Milionáři i celebrity klimatické změny neřeší. Ve svých letadlech létají dál, i když se řeší každý gram CO2. Proč to nikomu nevadí

Bohatí lidé využívají soukromá letadla čistě proto, že na ně mají. Jde jim jen o rychlejší přesun z místa na místo. Obliba privátních tryskáčů roste, zatímco levicoví aktivisté, zelení ekoteroristé a zástupci kavárny s opečovávanými plnovousy a oříškovým latté řeší každý gram CO2 z vašeho osobního automobilu. Proč milionáři na klimatické změny kašlou?

Ať se bohatí zbaví letadel

Boj proti klimatickým změnám se nepříjemně zvrtnul, když fanatičtí liberálové vykřikují návrhy na restrikce a omezení, která by měla za následek kritický zásah do obyčejného života běžných lidí. Kritici kapitalismu a konzumního způsobu života ale nějak záhadně opomíjejí sféru, která se na produkování plynů CO2 a znečišťování ovzduší podepisuje nejvíc. Jak to, že nikomu nevadí letadla nebo záoceánské lodě? Jistě, neobejdeme se bez nich, ale levicoví aktivisté nepoužívají logiku. Přestože se už objevuje téma „stud z létání“, spousta bohatých lidí, kteří se aktivně prezentuje v boji za klima, vlastní soukromá letadla.

Kázat vodu, ale pít víno

Tváří v tvář takovému pokrytectví by se měli nadšenci, držící transparenty za bezuhlíkovou budoucnost, trochu zamyslet. Když se bohatí mecenáši a celebrity pohybují soukromým letadlem, možná ten jejich postoj k vlivu člověka na oteplování planety nebude takový, jak na veřejnosti prezentují. Dělají to jednoduše proto, že se chtějí svézt na vlně populárního tématu.  Jiní jsou zase přímo součástí globálního obchodu s emisními normami, který vynáší miliardy.

Chcete jít příkladem? Prodejte soukromé letadlo

Znáte to, když někdo něco hlásá, ale sám se tím neřídí. Tohle nikdo nemá rád, ale právě toho se dopouští bohatí a vlivní, kteří se tváří jako moderní mecenáši, ale pohybují se i vnitrostátně díky svým soukromým letadlům. A těch není vůbec málo. Jen ve Spojených státech je to zhruba přes 18 000 tryskáčů a jejich počet se neustále zvyšuje, hlavně ve vyspělých zemích západu. Cessna Citation, Embraer Phenom, Dessault Falcon, to jsou názvy tryskáčů, které vás luxusně přepraví naprosto v soukromí.

Tryskáče vypouští tuny CO2. Vadí to někomu?

Jediné takové letadlo má přitom spotřebu přes 6000 kg CO2 za necelé tři hodiny letu. To je celých šest tun CO2 v ovzduší pro pohodlnou přepravu jednotlivce, tedy skoro. Statistiky ukazují, že 53 % těchto letů znamená přepravu tří až pěti osob, 27 % přeprava dvou pasažérů, a 7 %  letů počítá s jedinou osobou. V naprosté převaze pak převládá využití pro ušetření času, tedy vnitrostátní cestování. Žádná cesta na daleký ostrov v moři nebo přes Atlantik mezi kontinenty. Milionáři prostě mají soukromá letadla jako svůj rychlý teleport.

Ať se bohatí zbaví letadel

Ať se bohatí zbaví letadel
Zdroj: 123RF.com

Herci, zpěváci a všichni, kdo mají peníze

Vlastní je známé celebrity, boháči a vizionáři, ale i fotbalové hvězdy nebo slavní herci. Jsou mezi nimi i zvučná jména, na našem písečku třeba Petr Kellner, který koupil televizi Nova. Osobní tryskové letadlo ale má i Leonardo DiCaprio, Mark Wahlberg, Dwayne Johnson, Tom Cruise, Taylor Swift, Celine Dion, Bill Gates, Elon Musk, „aktivistka“ Angelina Jolie nebo pár hvězdiček Jay-Z a Beyoncé. Obzvlášť poslední dva patří mezi ukázkové pokrytce, kteří moc rádi poučují, jak se chovat k planetě, nejíst maso a „být dobrým člověkem“. Přitom jedí všechno, na děti mají osm chův a soukromým letadlem zaskočí klidně i do cukrárny v sousedním státě. Nemáte mezi těmi „hříšníky“ nějakého svého oblíbence?

Proč čekat s ostatními

Soukromé lety trvají stejně dlouho, jako běžný let letadlem, jen odpadají dopravní zácpy ve vzdušném prostoru i čekání na odbavení. Přesně tak, pro vyvolené odpadá mačkání ve frontě nebo dlouhé stání před přepážkou a čekání na vážení zavazadel. Prostě vás limuzína (nebo vrtulník) vyklopí na letišti a za deset minut můžete rolovat na ranvej.

Trochu to celé připomíná nedávný průzkum, který ukázal, proč si lidé kupují elektromobily. Vyšlo najevo, že zákazníci neřeší domnělý šetrný provoz vůči životnímu prostředí. Zajímá je pouze to, jestli je pořízení nového elektromobilu ekonomicky výhodné, případně jsou to lidé, kteří si libují v technologických hračkách a novinkách. Po vrcholných modelech potom sáhnou pouze boháči, které v takovém případě zajímá prestiž. S uhlíkovou stopou to nemá co dělat, to zákazníky nezajímá.

Ekoterorismus jako trend

Lidé si jednoduše nejsou schopni utrhnout od úst a vždy tady budou tací, kteří se chtějí mít lépe než ostatní. To je ostatně přirozené, takže se nesmíme divit, že bohatí a vlivní využívají soukromá letadla. Nám ale vadí ti, kteří podporují současné klimatické hnutí a rozdmýchávají vášně v řadách obyčejných lidí, a přitom létají po mezinárodních fórech ve svých soukromých tryskáčích. Demonstrantům by mohli poděkovat, že bojují za jejich věc – jak ještě více zvětšit astronomické zisky z klimatické hysterie.

Co vy na to?

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Trus za milion. Lidé jsou dnes ochotni zaplatit tučné sumy i za exkrementy. Kde hledat výkal, který vám vydělá na důchod

Co se stane, když ostrovní státy skončí pod hladinou. Zákaz brček nepomůže a OSN raději nevolejte