Top pánské hodinky: Které zaručeně podtrhnou vaši osobnost?

Na výběru hodinek by si každý chlap měl dát opravdu záležet. Hodinky už dávno nejsou jen praktickým pomocníkem každodenního života, ale plní i funkci módního doplňku, který dokáže při správném výběru podtrhnout osobitý styl muže. 

pánské hodinky

Vybrat dokonalé pánské hodinky, které perfektně zapadnou do vašeho stylu a zároveň vám budou sloužit i několik let, není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Jedním z důvodů je široký výběr nejrůznějších typů hodinek, použitých materiálů a designů. Dnešní trh je zkrátka zaplaven nabídkou pánských hodinek. Podle čeho pánské hodinky vybírat?

Rozhodující kritéria pro výběr pánských hodinek

Typ strojku

Strojek je srdcem každých hodinek a právě on určuje, jaké vaše hodinky budou z hlediska přesnosti, spolehlivosti a komfortu užívání. 

Mechanické ručně natahované pánské hodinky jsou osvědčenou klasikou. Jejich největší výhodou je, že nepotřebují žádnou baterii a jejich vteřinová ručička se oproti jiným typům pohybuje plynule. Tento typ hodinek v sobě skrývá kus hodinářského umění.

Za nevýhody lze považovat nutnost pravidelného každodenního natahování. Dalším rozhodujícím faktorem je i odolnost. Ručně natahované hodinky jsou citlivé na otřesy, nárazy i působení magnetického pole. Další nevýhodou je jejich přesnost, která se vlivem opotřebení drobných součástek postupně snižuje.  

Mechanické automatické hodinky jsou konstrukčně podobné těm ručně natahovaným. K benefitům tohoto typu hodinek patří to, že nepotřebují baterii a ani se nemusí natahovat. V chodu je udržuje díky rotoru s excentricky rozloženou hmotností pohyb zápěstí. K nevýhodám se dá stejně jako u předchozího typu pánských hodinek přičíst jejich slabší přesnost, náchylnost k poškození a vyšší cena. 

Quartz hodinky. Pokud hledáte přesné hodinky, které nevyžadují zvláštní zacházení ani údržbu, je pro vás tento typ hodinek tou správnou volbou. Quartzové modely hodinek mají méně pohyblivých komponentů, což z nich činí prakticky bezúdržbový model.  Nespornou výhodou tohoto typu pánských hodinek je jejich přesnost, odolnost a cenová dostupnost. Za nevýhody lze považovat „trhavý“ pohyb vteřinové ručičky. 

Chytré hodinky. Velmi oblíbeným modelem poslední doby se staly tzv. chytré hodinky. Ty kromě ukazatele času mohou svému majiteli nabídnout mnoho dalších funkcí. Jejich nevýhodou je potřeba častého nabíjení. kterou však hravě vynahradí schopností měřit spálené kalorie, dobu spánku, upozornit na příchozí hovor či možnost výběru mezi několika designy ciferníku. 

Materiály 

Nejenže použité materiály na hodinkách ovlivňují komfort při jejich nošení, ale také určují jejich odolnost a životnost. Základním ukazatelem při výběru řemínku pánských hodinek je jednoznačně vkus a životní styl jejich majitele, případně alergie na určitý typ materiálu.

Kovové či kožené hodinky patří k neutrální klasice pro každodenní nošení i pro zvláštní společenské události. Mezi oblíbené materiály řemínků patří i plast či silikon, který pro svou odolnost ocení především sportovně založení muži.  Opomenout nesmíme ani dřevěné hodinky, které dozajista ocení každý milovník luxusních a designových kousků. 

Velikost 

Ačkoliv to většinu chlapů nejspíš příliš nepotěší, na velikosti skutečně záleží. Rozhodně u hodinek. Hodinky nesmějí být rušivým elementem žádného outfitu a právě z toho důvodu je nutné při výběru věnovat pozornost jejich rozměrům. Příliš velké hodinky na úzkém zápěstí budou působit křiklavě, naproti tomu malé hodinky na mohutném mužském zápěstí mohou budit dojem, že nosíte dámský model. 

Design

Designů pánských hodinek je na trhu nespočet. Měli bychom se řídit hlavně vkusem a typem osobnosti. Dobrým ukazatelem při výběru je to, jak trávíte většinu svého dne. Hlavní totiž je, abyste se s hodinkami cítil dobře a aby se k vám hodinky dokonale hodily. 

Pro sportovce

Jestliže jste nadšený běžec, plavec či cyklista, poohlédněte se po hodinkách, které vám budou vyhovovat nejen svou odolností a materiálem pásku, ale také svými funkcemi. Pro aktivní muže jsou vhodné především hodinky se silikonovým či plastovým řemínkem. U sportovních hodinek si můžete dovolit i odvážnější barevné kombinace stejně jako využít různorodosti tvarů ciferníku. 

Businessman

V jednoduchosti je krása a u společenských hodinek platí, že by na sebe neměli strhávat pozornost. Pokud tedy trávíte většinu dne v obleku, dejte přednost hodinkám s kovovým či koženým řemínkem v tlumených barvách (černé, zlaté, béžové). Totéž platí i u ciferníku.

Základním pravidlem je, že by společenské hodinky měly ladit s ostatními částmi oděvu (manžetové knoflíčky, pásek, boty, přezka u kalhot). Hodinky nenápadné barvy s jednoduchým ciferníkem bez stopek či subciferníků jsou pro vás tou pravou volbou. 

Milovník klasiky

Pro milovníky klasiky jsou ideálním typem hodinek analogové modely s koženým řemínkem a kulatým ciferníkem v retro stylu. Ačkoliv mohou designově působit „tradičně“, i tento typ pánských hodinek se může pochlubit užitečnými funkcemi jako je například voděodolnost či stopky. 

Domácí kutil

Nadšený kutil a věčný pracant ocení u hodinek zejména jejich odolnost. Hledejte proto hodinky, které jsou nejen elegantní, ale které díky kvalitním materiálům vydrží i velkou zátěž. Vodné jsou hlavně quartz hodinky s ocelovým řemínkem a pevným minerálním sklíčkem či syntetickým safírovým sklem.

Fanoušek rychlých aut

Ačkoliv se to může zdát nepravděpodobné, auta a hodinky k sobě mají blízko. Vždyť právě čas je ten, kdo rozhoduje o výhře či prohře každého závodníka. Standardem pravých závodních hodinek by měl být jednoznačně chronograf a tachymetr. Pro závodní hodinky je typické odolné ocelové pouzdro a velký ciferník s arabskými číslicemi v kontrastních barvách. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Šílené hodinky, co stojí majlant!

Hodinky, které zabodovaly ve filmu