Chytrá domácnost má jedinečné kouzlo. Proč byste ji měli mít doma?

Nepatříte-li k odpůrcům moderních informačních technologií, pak byste jistě měli zauvažovat nad pořízením chytré domácnosti. Nebude skvělé, když si při návratu z práce dálkově nastavíte teplotu vytápění, abyste nemuseli mrznout? A to je jenom jeden z benefitů, které vám kvalitně sestavená chytrá domácnost poskytuje.

chytrá domácnost

Je toho ještě mnohem víc, protože prostřednictvím svého telefonu nebo tabletu můžete ovládat i osvětlení, okna nebo zabezpečení domácnosti. No nezdá se být chytrá domácnost skvělá? 

Proč je chytrá domácnost tak populární?

Hlavním cílem chytré domácnosti je pomocí špičkových technologií automatizovat některé běžné činnosti, jejichž provádění by vás mohlo otravovat. Typicky se jedná o pravidelné nastavování termostatu nebo otvírání oken či zatahování žaluzií. S vyšší pracovní zátěží se totiž pojí i chuť intenzivněji relaxovat.

Pokud máte rozkoukaný napínavý film, nebo jste začteni do zajímavé knížky, určitě se nechcete zvedat. Chytrá domácnost si tedy klade za cíl maximální pohodlí uživatele, ale kromě toho je zaměřena i na snížení provozních nákladů.

Chytrou domácnosti si sestavte na míru

Obrovskou výhodou chytrých domácností je možnost jejich sestavení přesně podle vašich představ. Pokud by se vám některý z předpřipravených systémů nelíbil, není žádným problémem jeho nahrazení nebo úplné vyřazení z chytré domácnosti.

Tenhle výdobytek moderní doby si můžete sestavit svépomocí nebo můžete oslovit renomovanou společnost, která systém zapojí do posledního drátku.

Obě možnosti mají své pro i proti, a ve finále je pouze na vás, jakou z nich si vyberete. Samotná realizace pak není nijak časově náročná, ovšem její rozsah závisí na množství peněz, které chcete investovat.

Ovládání chytré domácnosti je velmi snadné

Velkým strašákem pro starší část obyvatelstva může být složitost ovládacích prvků. Většina z vás asi nemá s ovládáním chytrého telefonu problém, avšak někteří se s těmito moderními technologiemi nebudou moc kamarádit. Patříte-li do takové skupiny, pak nemusíte mít z ničeho obavy.

Systémy a ovládání chytré domácnosti je totiž zkonstruováno tak, aby vše bylo maximálně jednoduché a intuitivní. Pomocí jednoho tlačítka pak můžete zapnout televizi, ztlumit světla nebo zatáhnout žaluzie.

Jak jsou ovládány žárovky?

Jednou z nejčastějších součástí chytré domácnosti je intuitivní osvětlení, které je ovládané prostřednictvím sítě Wi-Fi. Na ně jsou zapojeny speciální žárovky umožňující interaktivní ztlumení pomocí jednoho tlačítka.

Dražší žárovky kromě toho nabízejí i možnost volby mezi několika barevnými odstíny nebo intenzitou světla. Tímto způsobem v interiéru vytvoříte jedinečnou atmosféru, kterou okouzlíte nejednu ženu či slečnu.

Vyhněte se otravnému vytahování žaluzií

Mezi další velmi používané součásti chytré domácnosti je považováno automatické ovládání stínění oken či vytahování markýzy. Během vaší dlouhodobé nepříjemnosti můžete systém nastavit tak, aby simuloval vaši přítomnost uvnitř domácnosti, čímž odradíte zloděje.

Nejenom, že se interiér nebude zbytečně přehřívat, ale navíc ochráníte své rodinné cennosti. Navíc tímto urychlíte i své vstávání, protože nic nedokáže probudit lépe, než zářící sluneční paprsky.

Nezapomeňte na měřicí přístroje

Velkým benefitem chytré domácnosti je schopnost efektivně hospodařit, a tím pádem ušetřit nemalé peníze za provozní náklady. Abyste měli detailní představu o ušetřených penězích, musí se součástí chytré domácnosti stát moderní měřící zařízení a chytré zásuvky.

Tyto měřiče udávají nejenom aktuální spotřebu elektřiny a všech ostatních energií, ale také evidují přibližné výdaje. Pokud se vám bude zdát spotřeba příliš vysoká, můžete pochopitelně vše vypnout prostřednictvím vzdáleného přístupu.

Jestliže chcete zapojit moderní technologie do vašeho běžného života, neexistuje nic jednoduššího, než pořízení chytré domácnosti. Jakmile ji jednou vyzkoušíte, už se jí nebudete chtít zbavit.

FOTO: 123RF.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Moderní domácnost. Jak složité je ovládat hlasem jednotlivé prvky? Vůbec ne! Stále ale ještě existují problémy!

Kde v (nejen v době virové) číhají bakterie? Žebříček těch nejšpinavějších míst v domácnosti