Nejneoblíbenější slovo českých kapel? Guestlist!

„Můžeš mě napsat na guestlist?“ Domnívám se, že každá tuzemská kapela působící na tuzemské hudební scéně během posledních cca 15-20 let se s tím musela setkat. Je přitom logické, že nemám na mysli kapely, které za celou dosavadní „kariéru“ neopustily zdi své zkušebny, „holící“ kapely jezdící výhradně tzv. firemky nebo kapely hrající v prostorách a prostranstvích, kde se neplatí vstupné. Zkrátka jde o soubory, které alespoň jednou zažily ten „úžasný“ pocit hraní v klubu, kdy je potřeba ke zhlédnutí jejich „show“ zanechat u vchodu nějaký ten peníz.

Na jméně záleží!

Vztah kapely k dotazu zmíněnému v úvodu článku se samozřejmě velmi liší podle jejího „postavení“ na hudební scéně. Asi jinak se k němu bude stavět parta ostřílených dlouholetých klubových harcovníků s jistotou zaplněného prostoru pod pódiem (i když je otázka, zda je toto v současné době u kohokoliv jisté) a zcela jinak bandička začínajících amatérů, která po měsících (letech) strávených ve stísněné zkušebně konečně dostane možnost zahrát si na „péáčko“ v normálním klubu.

Naučit se říkat ne!

A pak je tu pochopitelně asi největší skupina kapel, které jsou na tom jaksi „mezi“. Počáteční nadšení z možnosti živého hrání spojené s potřebou být co nejvíce viděn a slyšen, ať to stojí resp. nestojí cokoliv (tedy i ochotou napsat na guestlist kdykoliv, kdekoliv, kohokoliv), vystřídá pocit lehké frustrace. Nějaké jméno už kapela má, pár jedinců si u vchodu lístek koupí, ale pořád jaksi existuje nezanedbatelná skupina „kamarádů“, která se sice dopředu na koncert těší, ale dotaz ohledně zapsání na guestlist kapele nikdy zaslat neopomine.

A co teď?

A v tuto chvíli mi odpusťte, že se ze mě na chvíli stane – tak trochu – mentor. A není to jen kvůli tomu, že sám jsem prošel v životě řadou kapel a s guestlistovým dotazem jsem se nespočetněkrát setkal. Vstupné na koncert jakékoliv „klubové“ kapely opravdu není objektivně žádná darda. Vydělte si, prosím, průměrnou částku vstupenky na podobné akce počtem piv (vín, panáků apod.), které si běžně s přáteli dáváte na mimohudebních akcí. Srovnejte s cenou obědu nebo večeře v restauraci nebo fastfoofi. Srovnejte s cenou lístku na film do multikina. A samozřejmě zvažte, nakolik danou kapelu máte rádi. Jinými slovy – i muzikanti jsou jen lidi a každý zaplacená vstupenka na koncert jim nejen trochu „sníží“ náklady (o výdělku samozřejmě řeč být nemůže). ale „nakopne“ je, aby na sobě makali dál. A pokud se jednou proslaví, můžete mít aspoň trochu dobrý pocit, že jste v začátcích byli „u toho“.