Šílené hodinky, co stojí majlant!

Vzhledem k tomu, že nám ke zjištění přesného času poslouží mobil nebo počítač, proměnil se hodinkový svět ve wrestlingovou arénou šílenců. Výrobci se předhánějí v tom, kdo dokáže postavit časomíru šílenější a extravagantnější, takže používají různé materiály a funkce, které v podstatě ani nepotřebujete.

MB&F Horological Machine No.3 - ilustrační foto

Svět luxusních hodinek se řídí zvláštními zákonitostmi. V oblasti přesnosti v podstatě ani už není kam stoupat – mechanické hodinky jsou dnes přesné na 99,99% a bez využití kvantové mechaniky lepšího výkonu prostě nedosáhneme. Quartzové hodinky, které živí baterie, dosahují přesnosti s odchylkou dvou sekund za měsíc. Dokážeme čas synchronizovat pomocí atomových vysílačů a od roku 2012 také pomocí GPS satelitů. Takže jak vlastně z vás zákazníků dostanou firmy peníze?

Samozřejmě, cena hodinek se dá našroubovat pomocí drahých materiálů – díky tomuto uvažování se dnes hodinky nevyrábějí jen ze zlata, ale také z platiny či paladia, případně jsou zdobeny brilianty či dalšími drahokamy. Švýcarská hodinářská firma může mít oddané fanouškovské jádro složené z milovníků vyměnitelných řemenů (Panerai), případně z těch, kteří sbírají hodinky jako filatelisté známky a vrhnou se jako vosy na lízátko na různé limitované edice (jako například desky skupiny Depeche Mode v případě Hublotu).

Extravagance? Ano!

Nebo to mohou zkusit přes extravaganci. Boom luxusu, který hodinářský svět zažil na přelomu tisíciletí, vyvrhl na pláž hodinářského oceánu zbrusu nové firmy, které se snaží zaujmout nezvyklostí. Tradiční hodinky jsou nuda – k čemu jsou nám ručky, když můžeme ukazovat čas jinak? Kulaté pouzdro? Zastaralé! Jeden číselník? Nuda!

A kdo jsou dnes největší mágové oboru?

MB&F

Hvězdný hodinář Max Büsser s přáteli těží z toho, že přemisťuje jednotlivé součásti strojků z tradičních míst někam, kde na to nejsme zvyklí a vlastně ani netušíme, jaká magie jeho hodinky pohání. Díky tomu dokáže dosáhnout toho, že jeho časomíra připomíná jednou žábu, podruhé zase létající talíř. V centru Ženevy si otevřel butik M.A.D. Gallery, kde můžete nakoupit nejen hodinky, ale také různé mechanické udělátory či hračičky. Během několika let si vydobyl takovou pověst, že na svých hodinkách spolupracuje nejen s nejzářivějšími hvězdami nezávislého hodinářského nebe, ale také se zavedenými firmami se staletou tradicí.

Urwerk

Za projektem stojí zkušený špičkový hodinář Felix Baumgartner a designér Martin Frei. Trik těchto strojů spočívá v tom, že nemají běžné pouzdra, číselníky a vlastně ani ručky, jaké známe z normálních hodinek. Místo toho ukazují čas otočnými ukazateli na stupnicích. Zní to složitě a z mechanického hlediska to funguje ještě složitěji, ale ve skutečnosti je to geniálně jednoduché. A jako by zobrazení času nestačilo, dokáže Urwerk do svých hodinek dostat i komplikace jako ukazatel fáze Měsíce, věčný kalendář, ukazatel toho, jestli se vám podařilo během uplynulých dvou hodin strojek natáhnout, nebo lahůdku ve formě ukazatele času, zbývajícího do pravidelné pětileté kontroly.

Cabestan

Existují hodinářské firmy, známe designová studia, a pak je tu ještě Jean-François Ruchonnet, který zvládne všechno najednou. Pokud jste někdy viděli reklamu na hodinky, ve které se kamera noří s pomocí 3D animace do strojku a sleduje jej zevnitř, znáte jeho práci – právě on za podobnými záběry stojí. Během své designérské kariéry prošel mnoha proslulými hodinářskými firmami, ale nakonec ho to přestalo bavit a postavil vlastní hodinky, inspirované navijáky a vratidly ze špičkových plachetnic. Mechanicky jsou postavené úplně na hlavu, protože součástky, které jsou v běžných hodinkách rovnoběžně se zápěstím, jsou k němu postaveny v pravém úhlu a to, co se skrývá v pouzdře, je vystaveno zvídavým pohledům. Navíc se natahují přiloženou kličkou. Ani deset let po svém vzniku nepřestávají provokovat a uchvacovat. A Ruchonnet? Ten se mezitím vrhl na stavění luxusních katamaranů

Hublot

Hublot je značka, která proslula chrlením nekonečných limitovaných edicí svých hodinek – za zmínku rozhodně stojí fotbalové modely, případně řada, v níž číselníky hodinek zdobily obaly alb skupiny Depeche Mode. Opravdovou originalitu, která by nestavěla na něčem, čeho už bylo dávno dosaženo, už čekal málokdo – a tím spíš překvapil model Antikythera, inspirovaný proslulým Mechanismem z Antikythéry. Toto nevídané dílo starověku bylo podle archeologů nesmírně pokročilý mechanický počítač, využívající soukolí s ozubenými převody, který (patrně) sloužil pro složité astronomické výpočty. Technici a designéři Hublotu na základě zbytků, vynesených ze dna Egejského moře, dopracovali chybějící kusy stroje a postavili hodiny, které berou dech.

Dzimitry Samal

No dobře, známe hodinky z kamene, viděli jsme hodinky ze dřeva i ze safíru. Ale hodinky vyrobené z betonu jsou opravdu věc, na kterou nenarazíte každý den. Francouzský designér po létech úspěšné práce opustil automobilový průmysl a vrhl se na hodinky, do kterých se snaží vtělit městskou poezii ruchu a nepoddajnosti. A daří se mu to docela dobře, i když design je v mnoha případech (přinejmenším pro oko člověka, který už nějaké ty hodinky viděl) trochu nedotažený. Strojek sice pohání baterie, takže mu chybí tikající poezie (a zároveň si za hodinky nemůže výrobce účtovat nehorázné ceny), ale je to pokrok.

A jaké hodinky získaly tu vaši pozornost?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Farmářská tržiště. Kvalita nebo podvod?

7 důvodů, proč milujeme telku