Dobře padnoucí oblek z e-shopu? S našimi tipy vám sedne na míru

Nákup obleku online vám sice dá možnost vybírat v pohodlí domova a důkladně si prohlédnout nabídku různých obchodů, na druhou stranu se může stát, že objednané kalhoty budou příliš těsné a sako naopak velké. Přečtěte si, na co si dát pozor a jak se správně změřit, aby vám oblek perfektně seděl jak v ramenou, tak i svou délkou.

oblek

V první řadě záleží na stavu vašeho bankovního účtu a na tom, kolik jste do nového obleku ochotni investovat. Oblek šitý na míru se perfektně přizpůsobí každému typu postavy, počítejte však s investicí přesahující i 10 000 korun. Naproti tomu konfekční obleky stojí méně, vycházejí však z obecného střihu, který ne každému padne. Při výběru se proto neřiďte číslem velikosti v popisku obleku, ale spíše svými tělesnými mírami a tabulkou velikostí daného prodejce.

Správné míry jsou pro oblek základ

Při nákupu obleku na e-shopu se sice vyhnete frontám a běhání po obchodech, neobejdete se ale bez krejčovského metru a pár praktických rad pro přesné měření:

  • Při měření stůjte rovně a uvolněně s mírně rozkročenýma nohama.
  • Obvod hrudníku měřte v jeho nejširší části.
  • Obvod pasu naopak v nejužší části.
  • Obvod boků v jejich nejširší části na úrovni kyčlí.
  • Šířku ramene měřte od úpatí krku až po ramenní kloub.
  • Délku horní části těla měřte od úpatí krku až ke kořenu palce na rukou.

Vlna, bavlna, nebo umělé vlákno?

Přestože látky jsou pro většinu mužů španělská vesnice, při výběru pohodlného obleku jsou naprosto zásadní. Jednoznačně nejlepším materiálem je vlna, a to buď stoprocentní, nebo s příměsí mohéru, hedvábí či kašmíru. Pokud sháníte oblek na letní období, pak je dobrou volbou také len. Je lehký, prodyšný a poměrně pevný. Vyvarujte se však levných obleků, které jsou většinou ušity z polyesteru. Materiál je to sice velmi odolný, jeho obrovskou nevýhodou je ale neprodyšnost, takže byste se v takovém saku nepříjemně potili. Co se týká podšívky, nejdražší saka ji mívají hedvábnou, vedle ale nešlápnete ani s viskózou, cuprem, acetátem nebo směsovými látkami z těchto materiálů.

Důležité je dobře padnoucí oblek vybrat a také vědět, jak se o něj starat. Čistit ho nechávejte výhradně v čistírně, ovšem až ve chvíli, kdy se na něm objeví nějaké skvrny. Po většinu času si vystačíte s napařovací žehličkou a jemným kartáčkem. Oblek stačí pověsit na ramínko a napařit ho žehličkou s nastaveným nejvyšším stupněm páry. Ta zbaví oblek zápachu, drobných nečistot a narovná pomačkanou látku. S šetrnou péčí vám pak oblek může skvěle padnout klidně i pěknou řádku let.