Orgánové náhražky – co všechno už si dnes můžete nechat vyměnit?

Lidské tělo se pomalu, ale jistě stává více a více takovými drahými hodinkami značky Rolex, které při skryté výrobní vadě nebo špatném zacházení přestávají jít. Zručný hodinář však dokáže nefungující části vyměnit, a přesně to dokáží díky neustálému vývoji medicíny i doktoři s lidským tělem. Stejně jako u luxusních hodinek je to ale drahé, a nejvíce se platí časem. Jinak si toho můžete ale nechat vyměnit vážně dost.

Transplantace srdce – základ všeho

V samotném středu našeho těla je orgán, který ze všech ostatních maká nejvíc. Den co noc, hodinu za hodinou, průměrně 75x za minutu odbije další cennou dávku okysličené krve, kterou ty další orgány tak nutně potřebují. Právě proto se víc než kterýkoliv jiný orgán stává srdce náchylnějším k tomu, aby se unavilo a přestalo fungovat. Navíc tomu může pomoct celá řada kardiovaskulárních nemocí.

Když už máte takhle na krajíčku, nebo to dokonce nestihnete, pomůže jedině výpomoc mechanického srdce. To vás udrží v oběhu tak, aby do čtyř hodin mohlo jak na koni přicválat srdce nové. Čtyři hodina je totiž maximální doba, kterou vydrží tenhle cenný motůrek na cestách mimo tělo. Dále vám musí velikostně odpovídat, musí se shodovat krevní skupiny a musíte být na čekacím listě hodně vysoko.

Heart in Cooler

Maximálně čtyři hodiny u ledu

Transplantace ledvin – nejběžnější nahrazovaná lidská součástka

Jako takové jsou totiž zároveň velice důležitou částí našeho těla. Fungují jako tělesný filtr všech nečistot, čistí krev, regulují její tlak a produkci červených krvinek. Stejně tak díky ledvinám tak dobře rosteme, protože kontrolují také růst běle se skvoucích zdravých kostí. Taková cukrovka nebo vysoký krevní tlak ale dávají ledvinám pěkně zabrat, a když selžou… stává se z těla pěkná skládka. Proto pacienti čekající na transplantaci většinou končí na dialýze. Pokud totiž selže jenom jediná, s tou druhou stále ještě nějaký čas vydržíme.

Proto se z vás můžou stát dárci ledvin, a ani nemusíte ležet na smrtelné posteli sami s něčím jiným. O jednu ledvinu se totiž můžete podělit. Ve Spojených státech takhle například čeká na vhodný dar přes 100 tisíc lidí, a celkově na světě každý třetí na čekacím listě může čekat i tři a více let, než se na něj dostane.

pg4a

Transplantace ledvin v Indii

Transplantace jater – slabina alkoholiků

Játra jsou největším orgánem v lidském těle. Je to komplexní věcička zodpovědná za stovky důležitých funkcí, mezi které můžeme přičíst metabolismus sacharidů, tuků a bílkovin. Dále se v nich skladují vitamíny a některé klíčové prvky jako železo, produkují žluč, kterou potřebujeme při trávení a bývá s nimi spojováno slovo detoxikace… organismu. Právě alkoholismus pak může vést k jejich cirhóze a selhání. Nejčastěji za to ale může žloutenka typu C.

Na játrech je ale skvělé to, že se velice rychle regenerují. Mnohdy tak namísto kompletní transplantace stačí část, která pak v těle nemocného doroste. Z jednoho dospělého dárce a jeho celých jater můžou doktoři provést dokonce dvě celé transplantace. Prostě játra rozdělí.

ps_150121_liver_transplant_800x600

Jako jiné… i játra potřebují být před zákrokem v chladu

Transplantace plic – hlavně s předstihem

Normální život může člověk žít i s plícemi fungujícími na 30%. Poměrně málo, že? Jakmile ale selžou jednou, bude to i naposledy. Proto se doporučuje pacientům trpícím cystickými fibrózami, chronickými obstrukcemi nebo dušností, aby se raději zapsali i dopředu. Transplantace z živých dárců je totiž poměrně vzácná, pro jednoho člověka se musí sejít dva se stejnou krevní skupinou a ochotou darovat jeden ze svých plicních laloků. Nejčastěji se pak transplantuje právě jedna plíce. Relevantní je také věk, zdravotní stav a vzdálenost od dárce.

Lungs

Používáme je reflexivně, ale chyběly by nám…

Transplantace slinivky a střev – ruku v ruce

Nejčastěji se transplantují spolu u malých dětí, ještě tedy s ledvinami. Jak slinivka, tak střeva se totiž také podílí na trávení, a dohromady je tak může postihnout celá řada nemocí. No a potom musí ven, a dá setsakra práci sehnat to zase všechno naráz zpátky.

Slinivku nejčastěji znáte ve spojení s cukrovkou a její produkcí inzulínu. Ten si totiž může odvyknout tvořit, a cukrovkářům pak nezbývá nic jiného, než si ho do těla vpravovat vlastní cestou. Často jí transplantují mimo trojku se střevy také jenom ve dvojce s ledvinami. Protože když selže slinivka a kontrola cukru v těle, ledviny jsou další na řadě.

Transplantace tkání – kam jsme se až dostali

Mimo známé vnitřní orgány můžete dostat náhradní součástky také za celou řadu vlastních tkání, když si samozřejmě počkáte. Dostat se může i na oční rohovky, které se vám můžou zužovat, trpět na infekce nebo zákaly. Nahradit vám doktoři můžou už i kosti a šlachy, srdeční chlopně, kostní dřeň, krevní buňky nebo žíly. Všechno musí být samozřejmě shodné… v poslední řadě pak může dojít i na kůži, a i zde jsme se dostali poměrně daleko. První úspěšnou transplantaci kompletně celého lidského obličeji vedl v USA před pěti lety náš český chirurg, Bohdan Pomahač z Ostravy.

Tak co myslíte, dostali jsme se dost daleko?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Spořiví boháči. Kdo si může dovolit všechno, ale přesto si žije skromně? Budete se divit!

Žijeme v budoucnosti. Tady jsou důkazy!