Holírny a firemky – proč stále více kapel hraje na soukromých akcích?

Profesionální kapely a tzv. holiči mají jedno společné – v obou případech je jejich hlavním zdrojem příjmů živé hraní. Ti první si vydělávají produkcí vlastní tvorby na koncertech, ti druzí objíždějí s převážně převzatým repertoárem na objednávku firemky. Jak vypadá taková typická holící banda a proč jich stále přibývá?

Firemní večírky a kapely

Peníze až na prvním místě

Každá začínající kapela chce být jednou slavná. A ke slávě samozřejmě patří i peníze. Jasně. Najdou se i tzv. pravověrní muzikanti, kteří budou halasně tvrdit, že jim jde hlavně o „umění“ a výše zmíněné záležitosti jsou jim ukradené. Ale u kolika z nich jde o upřímné sdělení a u kolika spíš o pokrytectví zakrývající neschopnost stvořit něco, co by lidi aspoň trochu bavilo? Každopádně jsou takoví, kteří se slávy a peněz dočkají, a pak ta většina ostatních. A právě mezi „těmi ostatními“ často vznikne idea založit holící kapelu. Aneb když už nemůžeme být slavní, ať z toho hraní kápne alespoň nějaká ta koruna.

Ideální je repertoárová všehochuť

Po letech hraní vlastních písní pro stále stejné a nijak početné publikum se to dá docela pochopit. Někdo zvolí formu revivalu jiné slavné kapely – tam je ale předem nebezpečí početně omezené cílové skupiny. Ti „chytřejší“ zvolí model tzv. holící všehochuti. Tedy repertoár od klasických šedesátek a sedmdesátek přes „lidovky“ až po aktuální věci z hitparádových žebříčků apod. Právě takové holící kapely totiž patří na firemkách k nejžádanějším. No a pak už je to jen o manažerských schopnostech se na podobné akce umět vetřít tak často, aby se vlk (= klient) nažral a koza (=kapela) zůstala celá a navrch jí zbyla nějaká ta bankovka v kapse.

3 nejlepší typy holíren

Jak už bylo řečeno, nejlepším a nejlukrativnějším typem holíren jsou firemky. Ideálně samozřejmě když jde o večírek velké firmy typu banka, nadnárodní průmyslový koncern nebo mobilní operátor. Ti obvykle nabídnou zajímavé peníze a nebývá problém ani s technickým zázemím. Na druhém místě pomyslného žebříčku bývají svatby – tam sice předem slíbená odměna nemusí být velká, ale rozjaření hosté velmi rádi přispějí na místě „do klobouku“, zvlášť když jim zahrajete „tu jejich“. A pomyslný bronz určitě drží předvolební akce politických stran – pokud kapela skousne, že se právě s danou partají nemusí názorově shodovat, pak tady platí převrácené úsloví „za hodně peněz málo muziky“. Ano, ne každému se podobný typ hraní může zamlouvat a i samotným holičům to občas může lézt krkem. Ale jak říká jeden můj kamarád – holič: pořád je to větší zábava než chodit na šestou ráno do kolbenky.

A co vy? Pobavíte s líp na firemním večírku s holící kapelou nebo na koncertě v klubu?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zvukaři. Postrach českých muzikantů

iPhone 6. Velkej ale nešikovnej!