Pánský oblek pro každou příležitost. Poznejte jednotlivé druhy a styly

Pokud jde o různé druhy pánských obleků, existuje široká škála stylů, vzorů a typů. Představa, že jeden vzhled sedí všem nikdy platit nebude. Připravili jsme pro vás malého průvodce pánskými styly obleků a detailů, které skrývají.

pánský oblek

Pánský oblek slim fit střihu

Stejně jako kvalitní trénink odbourává přebytečný tuk, kvalitní pánský oblek slim fit odbourává přebytečné látky. Tento typ oblečení pro muže vám zajistí stylový oblek přiléhavého střihu, který je úzký v oblasti hrudníku a pasu, ale ne natolik, aby byl nepohodlný.

Ačkoli se zdá, že obleky slim fit si mohou dovolit pouze muži, kteří mají sportovní postavy, pravdou je, že vzhled slim fit mohou vyzkoušet muži různých druhů postav.

Detaily obleku:

  1. Sako: úzký střih přizpůsobený tělu s dostatečným prostorem pro komfort, módně kratší
  2. Klopa: sako je mírně zúžené, aby odpovídalo ramenům a střihu
  3. Kalhoty: úzký střih, užší a kratší nohavice

Pánský oblek klasického střihu

Pro ty, kteří nechtějí příliš experimentovat se styly pánských obleků, je vhodný model klasického střihu. Snadná volba, pokud chcete něco, co je ideální na nošení do kanceláře od pondělí do pátku. Výhodou je, že sako z tohoto obleku můžete obléknout k chinos kalhotám pro elegantní neformální víkendový vzhled. Klasický oblek je proste nadčasovým kouskem, co myslíte?

Detaily obleku:

  1. Sako: klasický střih, nejlépe se hodí pro muže s plnější postavou
  2. Klopa: standardní provedení límce, vhodné pro všechna saka
  3. Kalhoty: klasický delší a volnější střih 

Moderní pánský oblek

Pokud se ještě necítíte na slim fit oblek, rozhodně zvažte oblek moderního střihu. Moderní střih se pohybuje na pomezí slim fit a klasického střihu. Při volbě vhodného materiálu a doplňků lze tento oblek nosit takřka kamkoliv. Moderní střihy a styly pánských obleků jsou stvořeny k tomu, aby si podmanily jakoukoliv událost, od neformální až po společenskou.

Detaily obleku:

  1. Sako: přiléhavý střih, hranatější ramena, kratší délka
  2. Klopa: úzká, moderní vzhled
  3. Kalhoty: kratší střih končící u kotníků, lehce uplejší
oblek
Moderní pánský oblek se hodí pro společenské i méně formální události. (foto: pexels)

Smoking

Pokud procházíme styly pánských obleků, nemůžeme vynechat smoking! Oblíbený styl z 80. let, kdy jste tento oblek viděli na Jamesi Bondovi. Základem obleku je jednořadové sako a klopa s vroubkem, která je definována viditelným zářezem v místě, kde se límec stýká s klopou. Smoking se nosí na slavnostnější večerní události.

Detaily obleku:

  1. Sako: jednořadové sako, delší střih 
  2. Klopa: nejsou ze stejného materiálu jako sako, ale jsou potaženy lesklým materiálem
  3. Kalhoty: delšího střihu
smoking
Smoking je vhodný pro slavnostnější večerní události. (foto: depositphotos)

Dvouřadý pánský oblek

Na rozdíl od jednořadového typu pánského obleku obsahuje dvouřadý oblek z estetických důvodů další knoflíky na obou stranách saka. Celkový počet knoflíků se pohybuje od čtyř do osmi. V důsledku dodatečných knoflíků se těžiště od švu posouvá směrem k bokům a vytváří iluzi širších ramen.

Dvouřadý oblek, který byl dříve vyhrazen pouze pro formální události, lze dnes skvěle sladit s různými barvami. Co se týče pravidel zapínání saka, jsou poměrně jednoduchá: bez ohledu na počet knoflíků nechte vždy spodní knoflík rozepnutý a horní knoflík zapněte, ať už sedíte, nebo stojíte.

Detaily obleku:

  1. Knoflíky: maximálně 4, 6, přičemž 6 je nejběžnější
  2. Klopa: špičatá nebo šálová
  3. Kalhoty: delšího střihu
oblek
Typický příklad dvouřadého saka. (foto: depositphotos)

Jednořadový pánský oblek

Oblek, který je ideální na běžné nošení do práce. Nejjednodušší způsob, jak jej rozpoznat, je hledat zařazení jednoho, dvou nebo tří knoflíků podél švu. Díky jediné řadě knoflíků, oblek obvykle vyzařuje užší a těsnější vzhled.

Pokud jde o zapínání jednořadového obleku, existují pevná pravidla. U tohoto obleku byste měli zapínat knoflíky, když stojíte, a rozepínat je, když sedíte.

Detaily obleku:

  1. Knoflíky: 1, 2 nebo maximálně 3, přičemž 2 jsou nejběžnější
  2. Klopa: špičatá 
  3. Kalhoty: delšího střihu

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Dobře padnoucí oblek z e-shopu? S našimi tipy vám sedne na míru

I pánové se mohou hezky oblékat. Top pánské módní trendy pro letošní rok