7 základní pravidel, když zakládáte kapelu

Jste mladí nebo se aspoň mladými cítíte? Máte pocit, že to slušně válíte na kytaru, bubny nebo s vlastním hlasem? Chce to hodně štěstí, ale rozhodně neuškodí pár rad, než se pustíte do zakládání vlastního bandu.

Zakládáme kapelu

1. Kapela je tým!

Tohle je hlavně pro pány zpěváky. Pokud jdete do kapely s tím, že vy tam budete tou hlavní superstar a zbytek muzikantů bude dělat jen křoví, tak na to zapomeňte. To se radši přihlašte do nějaké obskurní TV soutěže. Kapela je týmová záležitost a podobné manýry by vám dřív nebo později dali zbylí spoluhráči pěkně sežrat.

2. Nejdřív „co“, potom „jak“

Co vlastně bude kapela hrát? Naprosto zásadní otázka na začátek! Pokud se vám na první zkoušce sejde kytarista onanující metalová sóla, basák slapující funky rytmus, bubeník šmudlící um-ca um-ca jak v dechovce a zpěvák kvílící výšky ve stylu Bona z U2, asi nejste úplně ten „správnej tým“. Takže aspoň rámcová shoda na stylu/žánru je třeba a pak teprve řešit, JAK se to bude hrát.

3. Kamarád taky rád, ale…

Jasně, ideální je, když členové kapely jsou zároveň kamarádi. A asi se neočekává, že byste mohli sdílet zkušebnu s někým, koho vyloženě nesnášíte. Ale stejně tak je vopruz trpět v kapele někoho, kdo se tam muzikantsky vyloženě nehodí, kašle na zkoušky či jinak brzdí soubor, a to jen proto, že jste ho v počátcích přibrali do bandy hlavně jako kámoše. Takovému zavčas taktně řekněte: pojďme spolu chodit na pivo a balit ženský, ale NEHRAJME spolu v kapele!

4. Ženská v kapele? Riskujete…

Tedy ne, že by to nemohlo fungovat. Ale risk je to vždycky. Aneb jak říká staré muzikantské přísloví: ženskou v kapele chtěj buď všichni píchat nebo je hnusná. A přiznejme si – ani jedno nemusí dělat v dlouhodobém horizontu dobrotu. V rámci prevence tak doporučujeme spíš „full-men“ band. Koneckonců, ženský si chceme užít spíš pod podiem než na podiu, ne?

5. Zkušebna je od slova „zkoušet“

Ano, jste muzikanti a ne stroje (tedy aspoň většina). Ale když už se horko těžko dohodnete na společném termínu ve zkušebně, tak tam hlavně zkoušejte! Prosedět tři hodiny u pivka a jointů a pak půl hodinky hrát vážně není moc perspektivní způsob, jak se stát slavnou kapelou. Jo, kalba k rock´n´rollu patří, ale PO zkoušce, ne PŘED nebo během ní. Aspoň v začátcích.

6. Image je na nic? Ale jděte!

V pořádku – do zkušebny si klidně choďte v teplákové soupravě a tričku se Sandokanem. Ale předpokládá se, že jednou budete chtít vylézt na podium před lidi. A tam už musí člověk nějak vypadat. Jasně, není nutné být vystajlovaný jak na módní přehlídku. Ale pokud některý ze spoluhráčů s klidem vyleze na stage v manšestrákách po tátovi a ponožkách v sandálech, tak ho žeňte svinským krokem. I kdyby byl jinak super muzikant. Rock´n´roll je taky trochu divadlo, přátelé, víme?

7. Muzika je zábava, ne kolbenka!

A to hlavní na konec. Zkoušky, společné skládání, nahrávání, koncerty – to všechno děláte hlavně proto, že vás to baví a ne proto, že musíte. Jakmile začnete mít při zkouškách pocit, že se do něčeho nutíte a de facto si připadáte jak u pásu ve fabrice, tak se na to radši hned vybodněte. Život se dá strávit daleko příjemnějším způsobem – a nikde není psáno, že jinde (rozuměj v jiné kapele) to nebude fungovat líp.

A co vy? Hráli jste někdy v kapele? A měli byste nějaké další užitečné rady pro začátečníky? Napište nám!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zvukaři, postrach českých muzikantů

Nejoblíbenější slovo českých kapel: Guestlist!