Nejlevnější tokijský hotel nabízí noc jen za 30 korun. Má to ale háček: Dívá se na vás celý svět

Je to jednoduchý kšeft. Dostanete pokoj na noc skoro zadarmo, ale musíte počítat s tím, že každou vteřinu vašeho pobytu v místnosti vysílají v live-stream. Kdo se kouká? To naštěstí nevíte.

hotel

Dohromady nikdo rád neusíná sám a i ti největší nelidové se potmě přitulí aspoň k plyšovému medvědovi. Na druhé straně, ne každý vyhledává přítomnost spolu-spáče, se kterým by se přetahoval o peřinu a místo, o chrápajících spolunocležnících raději ani nemluvě. Být v ložnici dva je zrovna tak romantické a fajn, jako nepraktické. Třeba když chcete opravdu jen klidně spát. Vzájemné protipóly samoty a společnosti teď s mírou orientální elegance teď řeší japonský hotel Business Ryokan Asahi. Nabízí vám ve večerní samotě virtuální přítomnost jinak dočista reálné osoby.

V zemi podivností je tohle v pořádku

Spáče, který se na jednom z jejich pokojů zrovna ukládá do postele. A vy můžete udržet rituál společného zalehnutí do peřin, s člověkem, který je vám na dosah monitoru blízko. Že to zní podivně? Tak prosím nezapomeňte na to, že jsme zrovna v Japonsku.

V zemi, kde je největší procento sebevražd, kde se mladí štítí mít spolu sex; nejvíc vzrušující podívanou je animované hentai školaček souložících s chobotnicemi; na ulicích jsou k vidění automaty s použitými kalhotkami a nejchutnější pokrmy jsou tu vždy aspoň napůl živé…

Nejlevnější pokoje ve městě

Ano, Japonsko je podivné, a hotel, který vysílá live-stream svých hostů se pak vlastně zdá naprosto v pořádku. Na praxi hotelu nejsou biti ani jeho hosté. Ti za noc v pokoji s kamerami zaplatí v přepočtu 30 korun českých.

Což je skutečně za hubičku, ačkoliv se nacházíte ve čtvrti Fukuoka, a za klasický pokoj k ubytování v hostelu tu jinak platíte tisíce. Je to prostě deal, do kterého vstupujete s tím, že do placu dáte své soukromí. Kompletně. Jestli máte divoké sny, jste náměsíční nebo provedete pod dekou nějaké zakázané uvolnění, svět se to dozví.

Protože nikdy nevíte, kdo se vlastně kouká a před pátravým pohledem kamer se tu neschováte. Dobré zprávy? Podle všeho by měl být celý přenos (z něhož se ty nejlepší sestříhané kousky dostávají na YouTube) zbavený zvukové stopy.

Prý pro případ, aby nedošlo k porušení práv, kdybyste poslouchali na usnutí muziku. Nikdo ale neříká, že když mluvíte ze spaní, neuslyší vás aspoň ti, co videa upravují. Nebo jejich kamarádi. A jejich kamarádi z nějakého soukromého fóra asijských úchylů.

Pokoj č. 8? Nebuďte pověrčiví…

Pořád ale platí, že pokoje v Business Ryokan Asahi jsou tu vždy pro vás za super-výhodnou cenu, o víkendech i svátcích, kdy je těžké v tomhle kousku světa sehnat bez rezervace střechu nad hlavou.  I tak se nedá říct, že by se sem hosté zrovna hrnuli.

A jak na to vlastně hoteloví manažeři přišli? Může za to vlastně japonská pověrčivost. Osmička tu totiž není zrovna šťastným číslem. Je u nich stejně prokletá, jako naše třináctka. Takže pokoj č. 8 tu dlouhodobě patřil mezi ty nejprodělečnější.

Aby srovnali skóre a dokázali hostům, že na pokoji č. 8 není nic závadného, zprostředkovali jim on-line přenos. Pak vyzkoušeli to samé, za super-cenu i s odvážným hostem. A nakonec z toho vznikl originální internetový byznys, postavený na ztrátě soukromí hostů, který žije už ani ne tak z hotelnictví, jako ze streamovací reklamy. Protože v Japonsku se najde překvapivě dost lidí, kteří si tenhle přenos rádi pustí.

A přejeme dobrou noc!

Když budete někdy bloudit deštivým Tokiem, třeba vám tahle informace přijde vhod. Možná se u toho stanete i hvězdou vezdejšího internetu. Před usnutím myslete třeba na někoho, kdo se u monitoru svého počítače také osamocen ukládá sám ke spánku, a vaše virtuální blízkost mu zrovna psychicky pomáhá. Jasně, může se dívat i chlapík, který si svoje nádobíčku právě naložil do mísy rozvařených brambor, a přejíždí si po kůži žiletkou, zatímco si za předkožku strká kuličková ložiska…a sleduje, jak dýcháte. Ale to by se vám asi dobře neusínalo.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pohádkové hotely a ubytování ve světě

5 nejlepších hotelových pokojů světa