Když se vám do nábytku pustí červotoči

červotoči

Dřevěný nábytek, krovy nebo trámy, to všechno malým larvám červotočů opravdu chutná. I když se může zdát, že máte všechno dřevo dobře ošetřené, stačí opravdu malá skulinka a tyto nezvané hosty můžete mít velmi rychle nastěhované právě ve svém nábytku. Co dělat, když se červotoči objeví a jaká je nejúčinnější prevence proti nim?

Jak poznat, že s nimi máte co dočinění?

Že se ve vašem nábytku usídlili červotoči, poznáte docela snadno. Jestliže vás neupozorní drobné prachové piliny na podlaze nebo na nábytku, tak to rozhodně bude nepříjemný zvuk vycházející snad ze všech koutů. Když si totiž červotoči tvoří své cestičky ve dřevě, může to znít, jako když někdo to dřevo chroupe, a to rozhodně nepřeslechnete. Včasná reakce je přitom to nejdůležitější. Červotoči jsou sice malí, ale rozhodně pilní. A také mají pořád hlad, takže za poměrně krátkou dobu mohou nábytek zcela zničit tak, že již nejde zachránit.

Nejen podle zvuku ale můžete červotoče rozpoznat. Když nábytek dobře ohledáte, najdete na dřevě malé chodbičky a dírky, které si červotoči vykousali. Do těchto chodbiček nebo i do prasklinek ve dřevě pak samičky kladou svá vajíčka.

červotoč
Červotoči jsou malí, ale velmi výkonní. (foto: 123RF)

Jakmile se přesvědčíte o tom, že opravdu máte tu čest s červotoči, musíte nejen zasáhnout, ale nejdříve zjistit rozsah škod. To, co třeba na první pohled vypadá ještě v pořádku, může být zevnitř už docela sežrané.

První pomoc v boji s červotoči

Určitě je jako první důležité všechen poškozený nábytek dát do karantény, oddělit ho od ostatního. Každý kousek dřevěného nábytku dobře prohlédněte, a to ze všech stran, hledejte právě již zmíněné typické znaky. Jakmile budete znát rozsah škod, musíte se rozhodnout, co dál.

  1. Nábytek zachránit.
  2. Nábytek rovnou spálit. 

Někdy ale ani nic jiného bohužel nezbývá. Jestliže se rozhodnete s nábytkem nadobro rozloučit, určitě ho okamžitě spalte, v opačném případě začněte s hubením.

Máte několik možností, můžete vsadit na babské rady a zkusit je vyhubit tedy postaru, nebo si zakoupit nějaký prostředek s obsahem silných chemických látek. Další možností je i přivolání odborné firmy, která červotoče zlikviduje za vás.

Co radí babičky?

Dříve chemie ani deratizátoři k ruce nebyli. Navíc vás likvidace červotočů podle babských rad nebude ani stát příliš moc peněz. Můžete to zkusit hned několika způsoby.

  1. Odvar ze soli a pepře.
  2. Ještě účinnější je pak odvar z pálivých feferonek, bílého pepře a česneku.

Vždy je nutné suroviny dát do horké vody a pak nábytek pečlivě odvarem ošetřit. A hlavně nesmíte šetřit, natřít byste měli nábytek skutečně důkladně. Zkusit pak můžete i kombinaci octa, jaru na nádobí a pepře nebo roztok z louhového mýdla.

Jak se před červotoči chránit preventivně?

Když je dřevo řádně ošetřené, neměli by se k vám červotoči vůbec dostat, což je ta nejlepší varianta. Běžně prodávaný nábytek v obchodech by měl být vždy dostatečně ošetřený, už když jej pořizujeme, ale pokud nakupujete s oblibou starší kousky, například z druhé ruky, v bazarech nebo na bleších trzích, mějte se raději na pozoru a zkontrolujte si, zda nemá nábytek viditelné trhliny, a případně jej ošetřete sami.

dřevo
Typické cestičky červotočů. (foto: 123RF)

Co se týče dřeva, ze kterého se budete teprve chystat něco vyrobit, tam máte několik možností. Dřevo lze samozřejmě také ošetřit ochrannou vrstvou, ale každá impregnace znamená, že budete muset používat chemii. To nejlepší, co tak můžete udělat, je používat dřevo vždy řádně vysušené anebo také dřevo, které pochází z listnatých stromů. Červotoči totiž nemají dřevo z listnatých stromů moc v oblibě a raději hodují na jehličnanech. Také mají rádi vlhkost, takže do suchého dřeva se nepohrnou.

Červotoči jsou malí, ale škod umí napáchat skutečně hodně, a proto buďte obezřetní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nábytek z palet má celou řadu výhod. Proč je lepší než dřevěný nábytek?

Žena opustila právničinu a začala vyrábět miniaturní nábytek (19 fotek)