Mobilní aplikace pro jízdní řády. Které jsou pro cestování hromadnou dopravou nejlepší a co nabízejí?

Při cestování hromadnou dopravou už se dávno nespoléháme na vyvěšené jízdní řády. Mobilní aplikace jsou spolehlivé a rychlé. Všechny následující tipy podporují jak Android, tak iOS. Určitě mezi nimi najdete svého favorita. Které jsou podle nás nejlepší?

Mobilní aplikace pro jízdní řády. Které jsou pro cestování nejlepší?

Jízdní řády Seznam.cz

Aplikace Jízdní řády společnosti Seznam řadíme na vrchol našeho žebříčku. Naprosto jednoduché menu nás dostalo svou přehledností, která dává až pocit, že tam toho prostě má být víc. Ale Jízdní řády jsou jen naprosto přímočaré a vnitřní vzhled aplikace je vysoce praktický. Umožňuje vyhledávání podle aktuální polohy nebo zastávky, ale i adresy nebo názvu firmy. Zdejší mapy další aplikace trumfnou. Samozřejmostí je možnost preferovaného dopravního prostředku, zakoupení jízdenky nebo upozornění, že je čas vyrazit. Špičkový nástroj je potom možnost zadání času příjezdu na místo, které dává často větší smysl, než čas odjezdu. Zobrazené spoje lze pak libovolně posouvat na ty následující a výsledky hledání se také chlubí tou nejlepší možnou přehledností. Nevýhodou bude pro některé nemožnost oddělit městský provoz od příměstského, ale v zásadě to problém není. Jízdní řády jsou podle nás nejpřesnější a nejrychlejší.

Mobilní aplikace pro jízdní řády. Které jsou pro cestování nejlepší?

zdroj: apps.apple.com

PID Lítačka

Aplikaci zřídilo přímo Hlavní město Praha a je to určitě ta nejlepší mobilní služba, do jaké se kdy magistrát pod svojí hlavičkou pustil. Primárním cílem PID Lítačky byla možnost nákupu jízdenek hromadné dopravy. Její současná podoba nabízí přehledné jízdní řády, tak jako předchozí aplikace. Zajímavostí je přehled nejbližších odjezdů z místa, kde se zrovna nacházíte. Právě nákup jízdenek je tu rozveden způsobem, který IDOS nebo Jízdní řády nemají. Celou platbu je možné provést přímou transakcí z platební karty a neprobíhá jen formou SMS jízdenky. Je tu také možnost nastavení startovního času platnosti jízdenky, kdy aplikace zobrazuje čas, který zbývá do konce její platnosti. PID Lítačka navíc umožňuje nahrání kupónu pro hromadnou dopravu.

Mobilní aplikace pro jízdní řády. Které jsou pro cestování nejlepší?

zdroj: apps.apple.com

Jízdní řády IDOS

Mezi nejrozšířenější aplikace pro jízdní řády patří v Čechách IDOS společnosti MAFRA, tedy vlastníka Mladé Fronty. Autorem je firma Chaps. Mnozí uživatelé hromadné dopravy na ní nedají dopustit. IDOS je uživatelsky příjemný a je na vkusu jednotlivce, jestli mu dá přednost před aplikací Seznamu, PID Lítačkou a naopak. I tady lze nastavit preferovaný způsob dopravy nebo vyřadit ten, kterému se chcete vyhnout. Možnost uložení oblíbené trasy a času, zakoupení jízdenky i možnost zadání času příjezdu místo času odjezdu. IDOS udělal velký krok kupředu od nepřehlednosti a množství reklam, které aplikaci sužovalo. Zatímco u koupě jízdenek MHD není problém, s těmi na vlak se ale vyplatí počkat k okénku, protože aplikace nenabídne všechny varianty. Úplné vypnutí reklam potom znamená jednorázový poplatek 129 Kč.

Mobilní aplikace pro jízdní řády. Které jsou pro cestování nejlepší?

zdroj: apps.apple.com

Moovit

Aplikace Moovit zabere trochu více místa, než ostatní kolegové z kategorie cestování. Je to způsobeno tím, že se jedná skutečně o první světovou aplikaci pro městskou dopravu. Pokud ji stáhnete do svého smartphonu, můžete se na ni spolehnout nejen při cestování hromadnou dopravou u nás, ale i v zahraničí. Oproti jiným aplikacím zarazí nabídka – Moovit má pouze řádek s dotazem, kam chcete jet. Pocit zadávání cílového místa tak připomíná spíše internetový prohlížeč. Je to zajímavá změna, stejně jako možnost synchronizovat aplikaci se svým kalendářem. Přehled vyhledané trasy možná nepůsobí tak jasně a přehledně, ale to je dané primární možností využít navigování všude ve světě. Moovit si určitě zaslouží pozornost.

Mobilní aplikace pro jízdní řády. Které jsou pro cestování nejlepší?

zdroj: apps.apple.com

CG Transit

Světová je i aplikace CG Transit, i když je původem z Česka. Tento výtečný nástroj nabízí možnosti, jaké ostatní aplikace vůbec nemají, jako vyhledávání přímo na mapě a zobrazení tras jednotlivých linek. CG Transit má složitější vnitřní ekosystém. V nastavení si stáhnete ta data, která potřebujete, tedy konkrétní města, ve kterých se chcete pohybovat. Způsob vyhledávání je špičkový, ale vyhovovat bude podle osobních preferencí. Pokud vám jde o to nejrychleji vyhledat spoj od paneláku do centra, jednodušší nástroje vám postačí. Počet uživatelů CG Transit ale roste, jak pomalu přicházejí na výhody této aplikace. Jízdní řády používáte zdarma měsíc – pak je nutné je zakoupit v řádech desetikorun za rok.

Mobilní aplikace pro jízdní řády. Které jsou pro cestování nejlepší?

zdroj: apps.apple.com

Metroji

Takovým zajímavým a jednoduchým nástrojem je aplikace Metroji. Ta nevyhledává přímo trasu, ale ukazuje čas, který zbývá do odjezdu nejbližšího metra. Využijete ji tedy jen v Praze. Podle lokace telefonu najde nejbližší stanici a ustupující lišta zobrazí, jestli má smysl utíkat, počkat na další vlak nebo postačí v klidu dojít. Na displeji je možné zobrazovat všechny tři barvy metra, tedy trasy A, B, i C, zvolíte vždy stanici a směr jízdy. Aplikace má tu výhodu, že funguje i offline, protože dole v metru občas signál není. Stačí stáhnout nová data jednou týdně, která ale zaberou prakticky nulové místo v telefonu.

Mobilní aplikace pro jízdní řády. Které jsou pro cestování nejlepší?

zdroj: apps.apple.com

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jaký vybrat nový iPhone? Tohle srovnání ukáže, který je pro vás nejlepší z hlediska parametrů i ceny

Nákupní rádce: chytré hodinky budou hitem letošních Vánoc. Na trhu jsou už i speciální pro seniory. Jak postupovat při výběru