Správné čistění zubů je problém pro většinu Čechů. Co děláme špatně, jaká je správná technika čištění zubů a bez čeho se neobejde?

Průzkumy stále dokola ukazují, že čistění zubů výrazně podceňujeme. Špatná technika a nedostatek času, který péči o chrup věnujeme, jsou důvodu, proč máme problémy se zuby častěji, než je nutné. U zubaře se pak nestačíme divit. Jak si správně vyčistit zuby a čemu se vyhnout?

Správné čistění zubů je problém pro většinu Čechů. Co děláme špatně?

Aktuální statistiky (Zdroj: Oral B) ukazují, že si celých 80 % Čechů neumí správně vyčistit zuby. Číslo znamená jediné: je to opravdu velká část z nás. Důvodem není jen špatná technika, ale i příliš málo času, které věnujeme čistění zubů. Je mezi námi i poměrně velká skupina těch, kteří si zuby čistí dokonce jen jednou denně. Pokud vás rodiče prokleli tím, že vás nechali si myslet, že to stačí, určitě byste to měli přehodnotit. Opravdu to je málo a důvodem k častější péči o chrup není jen fakt, že se vystavujete možné paradontóze nebo kazu.

Hlavním nepřítelem je paradontóza

Znáte ty televizní reklamy, ve kterých se plive při čištění zubů do umyvadla krev? To je paradontóza. Respektive ta fáze, kdy ráno v koupelně vaše pěna od pasty připomíná kečup. Začíná nevinně a stopy krve jsou zkraje minimální, ale právě tohle je znamení, že byste měli něco změnit. Víte, jaký je nejčastější problém, který postihuje zuby? Určitě chcete říct kaz, ale zdaleka to tak není. Je to právě zákeřná paradontóza, která drží prvenství mezi nemocemi našeho chrupu. I ona je příčinou, že se vám objeví potencionální zubní kaz. Ustupující dásně totiž odhalují zubní krčky, které jsou velmi citlivé a pokud nedochází ke zlepšení techniky čistění zubů, objevují se plísně, které mohou skončit bolestivými kazy nebo dokonce vykláním zubu.

Správné čistění zubů je problém pro většinu Čechů. Co děláme špatně?

zdroj: 123RF.com

Čistíme tak, že spíš nečistíme

Pouhých 46 sekund. To je podle průzkumu průměrná doba, kterou strávíme s kartáčkem v ústech. Jen si sáhněte do svědomí, jak dlouho vám trvá vyčistit si zuby. A kolik z toho jen chodíte s kartáčkem v ústech po bytě? Každý z nás z hlavy vytáhne dobu, kterou doporučují zubní experti. Pověstné dvě minuty nedodržuje téměř nikdo, a to se dříve hovořilo o třech. Děti občas mívaly na stěně malé přesýpací hodiny, ale zdá se, že jsou to spíš dospělí, kteří by je potřebovali.

Automaticky a bezmyšlenkovitě

Čistění zubů bereme často naprosto automaticky. Nandat pastu a jezdit. Myslíme u toho na úplně jiné věci, než na samotný proces čistění, a v tom je veliký problém. Nejen, že se nesoustředíme na správnou techniku, ale nevnímáme ani fakt, že jsme to prováděli tak žalostně krátkou dobu. Jen tak podvědomě tušíme, že jsme to vyplivli moc brzy. Praváci si navíc zpravidla nevyčistí pravou stranu skoro vůbec a leváci zase levou. Vzali jste to i zespodu a zevnitř, nahoře i dole? Ovšem, že ne. Takže to první, co musíme udělat na cestě ke zdravým zubům, je začít na to při čistění myslet. Protože právě to znamená vyhnout se později kazům, bolestem a tisícům za práci zubaře.

Správné čistění zubů je problém pro většinu Čechů. Co děláme špatně?

zdroj: 123RF.com

Není třeba tlačit

Pokud na čistění zubů myslíte, máte možnost kontrolovat i techniku, kterou provádíte. Krouživé pohyby měkkým kartáčkem jsou to, co se aktuálně doporučuje. I to má ale své úskalí: měkký kartáček nás podvědomě nutí více tlačit, takže likvidujeme jeho štětiny. Když přijdou o své přirozené zakončení, je kartáček k ničemu. Navíc je cesta k opravdu čistým zubům s manuálním kartáčkem složitá. Abyste totiž dokázali odstranit plak a zbytky jídla i bakterií u kraje dásní, museli byste s čistěním pokaždé strávit celých deset minut. To myslíme úplně vážně a i tehdy je výsledný efekt mnohem horší, než čekáte.

Jak se zbavit plaku a zabránit paradontóze?

Pokud chcete odcházet z koupelny s čistými zuby, určitě pořiďte elektrický zubní kartáček. (Ty nejmodernější z nich mají neuvěřitelné funkce. Absolutní novinkou je implementovaná umělá inteligence. Ano, slyšíte dobře.)

Ale zpět k důvodu, proč elektrický kartáček. Je to úplně jednoduché: stačí se zamyslet, kolik práce vykoná za dvě minuty a kolik toho zvládnete vy s manuálním kartáčkem. Ten elektrický prostě nikdy nedoženete, i kdybyste se rozkrájeli. Přitom je to právě zubní kartáček, který odstraňuje nečistoty a plak. Pasta je jenom doplněk, takový lubrikant, který celou věc usnadní. Veškerá práce je ale na kartáčku. Jedině elektrický zubní kartáček vás udrží od paradontózy co nejdále a s tím máme i vlastní zkušenost. Co víc, dokonce vás jí dokáže zbavit, pokud už sem tam nějakou tu krev vyplivnete.

Správné čistění zubů je problém pro většinu Čechů. Co děláme špatně?

zdroj: 123RF.com

Správná technika čistění zubů

Zubní plak odstraní pouze manuální pohyb štětin. Účinnost, s jakou to provede elektrický zubní kartáček, se nemůže rovnat pohybu, který děláte s obyčejným kartáčkem vy. Potřebujete akorát vědět, jak správně postupovat. Technika čistění zubů s elektrickým kartáčkem je jednoduchá – stačí ho na každém zubu podržet pod úhlem 45 stupňů. Pak přejděte na další zub a postupně takto projdete celý chrup, nahoře i dole, zvenku i zevnitř. S elektrickým kartáčkem se nejezdí sem a tam nebo nahoru a dolů. Udělá práci za vás, ale musíte ho držet správně a správnou dobu. Tohle je cesta, jak se zbavit plaku, paradontózy i případného budoucího zubního kazu, stejně jako cesta ke zdravému bílému chrupu. No a nakonec nezapomeňte na mezizubní kartáček nebo zubní nit. Ty dočistí poslední nečistoty ulpívající mezi zuby, kam se elektrický kartáček nedostane. A máte hotovo.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Tři jednoduché techniky, díky kterým dostanete to, co chcete. Naučte se mistrovskému umění vyjednávání

Neuznaná reklamace. Podrobný rádce co dělat, když vám obchod neoprávněně neuzná reklamaci, a jak se účinně bránit krok za krokem