Mentoring pomáhá s řešením manažerských problémů

Manažerské dovednosti procházejí v posledních letech bouřlivým vývojem. Manažeři se musí především neustále přizpůsobovat a adekvátně reagovat na nové podmínky, které jsou spojeny s postupnou digitalizací veškerých odvětví. Hnacím motorem změn je navíc i současný akutní nedostatek kvalifikovaných pracovníků, který nutí firmy využívat potenciál zaměstnanců na maximum. Téma efektivního vedení lidí se tak dostalo mezi témata asociace manažerů IAM Potential.

Mentoring pomáhá s řešením manažerských problémů

Dobrý manažer musí mít správný čich na lidi. Musí si umět vybrat ty pravé, správně je motivovat a pomoci jim dosáhnout těch nejlepších výkonů. Efektivním způsobem, jak toho dosáhnout, je mentoring,“ vysvětluje Michael Fehn, dlouholetý šéf energetické společnosti E.ON, který se mentoringem zabývá. „Jde hlavně o předávání zkušeností a hledání způsobů řešení konkrétních problémů, a to je pro každého manažera zásadní věc,“ dodává. Trendem dneška je tzv. maximum mentoring založený na kvalifikované a pečlivé práci s individuálními zaměstnanci i celými týmy. I z tohoto důvodu se toto téma stále častěji objevuje v náplních nejrůznějších manažerských kurzů a seminářů.

Asociace IAM Potential pomáhá hledat konkrétní řešení napříč obory

Umění správné motivace a schopnost efektivně pracovat s lidmi patří k nejčastěji zmiňovaným tématům našich setkání. Naši členové si sami volí program svého klubu, hlasují, v jakých oblastech se chtějí zlepšit. Je vidět, že téma mentoringu je oslovuje,“ uvádí Laurent Laval, Managing Director International Association for Managers Potential, z.s. (IAM Potential). „Je skvělé, že se nám povedlo získat Michaela Fehna, který má s vedením lidí dlouholeté zkušenosti a může tak přinést našim členům zajímavé obohacení pro jejich praxi.

Mentoring pomáhá s řešením manažerských problémů

Asociace IAM Potential používá speciální metodologii, která vznikla před dvaceti lety ve Francii. „Cílem je pomáhat účastníkům pravidelných setkání nalézat konkrétní řešení problémů jejich manažerské praxe. Z jejich nočních můr poskládáme program na míru, pozveme renomované experty na daná témata a na každém setkání procvičíme jejich zvládnutí,“ popisuje Gabriela Hoppe, prezidentka IAM Potential. „Základem naší práce je myšlenka, že celek je více než jen součet členů. Pomocí interaktivní spolupráce všech ve skupině si každý odnáší svůj recept domů,“ dodává s tím, že nejde o klasické přednášky, ale spíše o interaktivní workshopy. Setkání se konají pravidelně každý měsíc ve stejnou dobu a každou skupinu vede zkušený moderátor se speciálním tréninkem metodologie IAM Potential.