Hodinky, které zabodovaly ve filmu

Určitě jste si už ve filmu všimli, že herci nechodí s nahým zápěstím. Chcete vědět, jaké hodinky se na stříbrném plátně objevují nejčastěji?

Hodinky se původně ve filmech používaly buď jako prostředek k lepšímu vykreslení postavy, nebo jako nedílná součást děje; to skončilo se vzestupem marketingu začátkem sedmdesátých let, kdy firmy ucítily příležitost a začaly nabízet filmovým studiím své výrobky. Dnes už každý filmový fanoušek ví, že James Bond rovná se Omega (i když to samozřejmě není tak docela pravda), že John Travolta bez hodinek Breitling ani nepodepíše smlouvu a že čím větší hodinky ve filmu, tím chlapáčtější hlavní hrdina (což například takový Sylvester Stallone plní na 200%).

Kteří herci se nejvíc zasadili o popularitu hodinek ve filmu?

Sylvester Stallone a Panerai

Říkejte si o Slyovi co chcete, ale až bude jednou v ústředí společnosti Panerai stát socha, bude patřit právě jemu. Byl to Sylvester Stallone, kdo vytáhl obskurní italskou hodinářskou značku ze zapomnění, když si před natáčením filmu Daylight v Římě koupil hodinky, které mu padly do oka ve výloze. A bylo to právě včas, protože po vypršení armádního kontraktu se značka Panerai neúspěšně snažila prosadit na civilním trhu a povedlo se jí to až poté, co model Luminor zahlédli diváci na Stalloneho zápěstí. Od té doby nedal herec na Panerai dopustit a propaguje je v každém svém filmu.

Sean Connery a Rolex Submariner

Dávno předtím, než se pomocí product placementu na zápěstí agenta 007 objevily hodinky značky Omega (stalo se to až s příchodem Pierce Brosnana, do té doby jsme viděli na agentově ruce mnoho hodinek včetně například Seika), nosil James Bond Rolexky. Přinejmenším v prvním filmu bondovské série – Dr. No z roku 1962 – jsou zcela jasně vidět. V té době ovšem nikdo o protežování značky ve filmu ještě neslyšel a Sean Connery na všech záběrech nosí hodinky, které mu půjčil producent Albert C. Broccoli. A mimochodem – právě první bondovka se dnes pokládá za ostrý start filmového marketingu.

Steve McQueen a TAG Heuer Monaco

Modrookého blonďáka si filmoví fanoušci zamilovali už v Sedmi statečných a Bullittovi (s dodnes obdivovanou automobilovou honičkou), ale opravdová sláva ho čekala až po natočení závodnického trháku Le Mans. A právě tam se objevil model Monaco, kultovní chronograf firmy TAG Heuer. Je pravda, že před natáčením se o to, jaké bude mít Steve hodinky na ruce, vážně zajímali zástupci firmy Omega a také je pravda, že mimo záběr kamery dával proslulý herec přednost potápěčskému modelu od Rolexu. To ale nemění nic na skutečnosti, že TAG Heuer Monaco pro spoustu milovníků hodinek dodnes právě díky (jinak zapomenutelnému) Le Mans znamená vrchol automobilového hodinářství.

Martin Sheen a Seiko 6105

Válečné filmy byly – z pohledu hodinkového fanouška – vždycky tak trochu samostatnou hollywoodskou kapitolou. Ty poctivé nasazovaly svým hrdinům dobové hodinky (které nejsou vůbec zajímavé) a těm méně poctivým se všichni posmívali. To se změnilo s příchodem filmů z vietnamské války, protože tehdejší vojáci běžnými GI modely opovrhovali pro jejich nepřesnost a neodolnost a prakticky hned po příjezdu do Asie využívali blízkosti Japonska a nakupovali hodinky Seiko. A tak se na stříbrné plátno dostal i ikonický model 6105-8110 na gumovém pásku, který nosí kapitán Willard po celou dobu filmu Apocalypse Now.

Astronauti a Omega Speedmaster Professional

Ve všech filmech, které zavedou lidi do vesmíru, se objevily hodinky Omega Speedmaster Professional, známé také pod přezdívkou Moonwatch. Ať už to byla loňská Gravity, oscarové Apollo 13, případně vesmírný horror Event Horizon, všude jsme je mohli jasně vidět v záběru. Pravdou ovšem zůstává, že v tomto případě je to naopak – nejde o chytře marketingově zvládnutý product placement. Už od roku 1965, kdy se začínal chystat program Apollo, zůstává až dodnes Moonwatch jediným modelem hodinek, certifikovaným NASA pro práci ve vesmíru. A – jak je patrné z děje filmu Apollo 13 – ne bezdůvodně.

A co vy? Jaké filmové hodinky se vám líbí nejvíc?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Šílené hodinky, které stojí majlant!

Filmy, které měly skončit jinak