Ze života muly: Kolik se platí za pašování? A jak určitě nepřevážet drogy

Vyrážíte na dovolenou do Kolumbie? Země provoněná aromatem vynikající kávy je skutečně skvostnou destinací na výlet. Navíc si tu můžete snadno přivydělat. Třeba tím, že si cestou zpět kromě suvenýrů přibalíte i pár gramů nebo deko kokainu. Co by se na tom mohlo pokazit, ne?

pašování

Příběhy o „pendlerech“, kteří vyráželi za hranice kokainového království, aby každou cestou znásobili svůj cashflow, překvapivě pořád ještě nepatří do minulého tisíciletí. Protože narkobaroni, zajišťující export zboží – pašování, tyhle osvědčené metody přepravy pořád rádi zkouší a kombinují s novými. Samozřejmě je příhodnější, poslat hezkých pár tun kontrabandu ponorkou až do cíle, jenže rizika ztráty jsou tu moc velká.

To tzv. mravenčí pochod má pořád svůj efekt. Domluva je obvykle následující: vynásobte gramy desítkou, což je základní odměna. Za jednosměrnou přepravu 50 gramů stoprocentně čistého koksu dostane „mula“, tedy amatérský pašerák, 500 dolarů.

Letenky jsou v ceně, padne i pár stovek dolarů na výdaje a za námahu. Že se to nemůže rentovat? Po převezení do cílové destinace se cena zboží zvýší o jeden řád, protože je po něm masivní poptávka.

Někdy je méně více

Dealeři jej nařežou do potřebné, nepříliš velké kvality. Z padesátky gramů vznikne po přidání moučky 100 a více gramů. Třeba čistota pouliční drogy ve Státech se pohybuje kolem 60 %. Takže náklady na přepravu jsou pořád pod tisícovku, zisk kolem 5000. Proto se mravenčí pochod vyplácí.

Tisícovka mravenců vám po drobcích nakonec odnese celý koláč, a je těžké dopadnout a zničit opravdu všechny s nákladem ťapající mravence. Hodně výletníků v Kolumbii je s podobnou nabídkou osloveno a přemýšlí o ní. Nemusíte umět španělsky, ale řeči peněz rozumí všichni. Velkých peněz. Kolik se dá pendlováním vydělat? Brian O’Dean si přišel na 147 milionů dolarů v hotovosti, ale je hodně výjimečným případem. Jeho trik? Plnit si koksem cigarety, které měl u sebe, a dělat tak pašování pomálu.

Většina mul-amatérů to ale překombinuje, a ve snaze ošálit celníky nebo letištní kontrolu vyzkouší něco „naprosto originálního“. Zapomínají přitom, že muži zákona nejsou jelita, a odhalili už tisíce takových naprosto originálních pašeráků.

Originalita zabíjí, aneb převleky nechte doma

Takže? Vynechejte umělý silikonový zadek. I když do něj v roce 2018 Brazilec naskládal jedno kilo materiálu, na letišti v Lisabonu to „prdlo“. Podobně nešťastné jsou i chytré spodky se spoustou záludných kapsiček a záhybů. Ty v Mexiku vyčichal policejní pes. Zdravé ovoce a zelenina? Znovu rok 2018 a Španělsko, kde našli 745 kilo koksu ve vydlabaných ananasech.

Pokud nejste královnou Karnevalu, působí ananas vždycky nápadně, zvlášť teď, kdy se na palubu letadla jen tak s jídlem nedostanete. Rafinovaný převlek? V roce 2013 vycestovaly z Kolumbie jeptišky, protože jeptišky nikdo podezírat z pašování a šacovat je nebude. Nebo bude? Každá měla s sebou dvě kila. Nepomohla jim ani víra v Boha. Z Brazílie do alžírského Oranu nedoputovala ani zásilka halal masa s integrovaným koksem. Řidič kamionu, který tohle zboží vezl, vyjde z vězení asi v příštím miléniu.

Poprsí za 200 000 eur

Falešné prsní implantáty, respektive kozičky s dutinou. Kolumbijská pornstar s touhle výbavou byla dopadena v roce 2016 na letišti ve Frankfurtu. V každé měla půl kila dobroty. Tvrdila, že o ničem neví, že jí tam zboží zašil plastický chirurg. Dětské hračky? Nikdo přeci nebude takový surovec, aby rozpáral plyšáka malému dítěti, ne? Chyba.

Nezabralo to v roce 2007 v Austrálii, ale ani v USA později. Zvlášť podezřelé jsou přitom plastové hračky a figurky, které v sobě příhodné dutiny mají. Záludná jsou i lízátka a bonbóny. Zranění na dovolené? Na tom se dá trhnout! Jenže šestašedesátiletý obyvatel s Chile to s cestovním pojištěním netrefil. V roce 2009 se nechal v Barceloně nachytat s koksem, zasádrovaným v gypsu na noze. 7 kilo!

Máme rádi zvířata

Víte, jaký je rozdíl mezi spícím a mrtvým hroznýšem? V zásadě žádný. Proto někoho napadlo poslat polo-zdechlého hada v kleci letecky do Států. Vycpaný byl 20 kily. Kuriozita? Autor tohohle nápadu dokázal od roku 1993 naposílat do světa 223 hroznýšů, než konečně jeho způsob pašování prasknul.

Těžko říct, co na to ochránci zvířat. Ale trend pěchovat očipované domácí mazlíčky narkotickou výbavou tím byl jasně nastaven, a dnes patří k velmi populárním. Jen se o tom už ví. Štěňátko nebo papoušek? Provařený je i nápad s tím, že koks chemicky zapevníte do sklolaminátu psí přepravky. Do žaludku dostihového koně.

Do rámu obrazu nebo do svaté sošky. A dál? Neprojdou ani dopisy s poněkud „těžkými“ známkami, dětské knížky se zpevněnou vazbou, ostatně, ani „plné“ dětské plínky. Ani to, že z počítače nebo mobilu vytáhnete baterku, a do prostoru vložíte jiný zdroj energie.

Balónky má každý rád

Nepřekonatelnou klasikou zůstávají balónky nebo kondomy, naplněné narkotikem a spolknuté. Ve střevech se šacuje špatně. Většinou. Zatím nepřekonanou světovou šampionkou je v tomto ohledu Montoya de Hernandez, která jich spolykala 88. A ano, vypadala pak těhotná. Upozornila na sebe dvěma páry elastickým spoďárů, vyložených toaleťákem.

Protože s takhle plným bříškem se špatně kontroluje činnost vlastních střev. Pravda z ní začala vycházet po 16 hodinách v zadržovací cele, a pak už bylo pašování jasné. Legendární je i válečný veterán, který si nechal vydlabat dutinu v noze, a do ní zašít tři kila. Amputace mu hrozila i předtím, takže zase o tolik nepřišel. Skončit bez nohy a ještě v kriminálu? Že mu to za to stálo…

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Válka proti drogám dělá celou věc ještě horší, tvrdí vědci. Proč se přes veškeré snahy nedaří obchod s drogami vymýtit

GANGSTEŘI jako řemen: AL CAPONE a co o něm nevíte

Triky pašeráků. Podívejte se, co vše dokázala kontrola odhalit (20 fotek)