Péče o vousy vyžaduje čas i správné pomocníky. Jak na to?

Mít knír či vousy je dnes daleko stylovější, než být hladce oholen. Právě proto se dnes a denně na ulici setkáváte hlavně s šarmantními muži s podobným uskupením pod nosem. Je však třeba konstatovat, že pakliže muž chce, aby mu to přidalo do vínka, musí o své vousy či knír správně pečovat. Je velký rozdíl mezi udržovaným knírem a vousy, o které se na první pohled nestará vůbec nikdo. Zatímco v prvním případě získá gentleman body navíc u každé ženy, v druhém případě body ztratí. Péče o vousy však vyžaduje čas i správné pomocníky.

vousy

Péče o vousy je u mužů něco podobného, jako péče o vlasy u žen. I ženy stráví hromadu svého volného času tím, že vlasy fénují, žehlí nebo je zrovna opečovávají různými vlasovými maskami nebo hydratačními šampony. Péče o vousy také vyžaduje kupu času a taktéž vyžaduje i správné pomocníky, jako jsou olej na vousy a vosk na vousy.

Udržujte pokožku pod vousy hydratovanou

Zatímco některým mužům vousy prakticky nerostou, jiní se radují z poměrně rychlého růstu. První skupina shání přípravky, které by růst vousů podpořily, druhá stále častěji dochází do pánských salonů, kde kromě vlasů upraví i to, co roste pod nosem. Odborníci ale doporučují, aby muž spadající do té či oné skupiny myslel na hydrataci své pokožky.

Je třeba mít neustále na paměti, že zdravé vousy musí být hydratované, respektive pokožka pod vousy taková musí být. Ať už se pyšníte dlouhým plnovousem nebo jenom drobným knírem, na který jste čekali několik dlouhých let, vezměte do rukou olej na vousy, který je účinnějším a lepším pomocníkem než balzám, jenž se tak dobře nevstřebává do pokožky (balzám je určen spíše na vousy, nikoliv na pokožku). Oleje kromě toho, že hydratují pokožku pod vousy, ji také chrání před svěděním, zarudnutím a i před celkovým podrážděním.

Obecně lze říct, že zatímco oleje na vousy jsou na pokožku pod nimi, balzámy či vosk na vousy slouží jako výživa budoucího plnovousu. Oba produkty jsou však nepostradatelné a jsou neodmyslitelnou součástí péče o vousy.

Udržujte vousy čisté

Stejně, jako je důležité nepodceňovat osobní hygienu, je důležité i udržovat vousy čisté. Bohužel mnozí pánové se domnívají, že mytí vousů od zbytku těla se nijak neliší. Opak je ale pravdou. Pro mytí vousů se musí používat speciální šampony, kterými svůj plnovous umývejte jednou až dvakrát týdně. Tato frekventovanost bohatě stačí, vyhnete se tím zbytečnému podráždění pokožky či jejímu vysušení.

Při výběru ideálního šamponu volte ten, který je určen speciálně pro vousy. Produkty bývají zpravidla speciálně vyrobeny pro tuto část těla. Po umytí vousy jemně vysušte ručníkem. Pozor na velké tření, které by mohlo vést k rozdvojení konečků a k následnému rozcuchání vousů.

Používejte správný kartáč na vlasy

Součástí péče o vousy je i jejich pravidelné kartáčování. K tomu však potřebujete vhodný kartáč, který vlivem používání může být lepivý a plný bakterií. Ať už si pořídíte ten, který vám vyhovuje, nebo ten, který vám doporučí váš kadeřník, v každém případě ho pravidelně umývejte. Odstraňujte z něj vousy, prach i jiné usazené zbytky. Také pravidelně oplachujte štětiny vodou a před každým použitím z něj kapky zbylé vody vyklepejte.