Jak opravit nebo oživit fasádu domu svépomocí? Nemusí to být tak těžké, jak se zdá

I když máte fasádu domu téměř novou, nepodceňujte péči o ni a pravidelně její stav kontrolujte. Již po dvou letech se mohou objevit první vady, které způsobují zejména mikroorganismy. Pozor si dejte i na trhliny, co mohou zapříčinit řadu potíží. Ať už se chystáte fasádu domu obnovit nebo jen chcete oživit její barvu, můžete to zvládnout i sami.

fasádu

Jak často fasádu kontrolovat?

Každý rok je vhodné fasádu zkontrolovat, počítejte však s tím, že do deseti let musí projít jistou obměnou. A pokud je poškození větších rozsahů, bude nutné obnovu konzultovat i s odborníky. Na menší trhliny si ale můžete troufnout i sami. Jestliže jsou trhliny do šířky 0,5 mm, není to takový problém, avšak u větších trhlin je už riziko větší a fasáda musí projít celkovou proměnou.

Vliv na stav mohou mít plísně, řasy, ale i okolní podmínky, záleží třeba i na tom, na jakém místě žijete, v jaké nadmořské výšce dům máte a podobně.

Pozor na plísně

Jestliže dům stojí na vlhkém místě a sluníčko se v místě objevuje jen zřídka, je to ideální prostředí pro nejrůznější plísně a bakterie. Ty mohou samozřejmě fasádu ohrožovat, a hlavně plísně na vašem domě nevypadají vůbec dobře. Pokud se vás to týká a na fasádě se dokonce začínají objevovat i první trhliny, je zapotřebí fasádu biologicky ošetřit. Nejprve se nanáší sanační nátěr a poté se musí nechat zaschnout po dobu alespoň 12 hodin.

natěrač
Potřebuje vaše fasáda nový dech? Na mnohé stačíte vy sám. (foto: 123RF)

V době nátěru by nemělo pršet, ale ani by na fasádu nemělo přímo svítit slunce. Jakmile nátěr zaschne, je na řadě čištění fasády za pomoci kartáče, tlaku vody nebo parního čističe. Následující krok by se měl odvíjet od úrovně poškození. Pokud je fasáda plísněmi napadená hodně, je vhodné použít znovu protiplísňový nátěr, a následně stačí na fasádu nanést nátěr základní. Od živých organismů by pak měl být už pokoj.

Jak si poradit s trhlinami

U trhlin tedy rozhoduje jejich šířka, jde totiž o to, že pokud je šířka trhlin menší než 0,5mm, nemusíte mít obavy z toho, že by jimi pronikla voda až ke struktuře fasády. U širších trhlin již tato možnost je a opravu je pak nutné brát z gruntu. Na trhliny do 0,3 mm platí penetrační nátěr, což je to nejjednodušší a nejrychlejší řešení. Penetrace trhlinky jednoduše vyplní a je po problému.

O něco větší trhliny, ale stále ty do šířky 0,5 mm lze ošetřit rovněž penetračním nátěrem ale již s obsahem speciálních vláken. Vždy si pamatujte, že pokud chcete nanášet konečnou novou fasádní barvu, můžete tak učinit jen v případě, že je fasáda bez trhlin a jakýkoliv jiných poškození.

Kompletní obnova fasády pak vyžaduje mnohem více kroků, je zapotřebí využití jiných metod, a proto je lepší tohle vždy minimálně konzultovat s odborníky.

Mezi ně patří například specialisti v oboru Fasadysimek.cz, kteří se specializují především na bytové domy a v oboru působí více jak 20 let.

Barva fasády

Nejen trhliny nám přidělávají vrásky. Vybledlá barva fasády také nepůsobí zrovna nejlépe. Pokud tedy chcete svou fasádu jen oživit a dát jí zase původní sytou barvu, zkontrolujte nejprve její stav. Pokud je v pořádku, můžete se do toho rychle pustit.

Je samozřejmě důležité ji nejprve umýt, k tomu vám poslouží teplejší voda. Někdy dokonce stačí jen umýt fasádu vodou nebo ji odmastit speciálním přípravkem a zjistíte, že je zase jako nová. Smog a prach z okolí se totiž na barvě podepisují také.

fasáda
Někdy stačí fasádu jen umýt. (foto: 123RF)

Pak se nechá vyschnout a připraví se opět základním, tedy penetračním nátěrem. Penetrační nátěr schne dvanáct hodin, následně se můžete pustit do samotného natírání fasády vybranou barvou. Budou vás ale čekat dva nátěry, aby barva byla sytá a kvalitní. Někdy je možné využít i více nátěrů. V případě, že máte dům například u silnice, vybírejte kvalitní fasádní barvy a třeba i ty se samočisticí schopností. Odpudivě pak působí silikonový nátěr. První barevný nátěr by se měl nejdříve zředit vodou, u druhého už barvu ředit nemusíte.

Nová barva dokáže divy – a přitom to není nic složitého.

Tip: Pokud chcete fasádu domu změnit k nepoznání, můžete zvážiit cihlové obkladové pásky. Jejich montáží si navíc ušetříte práci do budoucna, cihlová fasáda je totiž bezúdržbová a stálobarevná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zahradní nábytek: Jak jej na sezonu efektivně vyčistit?

Stavíte dům? Stavební dozor je víc než nutnost