Co lidé dělají, když jsou náměsíční?

Somnambulismus, tedy náměsíčnost, patří do širokého ranku spánkových poruch. Takových těch zábavných poruch, co vlastně vůbec přestanou být zábavné, pokud jimi trpíte vy sami. Co se vám může přihodit?

náměsíční

Mozek, který by měl ukázněně regenerovat, se během NREM spánkové úplně neutlumí. A má tendence repetitivně opakovat činnosti, které třeba člověk vykonával během dne, nebo intenzivně myslel na to, že by je měl udělat. Náměsíční se tedy chovají jako ve dne.

Většina náměsíčníků obvykle „procitne“ na 3-30 minut. Otevřou oči, posadí se na posteli, pronesou nějakou tu větu… a pak zase zamíří do hajan. Nic z toho si ráno nepamatují, byť třeba se svými spolu-spáči vedli krátký a nelogický dialog. Až potud je to dobré, byť už je to varovný signál, který si říká o radu specialisty. Protože jinak se mohou náměsíčné fáze prodlužovat a komplikovat.

Mám ještě rozdělanou nějakou práci

Vzít si sekačku a jít srovnat přerostlý trávník? Žádný problém. Pokud to tedy neděláte ve dvě ráno, a nahý. Sousedi se mohou ráno cestou do práce polekat, zvlášť když pak vedle řvoucího stroje upadnete do pažitu a zaspíte. Dirigovat ve sklepě neviditelný orchestr a pobrukovat si u toho? I to se stává.

Zajít do garáže nastartovat motorku, protože chcete vyrazit na projížďku? Může být. Jít vařit oběd, posadit se za piano, sbalit si věci na koupání a vyrazit na bazén? Ano, ano, ano! Jenže pozor, náměsíčná fáze je časově omezená, a následuje po ní znovu spánek. S nevědomím toho, co se v noci událo.

A protože náměsíčný člověk nefunguje úplně na 100 % a není schopen do detailu vykonávat komplexní činnosti, nastávají komplikace. Žaket dirigenta obléká na pyžamo, nechá za sebou otevřené dveře ledničky, bytu.

Z připáleného oběda může vzniknout požár, v garáži s dýmící motorkou se můžete udusit. Nejčastěji se ale zraní pádem, protože „ve své hlavě“ třeba zrovna nevnímá schody a prahy. Anebo místo dveří otevírá okno a padá z třetího patra na chodník. Náměsíční také mohou hynout na podchlazení, když v pyžamu vyrazí do mrazivé noci.

Legrace? Ani moc ne…

Progresivní stupňování nočních dobrodružství si žádá lékařskou péči a terapii léky. Hodí se vybavit domácnost alarmem, který bude partnery varovat, že jejich náměsíčník zase opouští dům. Náměsíčné se nehodí zamykat v ložnici, nebo přivazovat k posteli, protože by si mohli ublížit.

Naopak je fajn klidně je doprovodit zpátky do peřin, nebudit je. Prudce vyrušený náměsíčník může být v šoku, nebo agresivní, takže opatrně. A není od věci, když už máte někoho takového doma, dát flintu pod zámek. Protože nikdy úplně nevíte, co se nočnímu chodci honí v kebuli.

Případy vraždy v náměsíčnosti nebo domácího či sexuálního násilí se už několikrát odehrály. A soudy se k nejrůznějším přečinům, spáchaným během somnambulismu, nechovají příliš tolerantně. Zvlášť, pokud jste zavítali do pokoje své dcery nebo syna.

Je totiž těžké ve dne solidně odlišit, kdy před sebou máte podvodníka s naivní obhajobou, a kdy skutečně nemocného člověka, s vážnou spánkovou poruchou. Určitá vodítka tu pochopitelně jsou. Jde o onu „komplexitu“ činností. Takže noční přehrávka na klavír možná je, ale nejspíš budete hrát něco jiného, než je zrovna v notách před vámi.

Podobné je to s posíláním SMS. Je to dnes dost podvědomá a automatizovaná činnost, ale nejspíš při nočním psaní nedokončíte větu a zprávu odešlete špatnému adresátovi. Posílat e-maily ze zaheslovaného počítače? Nepravděpodobné.

Spíš budete jen sedět a ťukat do klávesnice naprázdno, aniž byste reálně něco tvořili. Umělec, malující obrazy v náměsíčné fázi? Chytlavý marketing, ale krajně nepravděpodobné. Stejně jako Tik-Tokové hvězdičky, které si natáčí svá noční dobrodružství…

Problém je, že tyhle zábavnosti silně ztěžují život lidem, kteří náměsíčností skutečně žijí (a třeba o tom ani neví). Somnambulismus není zrovna legrační. Náměsíční jím trpí.

FOTO: 123RF.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Potřebujete se dobít, ale nemůžete pořádně zabrat. Vyzkoušejte naše tipy pro kvalitní spánek

15 výrobků, které posunou váš spánek na vyšší úroveň