Návrat do Valbone: Josef Urban rozplétá šokující záhadu zmizení českých studentů v Albánii

Tisíce mladých lidí vyjíždějí za hranice, aby okusili nepoznané. Nebezpečí ale číhá všude a je potřeba se mít stále na pozoru. Když se tři čeští studenti rozhodli podniknout výpravu do albánských hor, vypadalo to, že je čekají bezstarostné prázdniny plné dobrodružství. Všichni tři byli zkušení cestovatelé, kteří spolu dříve navštívili Bulharsko, Rumunsko, Turecko a Ukrajinu. Z výpravy se ale nevrátili a jejich zmizení je dodnes záhadou. Co se stalo?

Návrat do Valbone: Josef Urban rozplétá šokující záhadu zmizení českých studentů v Albánii

Děsivé svědectví

V roce 2001 se v Albánii ztratili tři čeští studenti. Sestra jedné z pohřešovaných, Jana, dostane doporučený dopis z Londýna, ze kterého vypadne pas zmizelé Lenky. Je plný razítek, které jsou potencionálními stopami. Jedno z nich ale nedává smysl: Valbone 666. Na mapách nic takového neexistuje.

Do inkriminované oblasti kolem městečka se Jana vydává s přítelem Josefem, aby na vlastní pěst pátrali po nezvěstných. Všechno je na případu zvláštní a před cestováním do místních hor je varuje i srbský prokurátor pro tuto oblast. Návrat do Valbone je děsivou výpovědí o této události.

Záhada po mnoho let

Rodičům řekli jen to, že jedou do Rumunska. Ve skutečnosti ale zamířila trojice českých studentů trochu více na jih. V okolí albánské vesnice v oblasti Theth se po nich slehla zem. Tuto starou záhadu dlouhé roky nikdo nerozluštil a poradit si nedokázal ani Interpol. Osudy ztracených se během let staly skoro zapomenutou historií.

Lence Tučkové bylo tehdy 23 let, stejně jako jejímu kamarádovi Michalu Pavelkovi. Jeho bratr Honza Pavelka byl o rok mladší a všichni tři studovali na Karlově Univerzitě. Přestože byli mladí, měli bohaté zkušenosti s cestováním. Vrátit se měli v různých termínech, Lenka 10. září a oba bratři později, 18. září. Pátrání po nich začalo téměř okamžitě po nahlášení možného zmizení. České ani tamní albánské úřady ale na nic nepřišly a trojice zůstala na seznamu pohřešovaných osob.

Poté, co rozsáhlé pátrací akce nepřinesly žádný úspěch, se rodiče zmizelých studentů obrátili na známého českého spisovatele a scénáristu s prosbou o pomoc. Josef Urban se tak po letech pokusil rozklíčovat tajemné události, které by mohly odhalit příčinu tragické události.

Skutečnosti, ze kterých běhá mráz po zádech

Josef Urban se ponořil do investigativního vyšetřování v roce 2016, tedy celých čtrnáct let po zmizení studentů. Při svém pátrání ovšem narazil na mrazivé a znepokojující informace, které jsou otřesné i šokující zároveň. Autor do inkriminované oblasti podnikl sám několik výprav, z nichž asi nejvíce zásadní byla hned ta první. V oblasti Theth totiž narazil na muže, který si hledané studenty pamatoval a měl o událostech z roku 2001 informace.

Příběh podle skutečné události

Jaké události předcházely záhadnému zmizení a co se tehdy vlastně odehrálo? To vše a ještě mnohem více teď přináší mrazivě chladný románový thriller Návrat do Valbone. Josef Urban zde díky své odvážné investigativní práci odhaluje dosud neodhalené skutečnosti, které pomohly rozluštit jednu z největších záhad posledních let. Autor se zapsal do širokého povědomí díky zfilmování jeho románu Habermannův mlýn.

Na stránkách navratdovalbone.cz budou kromě toho postupně zveřejňovány listiny, které se tohoto případu týkají. Korespondence zoufalých rodin s úřady a policií, vyjádření tisku, rozhovory s osobnostmi a další podrobnosti.

Soutěžte o knihu s námi

O tuto kontroverzní publikaci teď můžete soutěžit i na webu ProChlapy.cz. Stačí vyplnit formulář a odeslat správnou odpověď. Tři šťastní z vás knihu od nás dostanou. Mimochodem skvělý dárek k Vánocům.

Soutěž byla ukončena. Výhercům blahopřejeme 🙂

Autor: Eduard Havel