Passport Index: Český pas je ve světě jeden z nejuniverzálnějších

Konečně dobré zprávy! Jedna z věcí, ve které jsou Češi skoro „best in…“ ve světě, a není to katastrofa.

passport index

Počet revolucionářů, kteří Češi vyvezli do světa, v posledních dekádách (a vlastně i dlouho předtím) stagnuje. Podobně bídné je to i s množstvím našich mezinárodně hledaných teroristů, a nemít toho Radovana Krejčíře, tak by se o nás ve světě velkého zločinu ani nevědělo. Tedy dokud se neobjevil passport index.

Migrantů jsme vyprodukovali jen pár, a většina z nich nám fotbalem/hokejem a pivem dělá v zahraničí dobré jméno. Kolonie zakládáme jen zahrádkářské, a poslední země, kterou jsme hromadně okupovali, bylo Chorvatsko – a navíc jen v sezóně.

Život na okraji zájmu nás sune na vrchol

Podtrženo sečteno, Češi jsou dost nekonfliktním národem. A síla našich cestovních pasů to dobře odráží. Přesněji, zrcadlí to tzv. Henleyho Index pasportů, statistika porovnávající „neutrálnost“ té které země. Na základě toho, kam držitele jejich cestovních pasů pustí bez víz, pustí s vízy anebo nepustí vůbec.

Srovnání je to husté, protože i malé země, fungující dojmem nenápadné myši ve světě velké mezinárodní politiky, z ní svou nekonfliktní povahu mohou vyjít velmi dobře. Třeba jako Česko, které se dlouhodobě drží kolem 8. příčky v celosvětovém srovnání. Jasně, s totožným součtem bodů je s námi na aktuální pozici i Malta a Austrálie, ale v tom těžko vidět chybu. Pozice mezi zemí osídlenou klokany a rybářským útesem není vůbec zlá.

Reputace našeho pasu je totiž sympaticky vyvážená. Některé státy (typicky třeba USA) mají „větší ránu“, respektive přímý bezvízový vstup do většího počtu zemí, než Češi. Ale rozhodně u nich napočítáte víc zemí, kde o jejich přítomnost vůbec nestojí. To, že po nás neštěkne ani pes, se pak jeví jako cestovatelská výhoda.

Sice bez červeného koberce, ale dveře máme stále otevřené i tam, kde jiní musí čekat ve frontě. A jak s tím zamávala globální pandemie covid-19? Překvapivě, velmi dobře pro nás. Většina záseků, kterých se nekonečný zástup našich ministrů zdravotnictví dopustil, se totiž nedostala do éteru.

Pandemie naši reputaci vylepšila? Ano!

Takže o našich kvalitách ve statistikách rozhodují surová čísla, která překvapivě nevypadají ve světovém pandemickém klimatu vůbec špatně. Nejsme jako Brazilci, Turci nebo Indové. Takže momentálně ve světě reprezentuje náš cestovní pas 5. příčku spolehlivosti. Stejně jako třeba Norové a obyvatelé Lucemburska.

Není tedy třeba hrát na strunu přehnaného národovectví nebo z nás dělat Pepíky v sandálech. Český passport index zdařile reprezentuje to, že patříme k hrstce zemí světa, které nikomu nevadí. Jasně, i nad námi jsou jiné šarže.

Už tři roky za sebou v Henleyho indexu (čili v passport index) stojí na 1. místě Japonsko. Za ním se usadil Singapur a Jižní Korea, a odsunuli tak dřívější šampiony, Dánsko a Finsko, do pozadí. Slušně se dá „bez hranic“ cestovat i s pasem španělským, švédským, irským, portugalským a rakouským. Nutí to k zamyšlení. Žebříčková převaha zemí malých, s úplnou nebo částečnou neutralitou, dobrým fotbalovým mančaftem a aspoň trochu pitelným pivem je evidentně dobrým receptem na sílu pasu.

A ještě kritický detail: zcestovalí Češi, našinci pracující v zahraničí, naši svět poznávající dobrodruzi, mají občas tendence komentovat domácí dění v rodné kotlině s tím, že to u nás stojí pěkně za vyliž.rdel. Tak, mají pochopitelně trochu pravdu. Ale i to, jak to u nás vypadá, je jedním z nejpádnějších důvodů, proč s českým pasem mohou nekonfliktně existovat tam, kde své pokrokové rozumy sbírají.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Mobilní aplikace pro jízdní řády. Které jsou pro cestování hromadnou dopravou nejlepší a co nabízejí?

Jaké jsou ty nejlepší aplikace pro cestování? S těmito se určitě neztratíte