6 jednoduchých tipů, jak si důkladně vyčistit klávesnici 

Kdo z nás někdy nejedl u počítače? Obědváme nebo svačíme, zatímco pracujeme nebo hrajeme počítačové hry. Jenže takové drobečky z jídla občas krásně zapadnou do klavesnice. A co teprve ty mastné otisky na tlačítkách. Je čas umýt si nejen ruce, ale i ji! Pojďme na to.

vyčistit

1. Vyklepejte klávesnici

Jak vyčistit klávesnici? Začneme zlehka, pokud vaše klávesnice není zase tak špinavá, tohle je asi nejjednodušší způsob, jak se zbavit alespoň těch drobků, které křupou pod tlačítky. Poměrně důležité je vypojit klávesnici z počítače, anebo vypnout bezdrátovou funkci před tím, než se pustíte do úklidu. Klávesnici buď přemístěte, nebo pod ní dejte nějaký kus novin, do kterých budete nečistoty vyklepávat. 

Otočte klávesnici vzhůru nohama a jemně udeřte do její spodní části, a zároveň ji držte pod různými úhly. Tímto způsobem byste měli být schopni dostat většinu drobečků a nečistot ven. Používáte-li klávesnici s odnímatelnými kryty kláves, sundejte je a vyklepejte klávesnici bez nich.

2. Popadněte štětec na klávesnici

V dnešní době nalezneme mnoho vymožeností, a jednou z nich je také speciálně navržený štětec na klávesnice všech tvarů a velikostí, který vám pomůže vymést drobky, vlasy a další nečistoty. Nylonové čisticí štětce mohou připomínat malou ruční prachovku nebo inkoustové pero.

klávesnice
Jestli nemáte speciální štětec, zkuste vzít starý kartáček na zuby. (foto: depositphotos)

Pokud se vám nechce utrácet za speciální štětec, můžete k čištění klávesnice použít běžný zubní kartáček (ten co už byste jinak vyhodili). Stačí kartáčkem projet prostor mezi klávesami. Pokud jsou nečistoty přilepené na bocích samotných kláves, budete potřebovat tužší kartáček.

3. Čištění klávesnice pomocí stlačeného vzduchu

Stlačený vzduch je ideální pro čištění klávesnice, jelikož dokáže bez větší námahy odfouknout velkou část prachu. Stačí jen zasunout plastovou hadičku ve tvaru brčka do klávesnice a pak lehce vyfouknout nečistoty.

Je důležité podotknout, že nemůžete začít po klávesnici foukat jen tak bez rozmyslu. Pokud budete chtít klávesnici čistit doma, akorát všechen “bordel,” který máte v klávesnici, rozfoukáte po bytě. Nejlepší je toto čištění provádět venku nebo nad vanou.

Netlačte brčkem přímo na povrch, na který foukáte, jelikož vzduch z plechovky má tendenci kondenzovat a zanechávat za sebou mokré stopy. Experimentujte, ale dodržujte malý odstup, abyste nepoškodili klávesnici.

4. Čistící sliz

Jedním z dalších způsobů, jak vyčistit klávesnici je tzv. čistící sliz. Toto želatinové lepidlo zachycuje prach a nečistoty tím, že se protlačí mezi nejmenší škvírky klávesnice a nalepí je na sebe.

klávesnice
Speciální sliz na sebe nalepí všechny nečistoty. (foto: depositphotos)

Menší nevýhodou je to, že některé druhy slizu mohou zanechávat mastné fleky. Dalším poměrně negativním faktorem je to, že pokud je vaše klávesnice opravdu špinavá, sliz asi použijete pouze jednou, jelikož se na něj nalepí veškerá špína, kterou ukládáte v klávesnici.

5. Precizní umytí klávesnice 

Pokud máte mechanickou klávesnici s odnímatelnými klávesami, bude nejlepší, když ji rozeberete a důkladně vyčistíte. Než ale začnete se samotným čištěním, doporučujeme vám si klávesnici vyfotit, abyste náhodou neprohodili pár písmenek.

Klávesové kryty umyjete tak, že je namočíte do nádoby s mýdlovou vodou. Pokud jste na své klávesnici objevili mastné fleky, zkuste místo mýdla obyčejný jar na nádobí. Pokud si chcete dát opravdu záležet, můžete klávesnici rozebrat na holý rám, a vyčistit i ty nejhlouběji zapadlé nečistoty.

6. Čištění klávesnice pomocí vatové tyčinky

Dalším způsobem, jak vyčistit klávesnici, je obyčejná tyčinka do uší namočená do dezinfekce. Tyčinku navlhčete jen velmi lehce, aby se pod klávesy nedostalo příliš mnoho tekutiny. Otřete okolí každé jednotlivé klávesy, abyste odstranili zbytky prachu, mastnoty a dalších nečistoty.

klávesnice
Tyčinka do uší se dostane do každé spáry. (foto: depositphotos)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Klávesnice pro blbce. Super dárek?

Správné čistění zubů je problém pro většinu Čechů. Co děláme špatně, jaká je správná technika čištění zubů a bez čeho se neobejde?