Kurýr nebo osobní odběr? Vánoce se blíží. Letošní rok prověří externí výdejní místa jako nejoblíbenější variantu

A je to tady, jako každý rok. Do Vánoc sice zbývá ještě několik týdnů, ale eshopy pomalu pociťují narůstající zájem nakupujících. Obliba online nakupování stále narůstá a průzkumy ukazují, že velká většina zákazníků chce využít externí výdejní místa pro osobní odběr. Na co se připravit?

Kurýr nebo osobní odběr? Letos využijeme hlavně externí výdejních místa

Zboží si chceme vyzvednout sami

Celých 70 % – tolik dotázaných uvedlo, že letos o Vánocích využije osobní odběr pro vyzvednutí objednaného zboží. (Průzkum provedl Seznam.cz) Externí výdejní místa se totiž v posledních letech významně rozrostla, a to nejen v hlavním městě. Snadná dostupnost a rychlost celého procesu vyzvednutí tak získává na oblibě. Blížící se objednávání dárků letos prověří tento typ online nakupování na maximum. Není se čemu divit, protože osobní odběr je pro mnohé nejsnadnější variantou vyzvednutí zboží.

Kurýr nebo osobní odběr? Letos využijeme hlavně externí výdejních místa

zdroj: seznam.cz

Objednávek po internetu je stále víc

Online nakupování dárků přes eshopy už není dávno novinkou. Poptávka je každý rok větší právě při objednávkách přes internet, ale doposud se těšilo největší oblibě doručení domů. Ať už poštou nebo kurýrem, dostat balík do ruky přímo u sebe doma je zkrátka pohodlné. Letos poprvé ale možnost doručení domů překonává varianta osobního odběru na externím výdejním místě, které už poskytuje několik kurýrních služeb nebo samotných obchodů.

Kurýr nebo osobní odběr? Letos využijeme hlavně externí výdejních místa

zdroj: 123RF.com

Bez fronty a nervů

Tento nárůst přitom dává smysl. Mohou za to dva faktory: ten první je, že se síť externích výdejních míst stále zvyšuje a umožňuje tak snadnější dostupnost i pro ty, kteří doposud preferovali doručení domů. Druhý faktor přímo navazuje na ten první: se snadnější dostupností výdejních míst dá mnoho zákazníků přednost vlastnímu rychlému vyzvednutí. Proč je to snadnější? Odpadne zdlouhavé čekání  v davu lidí u výdeje v samotné prodejně, ale i telefonická domluva s kurýrem zásilkové služby. S doručovateli má každý své vlastní zkušenosti, ale ať jsou pozitivní nebo naopak, blížící se Štědrý den způsobí, že se doručování zpomalí a dokonce hrozí, že svůj balík nedostanete včas. Tohle všechno eliminuje právě osobní odběr na externím výdejním místě.

Kurýr nebo osobní odběr? Letos využijeme hlavně externí výdejních místa

zdroj: 123RF.com

Žádné čekání ani dohadování po telefonu

Kdo někdy viděl sklad kurýrních služeb před Vánoci, ten nejspíš pochopí, jaký objem balíků musí řidiči rozvést. Při takovém množství rozváženého zboží se někdy nějaký balík zatoulá. Většinou se najde, ale při objednávání na poslední chvíli je to risk, který se nemusí vyplatit. I když to nebude zrovna váš případ, dostanete echo pomocí zprávy, a pak očekáváte doručení. To se ale nestane, což je před Vánoci celkem běžná praxe. Řidič to nestihl a váš balík se posouvá na další den, což znamená další zpráva, případně opakovaná telefonická domluva. To je vyčerpávající, ale hlavně pak celá situace zvyšuje vaši nervozitu. Dostanu objednaný dárek včas?

Kurýr nebo osobní odběr? Letos využijeme hlavně externí výdejních místa

zdroj: 123RF.com

Kdo si v práci řeší osobní věci?

Externí výdejní místa se navíc těší vzrůstající popularitě ještě z jednoho důvodu, který je trochu úsměvný. Ze sledování dat zákazníků, kteří využívají online nakupování, jasně vyplývá, v jakou denní hodinu objednávají zboží nejvíc. Je to ve všední dny dopoledne nebo brzy odpoledne, tedy v době, kdy jsou v práci. Ano, víme o vás, kdy si projíždíte eshopy a vybíráte dárky! Na druhou stranu, vše dává smysl, protože se dá zboží vyzvednout pohodlně hned cestou domů z práce, někdy i ten samý den. Přirozeně tahle praxe platí převážně pro větší města. Úspora času i nervů je tady nesporně obrovská.

Jak letos hodláte nakoupit dárky vy? Vyzvednete si balíček osobně?

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Fitness centra vydělávají víc než kasína. Triky, kterými vás hazard i touha po vypracovaném těle připraví o peníze

Milionáři i celebrity klimatické změny neřeší. Ve svých letadlech létají dál, i když se řeší každý gram CO2. Proč to nikomu nevadí