeď se nanesou minimálně dva nátěry hašeného vápna, které plísně likviduje. Tento nátěr drží nejen na zdech, ale i dřevě a kamenech. Zároveň se jedná o velice ekonomickou záležitost.

Modrá skalice

V drogerii bývá dostupná modrá skalice. Ta se smíchá s vodou a roztok se natře na postižená místa. Místa necháte zaschnout a pro jistotu proces po jednom dni zopakujte. Poté je potřeba vymalovat. Jen dávejte pozor, roztok z modré skalice způsobuje lidské pokožce a očím alergické reakce.

plíseň
Modrá skalice je jedním z běžně dostupných prostředků. (foto: depositphotos)

Koupelna

Prvotní samozřejmostí je pravidelné větrání celé koupelny a její úklid. Nejúčinnější bývají speciální úklidové přípravky určené pro koupelny. Ty nastříkáte na zasažené místo a necháte určitou dobu, která je uvedená na etiketě, působit. Plísně ručně neseškrabujeme, mohly by se uvolnit do vzduchu a přemístit se na jiné místo. Především na obkladech je důležité plíseň očistit a použít desinfekční prostředky.

  • Odlišná je plíseň ve spárách. Tam je potřebné použít větší sílu a využít například kartáče. A nejlépe provedeme nové spárování.
  • Máte-li v koupelně tapety zasažené plísní, nejlepší bude jejich kompletní odstranění a úvaha nad použitím například obkladů.

Řešíte-li plíseň v koupelně velice často, je na místě zauvažovat nad rekonstrukcí a novou izolací. Jinak se z toho brzy zblázníte. Čistá koupelna je nejen důležitá z hlediska estetiky, ale předně pro lidské zdraví. V koupelně proto hodně větrejte.

UPOZORNĚNÍ: Při nákupu prostředků v boji s plísní buďte obezřetní. Většina z nich totiž pracuje pouze na bázi toho, že plíseň maskují, ale neodstraní. Tudíž problém neřeší a vy pouze vyhazujete peníze oknem. Obzvlášť si dejte pozor na přípravky na bázi chlornanu sodného, který se po aplikaci rozkládá na chlorid sodný a vodu. Jenže sůl, jak víme, na sebe váže vlhkost. Že vám to zní jako paradox? To si pište!

Základem je prevence

Koupí vlhkoměru můžete mít míru vlhkosti ve vaší domácnosti pod kontrolou. Vlhkost je jiná v každé místnosti, stejně tak i záleží na počasí, proto je důležité zároveň sledovat, abychom vzduch naopak nevysoušeli.

  • Dobrou investicí je digestoř do kuchyně a zároveň co nejčastější používání pokliček při vaření.
  • Dalším problémem může být sušení prádla v uzavřené místnosti, vždy při sušení myslete na větrání.
  • Sklep může být velice kritickým místem, především při vzniku spodních vod, kdy je nutné vodu odčerpat a zdi vysoušet. Regulérně proto kontrolujeme rozvody vody.
plíseň
Kde je vlhkost, tam je plíseň. (foto: depositphotos)

Když už se vám doma plíseň objeví, pamatujte, že nejdůležitější je odstranit příčinu. Pokud nic nezměníte a jen budete plíseň šplíchat desinfekcí, nikdy se jí nezbavíte a bude se k vám domů neustále vracet.

V případě, že si nebudete s odstraněním plísně či prevencí jejího vzinku vědět rady, nejlepším řešením je kontakovat firmu nabízející profesionální dezinfekční služby.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak uskladnit po sezoně zahradní nábytek?

Jak opravit nebo oživit fasádu domu svépomocí? Nemusí to být tak těžké, jak se zdá