GANGSTEŘI jako řemen: AL CAPONE a co o něm nevíte

V seriálu Gangsteři jako řemen se postupně budeme věnovat gangsterským celebritám minulého století. Začněme od základů. Asi nejznámější z amerických gangsterů Al Capone, vlastním jménem Alphons Gabriel Capone, byl během prohibice ve 20. letech 19. století faktickým vládcem Chicaga. Jak to všechno začalo?

Al Capone (17. ledna 1989 – 25. ledna 1947) se narodil v Brooklynu jako syn italských imigrantů. Pocházel z početné rodiny, měl dvě sestry a celkem sedm bratrů. Je přitom s podivem, že jen dva z nich následovali v jeho šlépějích a podíleli se na organizovaném zločinu. Ostatní se od černé ovce Ala raději distancovali. Někteří se za něj styděli natolik, že si dokonce změnili jméno.

Zbil učitelku, nechal školy a dal se na dráhu zločinu

Od útlého dětství Al Capone špatně přijímal vyšší autoritu. Nerad si nechal poroučet a tak pro něj škola nebyla zrovna ideální institucí. V šesté třídě zmlátil učitelku a už ve 12 letech školy nechal. Protloukal se, jak se dalo (například pracoval jako „stavěč kuželek“ v kuželkárně), než se přidal k pouličnímu gangu Johnyho Torria a Luckyho Luciana. V létě roku 1917 si v jednom baru přišel ke svému charakteristickému zjizvení na levé tváři (odtud přezdívka Scarface) – to když obtěžoval sestru muže jménem Frank Gallucio a ten se rozhodl bránit její čest. V roce 1918 v hádce zabil jiného muže a tak raději opustil New York – na pozvání Torria se přestěhoval do Chicaga.

Tam pracoval v jednom z Torriových klubů. Jeho funkce byla poměrně univerzální, kromě role barmana zastával také pozici vyhazovače. S nikým se přitom moc nepáral. Zlomené ruce, nohy či naražené lebky nepřizpůsobivých štamgastů pro něj byly na denním pořádku.

  Al Capone (Zdroj: genius com)

Torrio však věděl, že Capone není jen obyčejný hromotluk. Udělal z něj svou pravou ruku a hned mu také zadal prácizabít konkurenčního mafiána a dosavadního krále chicagského podsvětí „Big Jima“ Colosima. Se smrtí Colosima (zemřel 11. května 1920) výrazně stoupla moc Torria, jemuž bylo vodou na mlýn především zahájení americké prohibice v roce 1920. Těžil z toho samozřejmě i ambiciózní Al Capone.

Al Capone jako velký dobrodinec

Po uznání hladový Al Capone se stal faktickým vládcem chicagské mafie v roce 1925, poté, co byl jeho šéf zraněn během neúspěšného atentátu. Po této zkušenosti se Torrio stáhl do ústraní a nástupcem jmenoval právě svého věrného pobočníka.

Al capone a jeho parta (Zdroj: cdn3.denofgeek.us)

Brzy se ukázalo, že Al Capone není jen mlátičkou a expertem na špinavou práci, jeho talent pro obchod transformoval celou mafiánskou organizaci a prostřednictvím nelegálního hazardu, prostituce i pašování/výroby alkoholu jí zajistil pohádkové příjmy. Al Capone se zároveň rád předváděl a ukazoval v roli samaritána. Často se v novinách objevovaly fotografie a články o jeho dobrodiní – tu servíroval polévku chudým, tu podporoval potřebné, jindy zas pomáhal bezbranným imigrantům… Na vrcholu své slávy měl Capone v kapse celou řadu zákonodárců, senátorů, soudců, kongresmanů a zhruba 50 % chicagských policistů – ti všichni mu šli na ruku.

Masakr na den sv. Valentýna a pád na dno

V roce 1929 však Al Capone udělal jeden z největších přehmatů své zločinecké kariéry. Na sv. Valentýna (14. února) jeho muži v přestrojení za policisty zmasakrovali členy konkurenčního gangu. To zvrátilo veřejné mínění a občané začali stále hlasitěji žádat o vymýcení organizovaného zločinu.

Šťastného Valentýna přeje Al Capone, vy mrdky! (Zdroj: api.ning.com)

Vláda naslouchala. Jelikož však Capone prováděl všechny obchody a operace (včetně vražd) výhradně prostřednictvím třetích osob a navíc na sebe neměl napsaný žádný majetek, bylo jedinou možností odsoudit ho za daňové úniky. To se nakonec povedlo díky nastrčenému agentovi jménem Edward O´Hara, který během působení v jeho organizaci nasbíral dostatek důkazů.

Dne 16. června 1931 byl zahájen soud, během nějž se Capone snažil uplatit porotce. Soudce je však na poslední chvíli vyměnil a 24. října padl rozsudek: Al Capone byl odsouzen k pokutě 50 000 dolarů, doplacení daní z let 1925-1929 (215 000 plus úroky) a 11 letům ve federální věznici (poseděl si i v proslulém Alcatrazu).

Al capone nakonec putoval do vězení za daňové úniky (Zdroj: dinosoria.com)

V době jeho pobytu ve vězení se Al Caponeho organizace rozpadala. Capone přišel o většinu své moci a byl nahrazen Frankem Nittim. Navíc byla v roce 1933 zrušena prohibice a tak mafie ve Spojených státech přišla o jeden z hlavních zdrojů příjmu. Ušlé zisky měl nahradit nově vzkvétající obchod s drogami. Al Capone byl propuštěn už po sedmi letech, v roce 1939, syfilidou mentálně i fyzicky podlomené zdraví mu však nikdy neumožnilo vrátit se na vrchol. Ještě v témže roce byl zastřelen strůjce jeho odsouzení Edward O´Hara.

Zhuntovaný Al Capone zemřel 25. ledna 1947 po zápalu plic na zástavu srdce.

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nesmysly s hodnotou v milionech

Psí gangbang. Zvířata smí všechno