Kolik nacestují potraviny, než se dostanou na náš stůl?

Možná považujete nadšení do lokálních potravin za zbytečné, vždyť přece okurka jako okurka, zvažte však pozadí celého příběhu: jídlo se převáží, transportuje a posílá napříč státy i kontinenty. Podívejme se, zda to nějak ovlivní jeho kvalitu a kolik vlastně vaše jídlo nacestuje.

Potraviny ze zahraničí

Z tohoto pohledu je zajímavá švédská studie z roku 1993. Vědci spočítali, že než se na váš stůl dostane snídaně složená z jablka, chleba, másla, sýru, kávy, smetany, cukru a pomerančového džusu, urazí tato paleta potravin dohromady zhruba 40 tisíc km. Jiná, tentokráte americká studie z roku 2005 zkoumala proces výroby jahodového jogurtu. Mléko, cukr a jahody pro jeho výrobu podle výsledků průzkumu urazí v rámci tohoto procesu celých 3 558 km.

Méně živin, více CO2

Konzumenti dnes dávají v rámci úspor přednost horší kvalitě a koupí raději okurku, která byla vypěstována na gigantických polích za pomoci úspornějšího procesu produkce. Co na tom, že tyto okurky jsou nasáklé pesticidy, že díky transportu za sebou zanechávají absurdní uhlíkovou stopu, že jsou nutričně prokazatelně chudší a že o jejich původu mnohdy netušíme vůbec nic?

Dáte přednost potravinám zdejším a kvalitnějším, nebo raději ušetříte?(Zdroj: blogs.worldbank.org)

Je vcelku logické, že čím delší transportní trasa, tím negativnější dopad na životní prostředí a vyšší produkce skleníkových. Oproti globálními potravinám mají tedy ty lokální výhodu v menší produkci CO2, méně spotřebované energie i fosilních paliv a více prostoru pro ekologii. Kdybyste dostali chuť na něco místního, zkuste třeba stránky Farmavkapse.cz, kde je přehledný seznam zdejších farmářů.

Jídla je pořád málo

Nakonec jedna perlička: Podle loňské studie vědců Spojených národů je současný stav nevyhovující, neefektivní a vyžaduje změny. Při současném tempu vývoje totiž do roku 2050 celosvětová populace dosáhne 9 miliard lidí, které bude třeba nakrmit. Produkce potravin tak bude muset stoupnout o 60 %, v opačném případě nás podle výsledků průzkumu čekají politické převraty, sociální nepokoje, občanské války i narůstající míra terorismu. Máme se na co těšit.

Dáváte přednost ceně nebo nakupujte u místních farmářů? Podělte se s námi v diskuzi pod článkem.

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejšílenější jídla podávaná v restauracích

3 nechutná jídla, co jsou dobrá